HABER

Maden işçileri bankaları protesto etti

Soma'da bir grup işçi, 13 Mayıs'taki maden faciasının ardından ertelenen kredi ödemelerini 3 aylık gecikme faiziyle birlikte isteyen bankaları protesto etti

Beşyol kavşağında toplanan yaklaşık 200 maden işçisi maaşlarını aldıkları banka şubeleri önüne kadar yürüdü. Protesto amaçlı yürüyen işçiler, banka önüne bozuk para atarak basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına açıklama yapan Eren Malkoç, "Acılarımız henüz daha bitmemişken bizleri bazı konular ve bazı olumsuz olaylarla baş başa bıraktılar. Bu hem maddi hem de manevi olarak bizi ikilem içeresinde bırakıyor. Bizler yerin derinliklerinde bir avuç kömür için bir ömür verenleriz, ama bu söz artık yerin derinliklerinde kalmayıp yerin üstündekilerde canımızı yakmaya başlamıştır. 301 madenci şehidi vermiş Soma'mızın 'ohal bölgesi' ilan edilmesini ve bununla ilgili acil bir şekilde burada yaşayan halkın vergiden muaf ve kredi borçlarının silinmesini talep ediyoruz. Soma'da yaşayan biz emekçiler kıt kanat geçimini sağlayan kişileriz. Bizler halen daha facianın psikolojik sorunlarını atamazken bizlere birde bankaların yaratmış olduğu bu sorun daha da kötüye sürüklemektedir. Burada en çok mağdur olan taraf biz madencilerdik ama görünen o ki bizden daha çok mağdur olan taraf bankalarmış" diye konuştu.

İşçilerin protesto eylemine CHP Manisa milletvekili Özgür Özel de destek verdi.

Madencilerin bankalara olan borçlarının 1 yıl ötelenmesi için kanun teklifi verdiklerini kaydeden Özel, 13 Mayıs'tan sonra özel bankaların kredileri erteleme, şehit ailelerin borcunu silme, mevcut madencilerin borçlarını faizsiz öteleme yarışına girdiğini söyledi.

Bugün gelinen noktada özel ve kamu bankalarının ötelediği borçları faiziyle birlikte geri istediğini dile getiren Özel, "Maden iş kolunda yer altı yer üstü ayrımı olmaksızın yan yardımcı şirketler dahil olmak üzere çalışan Türkiye'deki 50 bin maden emekçisi için bir kanun teklifi verdik. Şu ana kadar bankalara özel ve kamu bankası ayrımı yapılmaksızın olan bütün borçların 1 yıl süre ile tamamen ertelenmesini, yapılmış tebligatları yapılmamış, başlatılmış icra işlemlerinin geri çekilmesini, borçların 1 yıl sonra faizsiz olarak 36 taksite bölünmesini, burada oluşacak masraf veya faiz varsa bunun hazine tarafından karşılanmasını öneriyoruz" dedi. (DHA)

En Çok Aranan Haberler