HABER

MEB, AB protokol kurallarını öğretecek

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Avrupa Birliği (AB) kriterleri çerçevesinde protokol kurallarını üst düzey yöneticilerine hizmet içi eğitim semineriyle verecek.

MEB bir süre önce, emekli büyükelçi, şair, ressam ve "Görgüsüzlük Çağı" isimli kitabın yazarı Yüksel Söylemez'e bürokratlarına 'görgü' dersi verdirmişti. MEB Müsteşarı Nejat Birinci şimdi de bürokratların AB kriterleri çizgisinde 'protokol kuralları' ile ilgili bilgilenmelerini sağlamak amacıyla bir seminer düzenliyor.

Seminere, başta Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler ve Daire Başkanları ile Bakan Çelik'in danışmanları katılacak ve seminerde, 'iletişim, beden dili, diksiyon, protokol kuralları, yöneticilerde dış görünüm, giyim, görgü ve nezaket kuralları' anlatılacak. Alanında uzman öğretim üyelerince verilecek olan protokol kuralları seminerleri, 22-23 Şubat 2005 tarihleri arasında Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde '26 Numaralı Protokol Kuralları Semineri' başlığı altında yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı başöğretmen salonunda geçtiğimiz aylarda görgü kurallarına ilişkin düzenlenen eğitimde emekli büyükelçi Yüksel Söylemez, "Türkler özür dilemiyor. Özür dilemeyi aşağılanmak olarak görüyorlar" diyerek, görgü kurallarına yönelik en önemli 3 maddeyi sıralamıştı.

Söylemez, bürokratlara "teşekkür etmek, özür dilemek ve tebessüm etmek" olarak sıraladığı unsurlara çok dikkat etmelerini ve her kapıyı açan anahtar ve sihirli sözcükler olduğunu belirtmişti. Tebessümün, başarının anahtarı olduğuna dikkat çeken Söylemez, "Çok başarılı ve asık suratlı biri yerine, sadece başarılı, aynı zamanda güler yüzlü ve sosyal olan kişiler her zaman daha fazla tercih edilirler" değerlendirmesinde bulunmuştu. Kapıdan geçmenin bile bir adabı olduğunu anlatan Söylemez, Türkiye'de kendini aydın sayan kişilerin bile kapıdan geçmesini bilmediklerini kaydetmişti.

Bir kapıdan geçilirken arkaya bakılması gerektiğini dile getiren Söylemez, geride kalana kapının tutulmasının önemli olduğunu vurguladı. Söylemez, kendisine kapı tutulan insanın da teşekkür etmeyi ihmal etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Söylemez, öğrencilik döneminde karnelerin sonlarında "Hal ve Gidiş" diye bir madde olduğunu ve bu bölüme öğretmenlerin hep iyi not verdiğini, kötü not alanın olmadığını anlatarak, "Ancak işin aslı bu değildir" diye konuşmuştu.

En Çok Aranan Haberler