ANKARA (ANKA) – 23. dönemde TBMM, iç tüzük değişikliğinde ve Meclis'in fiziki yapısında birçok değişikliğe gidecek. Meclis kampüsü içinde yeni halkla ilişkiler binasının inşaat çalışmaları devam ederken Meclis iç tüzüğü de değişiyor.
Yapılacak değişiklikle yasama çalışmalarında ilk kez katip üyeler yerine profesyonel spikerler görev yapacak. Sivil toplum örgütleri yasama faaliyetlerine destek verecek. Mecliste emekliliği gelen birçok çalışanın yerine genç kadrolar alınacak.
Meclis Başkanlığı'nın 23. Dönem'de hayata geçireceği yenilikler şöyle:
-YENİ BİNALAR-
Milletvekillerinin daha rahat çalışmalarını sağlayacak yeni 40 metrekarelik odalar yapılacak. TBMM Başkanlık Divanı'nın 4 Mart 2004 tarihli kararı ile yapımına karar verilen hizmet binaları Meclis'in Dikmen tarafında ve 82 bin 271 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilecek. Kompleksin bölümlerinden olan Ziyaretçi Kabul Binası 7 bin 808 metrekarelik bir alana sahip olacak. Ziyaretçi kabul salonunda 1500 metrekare büyüklüğünde bir ziyaretçi bekleme salonu ve kafeterya yer alacak.
-GENEL SEKRETERLİK HİZMET BİNASI-
Kompleksin güney ucunda yer alacak olan Genel Sekreterlik Hizmet binası ise 57 bin 715 metrekarelik bir alana sahip olacak. 8 katlı olarak planlanan binanın 1, 2 ve 3. katlarında milletvekilleri hizmet ofisleri ve çeşitli toplantı salonları yer alacak. Binanın alt zemin katında yer alacak olan Doktorluk biriminin Dikmen Caddesi'nden ayrı bir girişi olacak. Yine aynı katta komisyon ve eğitim salonları, yemek salonları, banka, lostra, kuaför ve spor merkezinin bulunduğu bir sosyal alan yer alacak. Garaj olarak planlanan 1, 2 ve 3. bodrum katların bir bölümünde 512 araçlık bir otopark yer alacak.
Komisyon odaları AB müktesebatına uygun hale getirilecek.
-ANNE BABA GİDECEK, ÇOCUKLARI GELECEK-
TBMM, emekli olmayı kabul eden personelin çocuğu aynı gün Meclis'te işe başlayacak. 4 bin 600 personeli olan Meclis'te bin civarında çalışanı emekliliği haketmiş durumda. Meclis Başkanlığı, emekliliği teşvik etmek ve daha genç kadrolarla çalışmak amacıyla, emekliliğe hak kazanan personelin emekli olmaları durumunda oğlu veya kızının aynı gün işe alacak. Baba veya annesinin yerine Meclis'te işe girenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-c maddesine göre sözleşmeli olarak görev yapacak.
-İÇTÜZÜK DEĞİŞİYOR-
Meclis tarihinde ilk kez Genel Kurul'da katip üyeler yerine eğitimli spikerler görev yapacak. Genel Kuruldaki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek. Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmaları sağlanacak. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak.
-MECLİS KAMERAYLA KORUNACAK-
Meclis tarihinde ilk kez yoğun güvenlik önlemleriyle korunacak. Güvenlik sistemi çerçevesinde Meclis Başkanı, Başkanvekilleri, İdare amirleri, Komisyon başkanları ve milletvekili makam odaları gibi özel çalışma hayatına yönelik alanlar kapsam dışı bırakılırken, iktidar ve muhalefet iç kulislerine de kamera yerleştirilmeyecek. Ancak, bu bölümler dışında Meclis'in her tarafına kameralar yerleştirilecek. Meclis, 24 saat kamera sistemiyle korunacak.