BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'de kuraklık nedeniyle suların yaklaşık 2 kilometre çekildiği ve su derinliğinin 30 santime düştüğü Manyas Gölü'nde milyonlarca midye sahilde kaldı.
Dünyaca ünlü Kuşcenneti Milli Parkı'ndaki Manyas Gölü, tarihinin en kurak zamanlarını yaşıyor. Gölün suları 2 kilometreye yakın çekilirken, su derinliğinin gölün büyük bölümünde 30 ile 40 santime kadar düştüğü belirtildi. Göl sularının azalması nedeniyle onlarca balıkçı teknesi ve milyonlarca midye sahilde kaldı. Geçen yıl her gün tonlarca balığın avlandığı Bereketli köyündeki iskele ise tamamen toprakta kalırken, geçen yıl balıkların yüzdüğü sahillerde bu yıl inekler ve koyunlar otluyor.
Gölde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Bereketli köyünün Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Reşit Çetin, yetersiz yağış ve göl sularının Karacabey Ovası'nın sulanmasında kullanılması nedeniyle gölün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, av sezonu olmasına rağmen suların çekilmesinden dolayı da balık avlayamadıklarını söyledi. Geçen sezon bu mevsimlerde 700 ton balık avladıkları gölde bu yıl ava bile çıkamadıklarını ifade eden Çetin, "Bu yıl yağmurun yağmaması ve Karacabey Ovası'nın sulanması için gölden su çekilmesi gölü bu hale getirdi. 40 yıldır ben böyle kuraklık görmedim. Göl suyu 2 kilometre geri çekildi, kayıklarımızın hepsi karada kaldı. Bizim köyümüzle birlikte göl kenarındaki 3 kooperatife bağlı 7-8 köy balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Ama haftalardır göle açılamadık. Ne yapacağımızı şaşırdık, bizim başka geçim kaynağımız yok. Balıkçılık bitince kahvede oturur hale geldik. Sular çekilince bizim iskelemizde bataklığın içinde kaldı. 90 bin dönümlük gölün yaklaşık 200 dönümlük alanında 140 santim su var, geri kalan bölgelerde ise su seviyesi 30-40 santimde. Kuşcenneti bile bu kuraklıktan etkilendi. 266 çeşit kuş türünün olduğu parkta 20 çeşit kuş kaldı. Kuşları göremez olduk" dedi.
Köylüler, suların çekilmesi nedeniyle toprakta kalan iskelelerinin 200 metre uzatılmasını ve Karacabey Ovası'na verilen suyun kesilmesini istedi.