HABER

Mardin'in Faslı gelinleri

Kadir Konuksever, Mardin'ın Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe beldesinde, erkeklerin internette tanıştıkları Faslı kadınlarla yaptıkları evliliklerin hikayesini anlatıyor.

Mardin'in Faslı gelinleri

Kadir Konuksever

Diyarbakır

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe beldesinde televizyon, DVD-MP3 çalarlar ya da teknolojinin geniş yelpazedeki bin bir ürünü sevildiyse de, aslan payı hiç kuşkusuz internet bağlantılı bilgisayarların oldu.

Arap kökenli yurttaşların çoğunluğunu oluşturduğu beldede dünya ile birliktelik ve yakınlık kurmanın yolunun teknolojiden geçtiğine dair inanç kuvvetli.

Lakin bu ürünlerden sadece bilgisayar interaktif bir güce sahip olma şansı tanıyordu. Onlar da kısa sürede bilgisayara da, getirdiği yeniliklere de sahip olmakta dünyanın diğer yerlerindeki kullanıcılardan geri kalmadılar.

Dört bin nüfuslu beldede önce pıtrak gibi internet cafeler çoğaldı, ardından internetin yaygınlaşmasıyla evlere de, hem de Türkiye’nin çok üzerinde, yüzde 70’lik bir ortalama ile giriverdi.

Diğer bir anlatımla her on evin yedisinde internet bağlantılı bilgisayar var.

Komünikasyonun nimetleri ile baştan ayağa komünike olan belde sakinleri ana dilleri olan Arapça’nın kudretiyle kısa sürede Ortadoğu ülkelerine açılmakta gecikmiyorlar.

Yakın akraba, tanış, hısımla başlayan internet tabanlı görüşmeler kısa sürede yeni tanışmalara yeni arkadaşlıklara yol açıyor.

En ilgi çekici görüşmeler de beldelilerden birinin Faslı bir hanımla tanışmasından sonraya denk düşüyor.

Naif hasbıhallerin ardından gülücük ve sanal çiçek jestleri ile hız kazanan sohbetleri kameraların açılması takip ediyor ve en nihayetinde dostluklar, arkadaşlıklar ve aşklar başlıyor.

İlk aşk Gökçeli Halit ile Faslı Monia arasında başlıyor. Zamanla harlanan ve Halit’in evlilik teklifine kadar varan süreç Monia’nın kalkıp Gökçe’ye gelmesi kararıyla pekişiyor.

Ancak ortada farklı bir durum vardır. Halit evlidir ve tam on bir çocuğu vardır. İtiraflar başlar ve aşk baskın gelince Monia Halit’in ikinci eşi olmayı kabul ederek beldeye gelir.

İlk eşini kâğıt üzerinde boşayarak Monia ile evlenir Halit. Yunus Emre adında bir oğulları olan Monia-Halit Öncel çifti Halit’in ilk eşi ile birlikte aynı evde mutlu mesut yaşarlar.

Hikaye çok romansı olmasa da, ya da gökten üç elma düşürecek bilindik masalsı bir aşka işaret etmese de Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe beldesindeki realite bu günlerde bu.

Dil birliği ve din birliğinin yardımlarıyla, internetin de mesafeleri ortadan kaldırıp mümkün kıldığı benzer evlilikler Gökçelilerin ana gündem maddesi. Beldeye gelen gelinlerin çoğu kuma. Kültürlerin birbirine yakın olması ve kumalığın Fas’ta da yaygın olması nedeniyle önemli sorunlar yaşanmıyor.

İlk eşini on bir yıl önce kaybeden atmış yaşındaki Nurettin Yıldırım yirmi sekiz yaşındaki Saida ile evliliklerini; “yaşı nedeniyle bir kadının yardımlarına ihtiyaç duymak” olarak açıklıyor.

Beldeye gelen Faslı gelinler aracılığıyla eşini tanıdığını ve internet üzerinden birbirlerini görüp beğendikten sonra karar aldıklarını söyledikten sonra ekliyor: “Burda hiçbir kız beni almazdı, bu nedenle Faslı gelin.”

Eşi Saida’nın hikayesi ise daha farklı. Kaderini kabullenmenin sihirli kelimesi "kısmet"i fısıldayarak sözlerine başlayan Saida, Fas’ın Meknes kentinde yaşarken kendisini Kızıltepe'nin bir köyünde bulmasını ise kadının kaderinin kocasının yanında olmasıyla açıklıyor.

"Evlenen bir kız için nerede yaşadığı önemsizdir" diyen Saida, ailesinin de isteğine karşı çıkmadığını vurguluyor.

En büyük çocuğu 35 yaşında olan Nurettin Yıldırım'ın yaşı rahatsız etmiyor Saidayı: "Erkeğin yaşının büyük olması iyidir. Üzerime kuma getiremez" diyor.

Gelinlerden Aziza ise üniversite mezunu. Rabat’ta bir kreşte Fransızca öğretmenliği yaparken tanışıyor İskender Eroğlu ile. Rahat sayılabilecek bir hayata sahipken Gökçe beldesine üstelik kuma olarak gelmesine yol açan nedeni Saida’nın aksine aşk olarak açıklıyor.

Ödediği bedeli göz önünde bulundurarak dinleyenlere inanmaktan başka çare de kalmıyor.

Beldenin tek kuma olmayan gelini Jamila. Samir Bozdağ ile aynı kaseden süt içerek Fas geleneklerine göre evlenmişler.

Düğünleri de Fas’ta yapılmış. Anadilinin yanı sıra Fransızca ve İspanyolca konuşuyor. Bir tekstil şirketinde şef pozisyonunda çalışırken ülkesini, ailesini ve kariyerini bırakıp buralara gelmesini o da aşk olarak açıklıyor. Hiç değilse normal şartlarda bir hikâyeye onlarla şahit oluyoruz.

Gökçe Belediye Başkanı Haluk Çelik durumdan şaşkınlıkla bahsediyor. Şu ana kadar on beş Faslı gelin beldelerine yerleşmiş. Her biri birkaç dil konuşmalarına karşın Halk Eğitim Merkezi’nde dil kursları açarak uyum problemlerinin kalkması için elinden geleni yapmış.

Faslı gelinler kursu tamamlayarak sertifikalarını almışlar. Yeni vatanlarında, yeni yaşamlarında sertifikaları işlerine yarar mı bilinmez ancak birlikteliklerin kalıcı olması için sertifikadan daha fazla şeye ihtiyaç duyacakları muhakkak.

En Çok Aranan Haberler