HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makedon çocuklar, Osmanlı yadigarı camide Kur'an öğreniyor

Kuzey Makedonya'nın bir köyündeki Osmanlı'dan kalma yaklaşık 400 yıllık camiye Türkiye'den görevlendirilen imam Hakim Altan'ın gayretiyle bölgede kimlik ve kültürlerini koruyarak yaşayan yörüklerin çocukları İslam dinini öğrenmeye başladı - İmam Hakim Altan: - "Buralarda dini hizmetler baya eksik kalmış. Hamdolsun Türkiye'den gelen ilk görevliyim. Camimiz, Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığımızla bölge halkı büyük bir gurur duyuyor" - Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan: - "Şimdi 5 vakit ezan var yaklaşık 80 öğrenci camide cıvıl cıvıl Kur'an-ı Kerim okuyor, dinimizi öğreniyor çok şükür"

RAUF MALTAŞ - Kuzey Makedonya'nın bir köyünde Osmanlı'dan kalma yaklaşık 400 yıllık camide bir Türk imam, kimlik ve kültürlerini koruyarak yaşayan yörük çocuklarına Kur'an-ı Kerim öğretiyor.

Osmanlının Balkanlar'daki en önemli kalelerinin başında gelen Kuzey Makedonya'nın doğusundaki İştip şehrine bağlı Radanya köyünde, 1668 yılında yapılan Mahmut Ağa Camisi, 5 yıl önce Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından restore edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ise yaklaşık 6 ay önce camiye bir imam görevlendirdi.

Van'dan gönüllü olarak Kuzey Makedonya'ya giden imam Hakim Atan ile köy eski manevi atmosferine kavuştu.

İmam Atan, Osmanlı döneminden beri kimlik ve kültürlerini koruyan Makedonya Yörüklerinin çocuklarına, İslam dinini öğretmeye başladı.

Kısa sürede 70 öğrenciyi Kur'an-ı Kerim ile buluşturan Atan'ın bulunduğu cami, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl ilk defa köyde verilen iftar yemeğiyle şenlendi.

- "7 çocuğumuz Kur'an-ı Kerim'e geçti"

İmam Hakim Atan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'dan gönüllü olarak Kuzey Makedonya'ya geldiğini söyledi.

Görev yerinden memnun olduğunu belirten Atan, bölgede dağınık halde yaşayan yörüklerin, dini hizmete susamış olduğunu gördüğünü dile getirdi.

Cemaatin camiye yoğun bir ilgi gösterdiğini vurgulayan Atan, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 6 aydır burada görev yapıyorum. Bu süre boyunca talebe okutmaya başladım. Çocuklarımın 7'si Kur'an-ı Kerim'e geçti. Cemaatimize yönelik erkekler için pazar günleri, kadınlar için de eşim tarafından çarşamba günü camimizde sohbetler yapılıyor. Cemaatimizin sohbetlere ilgi ve alakası çok güzel, 40 civarında cemaatimiz bulunuyor. Burada günlük 5 vakit ezanımız okunuyor, cemaatimizle namazımızı idrak ediyoruz. Geldiğimizde hiç cemaat yoktu, şu an camimiz iyice şenlendi. Daha önce cuma namazı dahi burada kılınmazken şükür şu an kılabiliyoruz."

Yörüklerin çocuklarına hafta sonları Kur'an-ı Kerim öğrettiğini anlatan Atan, "Buralarda dini hizmetler baya eksik kalmış. Hamdolsun Türkiye'den gelen ilk görevliyim. Camimizle, Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığımızla, bölge halkı büyük bir gurur duyuyor. Bizler elimizden geldiği kadar çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

- "Allah razı olsun"

Kur'an-ı Kerim'e yeni geçen 7 yaşındaki Elif Huşit de caminin köylerinde bulunması nedeniyle kendisini şanslı hissettiğini söyledi.

Camiyi çok sevdiğini ve okuldan arta kalan vakitlerde sürekli camiye geldiğini anlatan Huşit, "Elif cüzüyle başladım, 3 ay önce de Kur'an-ı Kerim'e geçtim. Bunun için çok mutluyum, Kur'an-ı Kerim'i çok seviyorum. Kur'an'ımızı iyi okuduğumu düşünüyorum. Allah Türkiye'den ve hocamızdan razı olsun. Bizi Kur'an-ı Kerim ile buluşturan Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Burada kitabımızı öğreniyoruz, çeşitli ilahiler okuyup öğreniyoruz vaktimiz değerleniyor." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan ise Kuzey Makedonya'daki soydaşları din hizmetleriyle buluşturdukları için mutlu olduklarını söyledi.

Osmanlı yadigarı caminin asırlar sonra aslına uygun olarak restore edildiğini ve hizmet vermeye başladığını belirten Alkan, şunları kaydetti:

"Burası tarih kokan ve yıllarca mahzun kalan bir camidir. Yıllarca ezan sesi yükselemeyen camimize imam görevlendirilince, buradaki ezan, cemaat hasreti sona erdi. Şimdi 5 vakit ezan var. Yaklaşık 80 öğrenci camide cıvıl cıvıl Kur'an-ı Kerim okuyor, dinimizi öğreniyor çok şükür. Buraya gelen cemaatimiz Yörük Türkleri kıyafetleri ve gelenekleri itibariyle kültürlerini devam ettiriyor. Çok güzel Türkçeleri ve ahlakları var. Anavatan Türkiye'miz bu bölgeye ve bu camiye özel hassasiyet gösteriyor. Biz de buraya özel hizmet götürmeye gayret ediyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler