Utku BOLULU/İZMİR, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, İzmir Veterinerler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Şube Başkanı Saadet Çağlın ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ortak basın toplantısı yaptı. Reha Keskinoğlu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre kurulu gücü 30 beygir ve üstü olan, ayrıca toplamda 10 personelin üzerinde personel çalıştıran gıda ve yem işletmelerinin, işin nevine göre konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırmak zorunda olduğunu hatırlattı. Kanuna uygun yönetmelikte de, çalıştırılması zorunlu personelden meslek odası bulunan meslek mensubunun, bağlı olduğu meslek odasından ilgili işletmede çalıştığına dair belge alması gerektiği maddesi yer aldığını söyledi. Bu maddenin 2014 yılı Ocak ayında, yönetmelikte yapılan değişikliklikle ortadan kaldırıldığını belirten Keskinoğlu, dört meslek odasının da bu değişikliğin iptali için dava açtığını dile getirdi.
SAHTE DİPLOMA İLE ÇALIŞMAYA YOL AÇAR
Keskinoğlu, Danıştay 107uncu Dairesi'nin yönetmeliğin iptal edilen maddesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Danıştay'ın kararında, şu ifadeler yer aldı:
"Yönetmelik değişikliği, meslek mensuplarının bağlı oldukları odanın bilgisi ve denetimi dışında çalışması, meslek mensubu olmayan kişilerin sahte diploma ile çalışması veya aynı meslek mensubunun birden çok yerde istihdam edilmesi durumuna sebep olacak niteliktedir. Zorunlu personelin amacı, konusunda uzman olan kişilerin denetimi ve gözetimi altında üretim gerçekleştirilerek, halk sağlığının koruması, halkın güvenilir gıda ile beslenmesinin sağlanmasıdır."
'KÜÇÜK İŞLETMELERE DE UZMAN ZORUNLULUĞU GETİRİLSİN'
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de artık bu gıda işletmelerinde çalışan zorunlu personelin eski yönetmeliğe göre meslek odasından işletmede çalıştığına dair belge alması gerektiğini söyledi. Çitfçi, Danıştay'ın ders gibi bir karar verdiğini, sahte diplomayla çalışma ve meslek mensubunun birden başka istildamı gibi olumsuz durumların önüne geçildiğini belirtti. Kurulu gücü 30 beygir ve 10 kişilik istihdamın altında olan küçük işletmelerde halen çalışması zorunlu uzman personel kuralı olmadığını, bu nedenle bir denetmsizlik olduğunu dile getiren Çiftçi, "TBMM'ye çağrı yapıyoruz. Halk sağlığı için küçük işletmelere de denetimi sağlayacak uzman çalıştırılması kuralı gelmelidir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz