İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde Çekmece açıkları, Adalar'ın güney ve doğusu ile Adalar-Tuzla arasında canlı faylar tespit edildiğini bildirdi.
Görür, İtalya'nın Ulusal Bilimsel Araştırma Kurumu'nun desteğiyle yürütülen çalışmanın ön sonuçlarını açıkladı.
Görür'ün verdiği bilgiye göre bazı bilimadamlarının söylediğinin aksine; Silivri'den Küçükçekmece kıta sahanlığına gelinceye kadar hiçbir yerde Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolundan ayrılıp da karaya doğru gelen önemli boyut ve nitelikte fay bulunmuyor.
Çekmece açıkları, Adalar'ın güney ve doğusu ile Adalar-Tuzla arasında canlı faylar tespit edildiğini bildiren Görür, bunun olası etkilerini şöyle açıkladı:
"Muhtemel bir depremde, eğer Adalar'ın güneyindeki 65 kilometre uzunluğunda olan doğrultu atımlı fay kırılırsa biz daha öncesi çalışmalarımızda en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretir demiştik. Bu deprem kıta sahanlığında daha kuvvetli hissedilir. Burada bulunan bu faylar, kıta kenarında kayma ve göçmelere neden olabilir. Bu büyüklükte bir deniz altı göçmesi, kayması olursa, Marmara'da tsunamiyi tetikler."
Görür, "Bulunan faylar da çok büyük boyutlu faylar değil. Ancak İstanbul'un o yöresinde daha dikkatli olmak bakımından göz önüne alınması gereken bir husus" dedi.