Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya ziyaretinde ilk olarak Türkiye Makedonya Ticaret Odası (MATTO) üyeleriyle çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Ülkedeki Türk yatırımları konusunda bilgi alan Davutoğlu işadamlarına Türkiye açısından Makedonya'nın komşudan öte olduğunu belirterek "Kültürel mirasımızdan tek bir taş sökülse bunun hesabını veremeyiz. Çok az ülke ile Makedonya ile olduğu kadar yakınız" dedi.
Makedonya ile yoğun kültürel ve siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilere yeterince yansımadığını belirten Davutoğlu şöyle konuştu:
"Şu anda Türkiye, Makedonya'nın ihracatında yüzde 1.2 ile 13. sırada. Bizim buraya ihracatımızda ise yüzde 4.8 ile 8. sırada. Ben Türkiye-Makedonya ilişkilerinde ikinci sırayı bile kabul etmem onu açık söyleyeyim. En çok yükselen ticaret hacmi Türkiye ile Makedonya arasında olmalı. Bizim bu helvayı yapmamız gerekiyor ve onu da yapacak şartlar var. "
'Makedonya Balkanların kalbidir'
Davutoğlu, Makedonya'nın, Adriyatik ile Karadeniz ve Belgrad ile Selanik arasındaki orta nokta olduğunu ve limanlara yakınlığı gibi özellikleri nedeniyle Balkanların kalbi olduğunu söyledi. Türkiye'nin siyasi istikrar konusunda ülkeye her zaman destek verdiğini belirten Başbakan, stratejik yatırımların buna göre planlanması gerektiğini söyledi. Davutoğlu şunları söyledi:
"Balkanlardaki bütün etnik, mezhebi, dini gruplar Makedonya'da var. Onun için Makedonya'da istikrar olursa, Balkanlarda da olur. Makedonya'da refah ve ekonomik kalkınma olursa, diğer ülkelere de yansır. O bakımdan sizin burada yaptığınız her yatırım hem Türkiye-Makedonya ilişkilerine katkıda bulunuyor, hem de Makedonya'nın istikrarı üzerinden Balkanlar'a katkıda bulunuyor. Dolayısıyla biz Balkanlarda istikrara, refaha önem önem veren bir ülke olarak sizin burada yaptığınız her yatırım hem ticari bakımdan büyük katkı sağlayan bir değer olarak görüyoruz, ama aynı zamanlarda Balkanlarda istikrarın Türkiye öncülüğünde kurulmasına katkıda bulunan çabalar olarak değerlendiriyoruz."
İşadamlarına istedikleri tüm desteğin verileceğini kaydeden Davutoğlu, üç dört senelik perspektifte 1 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalanmasını istedi.
Plaketler burs oldu
Başbakan Davutoğlu'nun kısa süre önce Türkiye'de yaptığı "plaketeri, hediyeleri kaldıralım fidan dikelim" çağrısı Makedonya'da karşılığını burs olarak buldu. MATTO, plaket yerine 30 öğrenciye burs vereceklerini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da "Eğer her ziyaretimde burs verecekseniz, ben ayda bir kaç saat buraya uğrarım" dedi.
Esed rejimi okulları bombalıyor