Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Haberleri

İstanbul'da hastanede öğrenim gören çocuklar karnelerine kavuştu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: - "İstanbul'umuzda toplam 14 hastanemizde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İl Sağlık Müdürlüğümüz iş birliğinde 'Öğretmenim Elimi Tut' projesiyle 50 gönüllü öğretmenimizin kadirşinaslığı, fedakarlığıyla 1019 yavrumuza hastanelerimizde eğitim verildi" - MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Gündüz: - "Uzun süreli tedavi gören ya da kronik hastalığı olan bugün için 11 ilkokul, 11 ortaokul ve 9 lise öğrencisi olmak üzere 31 öğrencimiz eğitimlerini hastane sınıfında tamamlamıştır. Bugün 8 öğrencimizi mezun ediyoruz"

Yurthaber 16-06-2022 15:35

Annesini kalbinden bıçaklamıştı! Nedeni ortaya çıktı

Pendik’te annesini bıçaklayan gencin, başka bir adamla dini nikahla evlendiği için çıkan tartışma sonucu annesini bıçakladığı ortaya çıktı.

Haber 21-02-2021 14:37

Kistik fibroziste erken tanı hayat kurtarıyor

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ: - "Kistik fibrozis nadir sayılabilecek bir hastalık olmasıyla birlikte ölümcül olmasına rağmen erken teşhisle çok iyi sonuçlar alınabilecek bir hastalık. Ancak sorunla ilgili kamuoyunun bilgi eksikliği fazla" - "Türkiye'de yaklaşık 20 bin hasta olması lazım ama tanı koyabildiğimiz hasta sayısı 3 bin civarında, yani 7-8 hastadan birine ancak tanı konulabiliyor. Hem doktorların hem de kamuoyunun bu konuda farkındalığının artırılması şart görünüyor" - "Yenidoğan dönemindeki tarama testleri ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülkede yapılmaktadır. Bu sayede henüz hiçbir şikayeti olmadan hastaların tanı alması ve tedavilerinin başlaması mümkün olabilmektedir. Ancak tarama testine rağmen tanı konulamayan hastaların da olabileceği unutulmamalıdır"

Haber 04-09-2019 11:24

Elif bebek taburcu edildi

Kocaeli'nin Derince ilçesinde başında kitleyle doğan ve "cranium bifidum" teşhisi konulan 2 aylık Elif bebek, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatın ardından taburcu edildi - Baba Ali Akın Hıdır: - "Duygularımı kelimelere dökmek çok zor kelimeler kifayetsiz kalıyor. Kızım yeni doğmuş gibi mutlu ve sevinçliyiz"

Haber 16-07-2019 16:46

Elif bebek, ameliyat edildi

Kocaeli'nin Derince ilçesinde yaşayan Hıdır çiftinin başında kitleyle doğan ve "cranium bifidum" teşhisi konulan 2 aylık kızları Elif, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edildi - Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel: - "Hastanın kafasının arkasındaki kese çıkarıldı. Yarası primer kapatıldı. Şu an aktivitesi iyi, bilinci açık, dört ekstremitesi eşit hareketli. Hidrosefali açısından takip ediliyor. Bebeğimizin tedavisi yoğun bakım ünitesinde sürdürülüyor" - Baba Ali Akın Hıdır: - "Doktorlar, şu anda konuşmak için çok erken ama durumunun iyiye gittiğini belirttiler. Umutla bekliyoruz"

Haber 12-07-2019 15:01

Hemofilide sağ kalım süresi sağlıklı bireylerle benzer

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfur Toptaş: - "Profilaksi tedavisi ile hemofilili hastalardaki kanamalar büyük ölçüde azalmıştır. Bugün için hemofilili hastalardaki beklenen sağ kalımın toplumun sağlıklı bireyleri ile benzer olduğu gözlenmektedir" - "Profilaksi bahsi geçen tüm kanamaların sıklığını ve eklem hasarını en alt düzeye indirir. Hemofilili hastaların düzenli poliklinik kontrolleri önemlidir. Çünkü bu kişilerin, yaşlanmayla birlikte başka problemleri de ortaya çıkmaktadır" - "Obezite bu kişiler için özellikle bir sorun haline gelebilir. Hemofilili erişkinlerin yüzde 65'inde kemik erimesi vardır. Dolayısıyla da bu kişilerin takibinin bir hematoloji uzmanının olduğu merkezlerde yürütülmesi önem arz etmektedir"

Haber 17-04-2019 11:05

Kronik böbrek hastalığı sinsi seyrediyor

Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Harika Alpay: - "Akut ve kronik böbrek hastalıklarının semptomları birbirinden farklıdır. Kronik böbrek hastalığı oldukça sinsi seyirli olabilir. Tesadüfen saptanan olgular oldukça fazladır" - "Böbrek hastalığından kuşkulandıran diğer yakınmalar arasında idrar renginde değişiklik, idrar çıkışında azlık ya da fazlalık, ödem, büyüme gelişmenin durması, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, ateş, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve hatta işitme ve görme problemleri sayılabilir" - "Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Çocuğun yaşına, bulgularına göre değişiklik gösterir. Özellikle akut problemlerde hastane yatışı gerekebilir. Düzeltilebilen yapısal anomalilere cerrahi, enfeksiyonlara yönelik tıbbi tedavi uygulanır"

Haber 20-03-2019 11:07

HPV, her yıl 45 bin yeni baş ve boyun bölgesi kanseri nedeni

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Oysu: - "Her yıl dünya genelinde HPV enfeksiyonuna bağlı yaklaşık 45 bin yeni baş ve boyun bölgesi kanseri gelişmektedir ve bademcik kanseri bunların önde gelenidir" - "HPV'ye bağlı bademcik kanseri, günden güne dramatik bir şekilde artmaktadır. HPV ile ilişkili bademcik kanseri, genellikle genç ve sağlıklı bireylerde görülür" - "HPV ilişkili bademcik kanserinde erken evrede yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi müphem belirtiler varken, ileri evrelerde yutma güçlüğü, boyunda şişlik ve ağız içinden kanama gibi belirtiler olabilir"

Haber 21-02-2019 17:10

Kolorektal kanserlerde temel tedavi cerrahi

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Vafi Atalay: - "Kolon kanserini teşhis etmek zor değildir. Gaitada gizli kan, muayene, kolonoskopi ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak teşhis ve evreleme yapılır. Kolorektal kanserlerde temel tedavi cerrahidir" - "Kolorektal kanserlerin tedavisinde cerrahi yapılarak kanserli bağırsak çıkarılır, karaciğer gibi başka organlarda metastaz varsa ve cerrahi olarak çıkarılabilirse metastazlar da ameliyat ile alınır" - "Liften, meyve, sebzeden zengin beslenme kanserden korur. Yağlı besinlerin azaltılması da koruyucudur. Sigara ve alkol tüketiminin olmaması da kolon kanseri riskini azaltmaktadır"

Haber 29-01-2019 07:15

Hastalıkta damar belli bir çapa ulaştığında patlıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir: - "Aort anevrizması sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen, hayatı tehdit eden çok ciddi bir hastalıktır. Sigara içen, 60 yaş üstü, yüksek tansiyon hastası olan erkeklerde daha sık görülmektedir. Tanı sıklıkla başka bir sebeple yapılan tetkikler sırasında şans eseri konulmaktadır" - "Hastalığın en önemli sonucu, damarın belli bir çapa ulaştığında patlamasıdır. 'Rüptür' adını verdiğimiz bu olayda ölüm riski yüksektir. O nedenle hastalığın bu noktaya gelmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle bu oran damar çapı 5 santimetre ve üzerine çıktığında artmaktadır." - "Bu anevrizmaların takibi ve müdahale sınırına geldiğinde ise tedavisi, anevrizmanın beklenmedik bir şekilde yırtılmasının önüne geçmek açısından büyük önem taşımaktadır"

Haber 29-01-2019 00:28

Alerjik astımı olan çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Barış: - "Alerjik astımı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıf ve yeterince beslenemeyen çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın. Astımlı çocukların kışın kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeleri, ev tozu akarlarına daha fazla maruz kalmalarına sebep olur. Bu durum, enfeksiyonlarla birleşince solunum yollarında daralmaya yol açar ve böylece astım atağı ve bronşiyolit olarak tanımladığımız hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur" - "Anne ve babaların çocuklarına uygun ortamlar oluşturması, çocuklarını kalabalık, nemli ve sigaranın içildiği ortamdan uzak tutması, el temizliği gibi faktörler solunum yolu hastalıklarının yayılmasını önemli derecede azaltacaktır. Yine yapabileceklerimiz arasında sağlıklı ve dengeli beslenme bulunmaktadır"

Haber 29-12-2018 11:10

Beyin pili parkinson hastalarına umut oluyor

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Günal: - "Beyin pili tedavisi, beyin cerrahisi, nöroloji, psikiyatri ve anestezinin uyumlu çalışmasıyla hastaların yaşam kalitelerinde dramatik ve uzun süren düzelmelere yol açar. Günlük yaşam aktivitelerinde başkalarına bağımlı olmaları engellenen hastalar, tekrar mesleklerine dönebilir veya emekliliklerinin keyfini torunlarıyla sürebilir" - "Parkinsonda cihaz uygulamalı ileri dönem tedaviler, özellikle son 10 yılda hastaların şikayetlerinin kontrolünde ve yaşam kalitelerinin artmasında altın değerindedir. Bu tedavilerde temel amaç, hastanın ağızdan aldığı ilaçları azaltarak veya keserek dopamin ihtiyacını sürekli olarak bir cihaz yardımıyla tamamlamaktır" - "Dopamin salınımını sağlayan bu cihaz, bir pompa veya beyine takılan bir grup elektrot olabilir. Beynin derin çekirdeklerine iki taraflı yerleştirilen elektrotlar belli frekans ve ayarlanan voltajla sürekli elektrik uyarısı yapar"

Haber 28-12-2018 11:28

Tişört giyme hayali gerçek oldu

Halk arasında "kunduracı göğsü" ve "güvercin göğsü" olarak da bilinen pektus deformitelerinden "mikst deformiteyle" mücadele eden ve hastalık nedeniyle tişört dahi giyemeyen 22 yaşındaki Erdal Elmacı, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı ameliyat sayesinde hayallerine kavuştu - Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel: - "Hastamız bu konuda en çarpıcı örneklerden oldu. Deformitesi kalbine baskı yapmıyordu ama bu görüntü onu toplumdan tamamen izole etmişti. Yaptığımız muayenede bu ameliyatı olabileceğini ve bu görüntüden kurtulabileceğini söyledim. Önce inanamadı bu duruma. Dolayısıyla Erdal, olağanüstü sonuç aldığımız hastalarımızdan biri. Biz de elde ettiğimiz sonuç açısından mutluyuz" - Sağlığına kavuşan Erdal Elmacı: - "Şu an yaz olsa rahatlıkla tişörtümü giyip hiç korkmadan dışarı çıkabilirim. Denize, havuza rahatlıkla gidebilirim. En basiti aynanın karşısına geçtiğim zaman kendimi mutlu hissediyorum. Öz güvenim yerine geldi"

Haber 23-12-2018 11:42

Minik Emir, kanserden organ nakliyle kurtuldu

Daha 17 aylıkken kanser teşhisi konulan Emir Eymen Yıldırım, hastalıkla mücadelesini babasından nakledilen karaciğer dokusu sayesinde kazandı - Baba Kadir Yıldırım: - "Organ bağışı çok önemli. Organlarımız toprak olmasın, can olsun. İnşallah Allah'ın izniyle bizim evladımız iyileşecek, diğer evlatlar da organ bağışı sayesinde yaşayacak" - "Nakil bizim için zamanla yarıştığımız bir süreç haline geldi. 2 gün içinde nakle hazırlandık. Çok şükür ki çocuğumuzun sağlığı iyi. Ender hocamıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Tek arzumuz çocuğumuzun sağlıklı şekilde büyümesi"

Haber 08-11-2018 11:11

Ulusal Emzirme Haftası

Ulusal Emzirme Haftası kapsamında, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde anne, anne adayları ve sağlık çalışanlarının katılımıyla etkinlik düzenlendi

Haber 03-10-2018 17:22

Sinüzit tedavisi için deniz suyu

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Oysu: - "Deniz suyu tedavisi sinüzit ve kronik rinosinüzit alanlarında sıklıkla tercih ediliyor. Burada iki tip tedavi uygulanıyor. Birincisi, antibiyotik ile bakterilerin yok edilmesi ikincisi ise bakterilerin, iltihabi kabukların veya ifrazatların mekanik olarak uzaklaştırılması" - "Deniz suyunun özelliklerinden bir tanesi de vücuttaki dokulardan daha fazla tuz içerdiği için burun içerisindeki dokulardan fazla olan suyu çekerek enfeksiyona bağlı ödemi kısmen azaltması ve nefes almak için yer açması" -"Polen gibi alerjenlerden dolayı mukus burun içerisinde birikiyor. Bu hastaların nefes almasını zorlaştırdığı gibi alerjenin burun içerisinden uzaklaşmasını da engelliyor. Deniz suyu bunun için de uygun bir tedavi"

Haber 21-07-2018 14:26

Eğlence treninin altında kalan çocuk ağır yaralandı

Eğlence treninin altında kalan çocuk ağır yaralandı

Haber 05-05-2018 20:02

Mülteci çocukların yüzde 60'ında en az bir psikiyatrik hastalık var

Mülteci çocukların ruh sağlığı üzerine araştırmalara katılan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr. Çeri: - "Türkiye'de 7-17 yaş arasında mülteci çocuklar üzerinde yapılan 4 çalışmanın toplamına baktığımızda çocukların yüzde 60'ında, yani her 10 çocuktan 6'sında en az bir psikiyatrik hastalık var" - "Savaş 8'inci yılına girdi, daha da uzun sürebilir. Bu nedenle bu konunun mutlaka bir devlet politikası halinde ele alınması gerekiyor" - "Önerilen şu, mültecilerin yoğunluklu yaşadığı bölgelerde özelleşmiş çocuk psikiyatrisi servisleri açılmalı, buralara mültecilerin kültürlerini bilen, gönüllük esasına bağlı psikiyatrlar, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve çocuk gelişim uzmanları gidebilir"

Haber 01-05-2018 11:23