Geçici devlet başkanının göreve gelmesiyle Mali'de geçen ayki askeri darbenin ardından yeniden sivil yönetime geçiliyor.
Meclis başkanı Dioncounda Traore başkanlığında oluşturulan geçici hükümet, 40 gün içinde seçimleri organize etmekle görevlendirildi.
Fakat BBC muhabiri Thomas Fessy, bu tarihin gerçekçi olmadığını, ülkenin kuzey bölgesinin büyük bölümünün ayrılıkçı isyancıların elinde olduğunu belirtti.
Fessy ayrıca, askeri darbe lideri Yüzbaşı Amadou Sanogo'nun nasıl bir rol oynayacağına dair belirsizlikler olduğunu söyledi.
Yüzbaşı Sanogo'nun yönetimden çekileceğini açıklaması üzerine Batı Afrika devletleri Mali'ye karşı aldıkları yaptırım kararını kaldırdı.
Fakat geçen Cuma varılan anlaşma öncesinde Sanogo, Mali'nin kuzey topraklarını ele geçiren Tuareg ayrılıkçıları ile onların İslamcı müttefiklerini yenilgiye uğratmak amacıyla, bölgesel güç olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'tan yardım istemişti.
Pazartesi günü ise, bu yardım talebine cevap olarak gönderilen üç bin kişilik askeri birliği reddederek sadece ekipman ve lojistik desteğe ihtiyaç duyduğunu söylemişti.
İktidar transferi konusunda Yüzbaşı Sanogo BBC'ye şunları söyledi:
"Anlaşma açıktır. Traore 40 gün görev yapacak ve 40 gün sonrasında benim komitem ve ECOWAS birlikte oturup geçiş organlarını belirleyecek."
Kendisinin yeniden iktidara gelip gelmeyeceği sorusuna ise Sanogo "bilmiyorum" karşılığını verdi.
Fakat BBC muhabirine göre, Traore'nin geçici devlet başkanı olarak atanması ümit verici olsa da Başkent Bamako'da siyasi belirsizlik sona erinceye kadar kuzeyde kalıcı bir barışın sağlanması zor.
Uluslararası Af Örgütü, kuzeydeki çatışmaların ardından büyük bir insani felaket uyarısında bulundu.
Mali'nin ve diğer komşu ülkelerin Sahra Çölü bölgesinde yaşayan Tuaregler, Mali hükümetinin kendilerini görmezden geldiği iddiasıyla yıllardır ayrılıkçı bir mücadele veriyor.