HABER

Mali'de İslamcılar bir kenti daha ele geçirdi

Fransa'nın askeri yardımına koştuğu Mali hükümetinin kontrolündeki bir kent daha İslamcı militanların eline geçti. Fransa, müdahalenin birkaç hafta süreceğini duyururken, militanlar Afrika ve Avrupa topraklarında "intikam" tehdidi savuruyor

Fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu Mali'de İslamcı militanlar, hükümet kontrolündeki bir kenti daha ele geçirdi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, başkent Bamako'nun 400 km. kuzeyindeki Diabaly kentinin Pazartesi günü düşürüldüğünü açıkladı.

Le Drian, İslamcıların Cuma günü başlayan müdahaleden bu yana doğu bölgelerinde geriye çekildiğini, ancak iyi silahlanmış durumdaki militanların batı bölgelerinde hakimiyetini sürdürdüğünü söyledi.

Bu arada, Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Batı Afrika ülkesindeki gelişmeleri görüşmek üzere toplantıya çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Mali'deki İslamcı gruplara karşı başlatılan askeri operasyonun "birkaç hafta süreceğini" dile getirdi.

Fabius, "Mali'ye müdahale edilmemiş olsaydı, İslamcılar başkent Bamako'ya kadar ilerler ve bu da dehşet verici sonuçlar yaratırdı" dedi.

Başkente bir adım daha yakınlar

Diabaly kentindeki bir görgü tanığı Reuters haber ajansına, "militanların geceden itibaren küçük gruplar halinde kente sızdığını" anlattı.

Mali ordusundan bir yetkili ise AFP'ye, Moritanya sınır bölgesinde ilerleyen isyancıların Fransız uçakları tarafından bombalandığını kaydetti.

Fransa Hava Kuvvetleri, doğudaki Gao kenti civarını da bombardımana tuttu.

Mali'nin kuzeyindeki İslamcılar ise, "Afrika ve Fransa topraklarında intikam alacaklarını" duyurdu.

Kuzey Afrika'da faaliyet gösteren ve El Kaide'nin bir kolu olan Batı Afrika Tevhid ve Cihad Hareketi'nin (Mujao) liderlerinden Ebu Dardar, "Fransa, İslam'a saldırıya geçti. Biz de Fransa'nın kalbinde saldırı düzenleyeceğiz." dedi.

Telefonla Fransız Haber Ajansı AFP'ye açıklamalarda bulunan Dardar, nereyi hedef alacakları sorulduğunda, "Her yer. Bamako, Afrika, Avrupa" diye yanıtladı.

Başka bir örgüt sözcüsü ise, Europe 1 radyosuna bağlanarak, "Fransa, tüm Fransızlar için cehennemin kapısını açtı. Irak, Afganistan veya Somali'den daha tehlikeli bir kapanın içine düştüler" diye konuştu.

'100'ü aşkın militan öldü'

Bir Mali askeri yetkilisi, Cumartesi günü, 100'ü aşkın militanın öldürüldüğüne inanıldığını bildirmişti. Cuma günü başlatılan operasyonda şimdiye dek en az 11 Mali askeriyle bir Fransız helikoper pilotu öldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Mali güçlerinin Konna kentini ele geçirmek için giriştiği saldırıda 3'ü çocuk olmak üzere 10 sivilin öldüğünü belirtiyor.

Fransa'nın eski sömürgesi Mali'ye askeri müdahalede bulunması, birçok çevrede hayret uyandırdı.

Batı Afrika bloğu Ecowas'a üye ülkelerin askerlerinden oluşan, BM desteğindeki gücün sonbahar aylarından önce Mali'de konuşlandırılması beklenmiyordu.

Dışişleri Bakanı Fabius, "Teröristler bu gecikmeden faydalanınca, Mali'nin geçici devlet başkanı Fransa'dan müdahale etmesini istedi." dedi.

Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa'daki üslerinden kalkan 4 Rafale savaş uçağıyla Gao'da isyancı güçlerin eğitildiği kamplara ve lojistik depolara saldırılar düzenlendiğini ve bu tesislerin imha edildiğini açıkladı.

Gao kenti aylardır, kuzey Mali'de koyu bir şeriat yönetimi kurmak için çaba gösteren Mujao ile Ensar el-Din grubunun kontrolü altındaydı.

BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner, Mali'deki İslamcı militanların çoğunun Cezayir kökenli olduğunu ve oradaki uzun iç savaşın ardından Mali'deki geniş çöllere sığındığını belirtiyor.

Bu arada, Fransa'nın hava saldırılarını başlatması sonrasında Mali'ye gitmek üzere dün akşam İngiltere'den hareket eden Kraliyet Hava Kuvvetleri C-17 nakliye uçağının arızalandığı bildiriliyor.

BBC'ye ulaşan bilgilere göre, Fransa'ya iniş yapan uçağın yarından önce Mali'ye hareket etmesi beklenmiyor.

En Çok Aranan Haberler