HABER

Meltem hücumbotu denize indirildi

İSTANBUL (İHA) - TCG Meltem Hücumbotu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de katıldığı bir törenle denize indirildi. Hücumbotu, Özkök'ün eşi Özenç Özkök temsili olarak denize indirdi.

TCG Meltem Hücumbotu'nun denize indirilmesi, TCSG-91 Sahil Güvenlik botunun taşıma platformları üzerinde blok atölyesinden çıkarılması ve TCG Atak hücumbotunun omurgasının kızağa konulması nedeniyle tören düzenlendi. Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, eşi Özenç Özkök, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, İstanbul Valisi Muammer Güler, üst düzey komutanlar ve geminin yapımında görevli tersane çalışanları katıldı.

Törende konuşan İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral İsmail Demirel, yapımına 25 Temmuz 2001 tarihinde başlanan hücumbotun, 62.4 metre uzunluğunda, 8.30 metre genişliğinde olduğunu söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Oramiral Özden Örnek, "500 yılı aşkın tarihiyle, şanlı mazisi sayısız eserlerle dolu olan İstanbul Tersanesi, bu tören ile mutlu günlerinden birini daha yaşamaktadır. Türkiye'nin güvenlik ve refahı, bulunduğu yarımada coğrafyası nedeniyle seçeneksiz bir şekilde denizlerle ilişkilidir. Başta petrol ürünleri olmak üzere, dış ticaretimizin yüzde 90'ının deniz yoluyla gerçekleştirilmesi, deniz ulaştırma yollarının korunmasını zorunlu kılmaktadır" dedi. Denizlerin korunmasında teknolojinin tüm imkanlarından faydalandığının altını çizen Örnek, "Deniz kuvvetlerimiz, bu hedefe teknolojinin yakinen takip edilmesi, araştırma geliştirmeye öncelik verilmesi, mevcut imkanların en verimli şekilde kullanılması, bilgi ve becerisi yüksek personel yetiştirilmesi, yüksek teknoloji ürünü modern platformların kendi tersanelerimizde milli kaynaklar kullanılarak inşa edilmesiyle ulaşılabileceğinin bilincindedir" diye konuştu. Oramiral Özden Örnek, TCG Meltem Hücumbotu, TCSG-91 Sahil Güvenlik botu ve TCG Atak Hücumbotu'nun, dünyadaki emsalleri arasında en gelişmiş imkan ve kabiliyete sahip platformlar olduğunu söyledi. Örnek, inşa edilecek yeni gemilerle birlikte, hücumbot filosunun 19 gemiyle üstün bir güce kavuşmuş olacağını da söyledi.

Daha sonra kürsüye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök geldi. Özkök, "Dünyamızın 4'te 3'ü sularla kaplı. Bu coğrafi gerçeğin farkına yüzyıllar önce varan birçok medeniyet, denizciliğin önemini erken çağlardan itibaren kavramaya başlamış, denizleri kendi ulusal menfaatleri doğrultusunda kullanmışlardır. Küresel güç olarak karşımıza çıkan ülkelerin ileri bir denizcilik kültürüne sahip olmanın yanı sıra, kuvvetli bir deniz gücüne de sahip olduklarını görüyoruz. Denizler, tarihte yaşanmamış düzeyde sık kullanılan kaçakçılık ulaşım platformu haline gelmiştir. Ülkemiz, üç kıtanın birleştiği, iki önemli denizi birbirine ve dünyaya bağlayan su yollarını kontrol ediyor. Ülkemiz çok kıymetli bir coğrafyaya sahip" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, sahip olduğu bu eşsiz coğrafyayla dünyadaki en önemli bir kaç ülkeden birisi konumunda olduğunu ifade eden Özkök, "Ülkemizin, bölgesindeki istikrarlı yapısını ve ulusal menfaatlerini muhafaza etmek için güçlü bir silahlı kuvvete ihtiyacı olmuştur. TSK sahip olduğu sorumlulukların gereğini büyük başarıyla yerine getirmiştir. TSK, değişen yeni koşullar ışığında vizyonunu yeniden anlamıştır. Su vizyonun gerçekleştirilmesinde deniz kuvvetlerine önemli görevler düşmektedir. Türkiye'nin güçlü, modern ve her konuda sürekli kendini yenileyen bir deniz kuvvetine sahip olması, bölgesindeki denizleri etkin bir şekilde kontrol etmesine ve ulusal menfaatlerin korunmasına olanak vermektedir. 60'lı yıllarda gemileri onarım için yurt dışına gönderirken, 70'li yıllarda kendi tersanelerinde gemiler inşa etmeye başlanması onur vericidir" dedi. Özkök, 2005 yılında başlayacak Milgem Projesi hakkında da bilgiler vererek, proje sayesinde kısa vadede azami katma değer sağlanacağının altını çizdi.

Yapılan konuşmaların ardından hücumbot, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün eşi Özenç Özkök tarafından temsili olarak denize indirildi. Özkök, baltayla halatı keserek, hücumbotun denize indirilmesini sağladı. Denizcilik literatüründe geminin, 'kadın' anlamına geldiği ve geminin denize indirilmesi için bir bayandan müsaade alınması gerektiği için halatı Bayan Özkök'ün kestiği bildirildi. Halatın Özenç Özkök tarafından kesilmesinin ardından şampanya patladı ve Kılıç-2 sınıfı güdümlü mermili hücumbot, balonlar ve güvercinler eşliğinde denize indirildi. Geminin denize indirilmesinde kullanılan halat ise, Özenç Özkök'e hatıra olarak verildi.

En Çok Aranan Haberler