ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu 23. dönem 2. yasama yılı çalışmalarını tamamlayarak tatile girdi. Meclis'in kapanışına katılmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'e gelerek çalışmaların son bölümünü izledi.
TBMM Genel Kurulu, Elektronik Haberleşme Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin sonunda tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, elektronik haberleşme alanındaki mevzuatın AB müktesebatı çerçevesinde biraraya getirilmesini öngörüyor.
Tasarının görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 18.5 milyon olan cep telefonu abonesi sayısının bugün 68 milyona çıktığını belirterek, bu rakamın bu yıl sonunda ülke nüfusuna ulaşacağını kaydetti. Yıldırım, cep telefonu abonesi sayısının yıl sonunda 70.5 milyona çıkmasını beklediklerini ifade etti. Düzenleme ile mevcut dağınık mevzuatı biraraya topladıklarını kaydeden Yıldırım, bilgi toplumuna geçiş süreci, rekabet ortamının geliştirilmesi gibi önemli konuları bir arada düzenleyen bir yasayı görüştüklerini anlattı. AR-GE'ye önemli bir imkan sağladıklarını ifade eden Yıldırım, Elektronik Haberleşme Kurumu'nun, sektördeki işletmecilerden topladığı her türlü gelirlerin yüzde 20'lik kısmını yazılım alanında, donanım, marka, patent geliştirme gibi alanlarda araştırma yapacak kişi ve kurumlara destek olarak vereceğini söyledi. Yıldırım, "Bu, yılda yaklaşık 300 milyon YTL oranında bir destek anlamına geliyor" dedi.
- YILDIRIM'DAN 'YOUTUBE' DEĞERLENDİRMESİ
Türkiye'de kullanılan telefon sayısının 96 milyon olduğunu ve bunların tamamının dışarıdan geldiğini belirten Yıldırım, "Bu şekilde dışarıya ödediğimiz para 35 milyar dolar. AR-GE desteğiyle bu teknolojilere yönelik araştırma yapılsın, bu teknolojileri üretelim. Dövizlerimizin yabancılara gitmesini önleyelim" şeklinde konuştu. Yıldırım, düzenleme ile yetkilendirmelerde AB standardının büyük oranda yakalandığını ifade etti. Yıldırım, bütün bu çalışmalardan sonra yasanın derli toplu bir hale geldiğini belirtti.
İnternet erişiminin içeriğine bakıldığında yüzde 97'sinin dış kaynaklı olduğunu gördüklerini kaydeden Yıldırım, dış kaynaklı bir neşriyat Türkiye'ye geldiğinde bununla mücadelenin çok zor olduğunu kaydetti. Youtube konusundaki soruna da değinen Yıldırım, "Türkiye'de ihtisas mahkemeleri henüz yok. Mahkemelerimiz için bu sanal ortamda işlenen suçlar konusu henüz yeni bir konudur. Burada bir tecrübe birikimi sorunumuz var. Bunu aşacağız" diye konuştu. Yıldırım, Youtube yetkililerinin Telekomünikasyon Kurumu ile uzlaşmaya yanaşmamasından dolayı bu sorunların yaşandığını bildirdi.
Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı'nın kanunlaşmasının ardından 23. dönem 2. yasama yılı sona erdi ve Meclis tatile girdi. Genel Kurul çalışmalarının son bölümünde Başbakan Erdoğan da Meclis'e geldi. Erdoğan, saat 00.00'da geldiği Meclis'te 1 saati aşkın çalışmaları izledi ve oylamalara katıldı. Genel Kurul, çalışmalarını gece saat 01.20'de tamamladı. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, 23. dönem 2. yasama yılını yoğun ve verimli bir çalışmayla tamamladıklarını belirterek milletvekillerine, "Hak ettiğinize gönülden inandığım, ailelerinizle birlikte iyi tatiller diliyorum" şeklinde seslendi. Pakdil daha sonra siyasi partilerin grup başkanvekillerine söz verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2. yasama yılında Türk milletinin ihtiyaçlarını karşılayan, hayat tarzlarını daha da iyi hale getiren yasa çalışmaları yaptıklarını belirtti. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün yaşadığımız tablo bütün milletvekillerimizin belleklerine kazınması gereken bir tablo. Bir yasama sürecinin bu şekilde sonuçlanması hoş değil ama aksaklıkları parlamenterlerimizin onuruyla giderdiğine inanıyorum" diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise yoğun ve verimli bir çalışma dönemini bitirdiklerini belirterek, Meclis'in koyduğu kuralların kurala uygun olmak zorunda olduğuna işaret etti. Her defasında iç tüzüğü ihlal ederek, yasamanın kalitesini düşürerek, Meclis'in yoğun emeğine gölge düşürüldüğünü belirten Şandır, "Yeni dönemde doğruyu yapma niyeti ve kararıyla bugün noktayı koyuyoruz" dedi. TBMM Başkanvekili Pakdil, Meclis'in çok başarılı yasama ve denetim faaliyetleri yaptığını kaydederek, Genel Kurul'un 23. dönem 2. yasama yılındaki son birleşimini, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü olan 1 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
Genel Kurul'un kapanmasının ardından Başbakan Erdoğan, çevresini saran AK Parti milletvekilleriyle bir süre sohbet etti.