HABER

MEB Meclis Uyuşturucu Komisyonu'na şikayet edildi

ANKARA (ANKA) – TBMM Uyuşturucu ve Uyuşturucu Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'na bilgi vermek için gelen uzmanlar, "okullarda bilimsel araştırma için Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin vermediğini" bildirerek, komisyondan yardım istedi.

Avrupa Birliği ülkeleri ile ortak yürütülen ve çocuk ve gençler üzerinde uyuşturucu kullanımı nedenleri ve çözümleri adı altında yapılan, "ESPAD" bilimsel araştırma Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni olmadığı için Türkiye'de yapılamıyor. Komisyona gelen uzmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin vermeme gerekçelerini ise şöyle açıkladılar; "Cinsellikle ilgili sorular çocukların kafasını karıştırabilir, yabancı madde isimleri çocuklarda merak uyandırır ve uyuşturucuya teşvik eder."

TBMM Uyuşturucu ve Uyuşturucu Kaçakçılığını araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu uzmanları dinlemeye devam ediyor.
Edinilen bilgilere göre, önceki gün, Ankara AMATEM Direktörü ve Numune Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Uyuşturucu başta olmak üzere "Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla" kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna sunduğu rapora göre, uyuşturucu tedavisi için yatan hastaların yüzde 67'sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geldiğini bildirdi.

-UZMANLAR YARDIM İSTEDİ-

Elde edilen bilgilere göre, Dilbaz'ın, komisyon üyelerinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni olmadığı için okullarda bilimsel araştırma yapamadıklarını bildirdi. Komisyonun kendilerine bu konuda yardımcı olmalarını isteyen Dilbaz'ın, Avrupa Birliği ülkeleri ile ortak yürütülen ve çocuk ve gençler üzerinde uyuşturucu kullanımı nedenleri ve çözümleri adı altında yapılan, "ESPAD" bilimsel araştırma Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni olmadığı için Türkiye'de yapılamadığına dikkat çekti. Komisyona gelen uzmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin vermeme gerekçelerini ise şöyle açıkladılar; "Cinsellikle ilgili sorular çocukların kafasını karıştırabilir, yabancı madde isimleri çocuklarda merak uyandırır ve uyuşturucuya teşvik eder." Bakanlığın ayrıca çocuklara, "uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarına ilişkin soruların" onları etkileyeceği ve merak edecekleri ve kullanmaya teşvik edeceği için bu tür soruların ve araştırmaların yapılmasına izin vermediği belirtiliyor.
Komisyona gelen uzmanların, 2007'de yapılması gereken bilimsel araştırmaların okullarda uygulanamadığını dile getirdikleri ve Meclis'in devreye girerek bakanlıktan izin alınması konusunda yardımcı olmalarını istedikleri kaydedildi.

Ankara AMATEM Direktörü ve Numune Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Uyuşturucu başta olmak üzere "Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla" kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna sunduğu rapora, göre tedavi için yatan hastaların yüzde 67'si Hakkari, Gaziantep, Kilis ve Van gibi illerden geliyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde uyuşturucu çeşitli ağrılara iyi geldiği gerekçesiyle de kullanılıyor.

Gaziantep ve Kilis'te bu maddenin kullanımı damar yoluyla yapılıyor. Bu durum da Hepatit ve HİV oranlarını yükseltiyor. Bölgedeki kullanım oranının yüksekliği, bu illerdeki uyuşturucu kaçakçılığını yükseltiyor. Uyuşturucu satış ve dağıtım için, ceza ehliyeti olmadığı gerekçesiyle 12 yaşından küçük çocuklar kullanılıyor. Dünyanın birçok ülkesinde uyuşturucuya başlama yaşı 35 iken, bu bölgelerde 60 yaş üzerinde insanlar dahi "ilaç niyetiyle" uyuşturucuya başlıyor.

En Çok Aranan Haberler