ANKARA (İHA) - Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkan Vekili ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, kimsenin memurları yılın üçte birinde tatil yapacakmış gibi göstermeye hakkı olmadığını bildirdi.
Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, son 25 yılda memurların görev yılına bağlı olarak ortalama 30-40 gün arasında izin yaptıklarını hatırlatarak, "Memurların şimdi 2006 yılında 145 gün izin yapacakları ileri sürülüyor. Memurlar son 25 yıldır ortalama 30-45 gün arasında tatil yapıyorlar. Memurların 2006 yılının 3'te birlik dilimini tatilde geçireceklermiş gibi göstermek son derece yanlıştır.
Kafaları karıştırmanın alemi yoktur. Memurların çalıştıkları haftanın sonunda yaptıkları izin ne zamandan beri tatil olarak sayılmaya başladı. Memurlar bu tarz yaklaşımlarla yıpratılmasın. Memurlar, yaptıkları iş ve verdikleri hizmet ile performansı en yüksek çalışan grubudurlar" dedi.
Turbay, bir kamu görevlisinin, hafta sonu, ortalama 30 günlük yasal izin, milli ve dini bayramlarla birlikte 2006 yılında toplam 145 gün tatil yapacağı iddiasının hilafı hakikat olduğunu ileri sürerek, izin düzenlemelerini memurların yapmadığını hatırlattı. Turbay, 145 gün izin ile ilgili şunları söyledi:
"Unutulmamalıdır ki, memurlar hizmetten yanadırlar. Hizmet üreten ve insanımızın rahat etmesi çalışanlar memurlardır. Memurlar 2006 yılında 145 gün izin yapacakları iddiası da memurlar açısından olumsuz bir durum yaratmaktadır. Bu düzenlemeyi memurlar yapmadı. Bu düzenleme yeni yapılmadı. Memurlar son 25 yıldır hemen hemen her sene yıllık izinlerine ek olarak, ulusal ve dini günlerle birlikte memuriyetteki süresine bağlı olarak 32 ila 42 gün arasında izin yapmaktadırlar. Memurları çok izin yapıyorlarmış gibi göstermek için hafta sonu tatilleri de genele aksettirilmektedir. Bu memurlara yapılan büyük bir haksızlıktır. Sadece memurlar mı hafta sonları tatil yapmaktadırlar. Dünyadaki ülkelerin tatil günlerini ele alalım.
Kore'de 18 gün, Japonya'da 14 gün, Avusturya ve Malezya'da 13 gün, İtalya ve Güney Afrika'da 12 gün, Kanada, Fransa, Almanya, İsveç ve Singapur'da 11 gün, Brezilya'da 10 gün, ABD'de 9 gün, Avustralya, Hollanda, İsviçre ve İngiltere'de 8 gün, Çin'de 7 gün. Türkiye'de ise ulusal tatil günleri dini günlerle birlikte toplam 12 gündür. Bu süre dini bayramların önüne ve arkasına 2 gün daha eklenirse maksimum 14 güne çıkıyor. Dünyadan örneklerle ele alındığı zaman Türkiye'deki ulusal tatil günleri zannedildiği kadar fazla çok değildir. Memurların hizmetten kaçtığı asla düşünülmemelidir. Memurlar hizmetten yanadır ve çalışmaları ile bunu göstermektedirler. Önemli olan ne kadar tatil yapıldığı değil, çalışma performansı ve verimidir. Memurlar da performans ve başarıları ile herkes gibi izin yapmayı hak ediyorlar."