SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA) - Kargın'daki hayvan yetiştiricileri, bölgede yaklaşık 50 mağara bulunduğunu, buraların yaklaşık 100 yıldır besihane gibi kullanıldığını aktardı. Besihane yapacak yerleri, paraları olmadığı için bu doğal mağaralardan yararlandıklarını belirten köylüler, 20, 30 ve 50 koyun alan mağaralar olduğunu anlattı. Köylüler, kazma, kürekle genişlettikleri bazı mağaraların ise 200'e yakın koyun aldığını kaydetti.
'ATALARIMIZDAN GELEN BİR YÖNTEM'
Mağaralarda koyun yetiştiren Ahmet Karapunar, "Yerimiz, besihanemiz yok. Köyümüzün gelir kaynağı da hayvancılığa dayanıyor. Biz de buraları besihane olarak kullanıyoruz. Atalarımızdan gelen bir yöntem. Bu mağaraların tek zorluğu, kışın buralara hayvanların yemini ve suyunu çıkarmaktaki güçlük" diye konuştu.
'MAĞARALAR BİZE TAPULANSIN'
Bir diğer koyun yetiştiricisi Bayram Karakoç ise "Devlet bir gün gelir de 'Buralardan çıkın' dersehayvanlarımız dışarıda kalacak. Devletin buraları bize tapulamasını istiyoruz" dedi. Hayvancılığa devlet desteğinin yetersiz olduğunu aktaran Karakoç, "Yem çok bahalı. Hayvancılık mutlaka desteklenmeli. Köyümüzden ilçeye okumak için giden öğrenciler var. Bunlardan 15'i köye geri geldi. Bu çocukların geçimini sürdürmeleri için hayvancılık yapmaları gerekiyor" diye konuştu.
'TELEVİZYONLAR BİRAZ DA BİZİ GÖSTERSİN'
Hayvanların suyunu ve yemini eşekle çıkardıklarını sözlerine ekleyen Bayram karakoç, "Televizyonlar hep doğudaki hayatı gösteriyor. Bizi hiç göstermiyorlar. Kar yağdığı zaman hayvanlara su ve yem çıkarmak için uğraş vereceğiz. Bu yolları biz ellerimizle yaptık. Yetkililerden bu yerlere yol yapmalarını da istiyoruz" dedi.