Heykeltıraşlar ise tavşanın ‘imza' niteliği taşıdığını ve heykelin çok kısa sürede hızlıca bitirildiğini nitelemek için tavşanı yerleştirdiklerini belirtti. Sanat ve Kültür departmanı sözcüsüMogomotsi Mogodiri heykelin itibarının geri verilmesi için tavşanı kaldırtacaklarını belirterek, "Bu durumun uygun olmayacağını düşündük. İnsanlara bu heykelin umut sembolü olduğunu göstermek istedik tavşana benzer bir şey olduğunu değil” dedi. Mogodiri açıklamasında ayrıca heykeltıraşların hükümet ve Mandela'nın ailesinden özür dilediklerini belirtti.
Ülkedeki gazetelerden Beeld'in raporuna göreyse heykeltıraşlar Andre Prinsloo and Ruhan Janse van Vuuren hükümetin heykelin pantolonuna imzalarını koymalarına izin vermesi sonrasında böyle yaptıkları belirtti. Öte yandan heykeltıraşlardan Prinsloo ise açıklamasında zaman faktörünün çok önemli olduğunu ve sıkı çalıştıklarını belirterek, ‘küçük bir sembol' olarak tavşanı yerleştirdiklerini ve tavşanın dürbün olmadan görülmesinin mümkün olmadığını belirtti.
9 metre uzunluğundaki heykel 16 Aralık'ta Mandela'nın gömülmesinden bir gün sonra sergilenmişti. Afrika dillerinde tavşan kelimesi çabukluk anlamına da geliyor.