İSTANBUL (İHA) - Geçirdiği alerjik reaksiyon sonucu Çağlayan Florance Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın tedavisini yapan Akciğer Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece, lokal anestezi sonrası yaşanan olayı 'ani flastik şok' olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Mesut Bey'e zamanında müdahale edilmeseydi hayatını kaybedebilirdi" dedi.
Çağlayan Florance Nightingale Hastanesi'nde yapılan açıklamada, Mesut Yılmaz hastanenin acil servisine ilk geldiği sırada müdahaleyi yapan acil servis uzmanı Volkan Firuzan, Başhekim Yardımcısı Fatma Sar ile Akciğer Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece hazır bulundu.
İlk olarak konuşma yapan Dr. Volkan Firuzan, Mesut Yılmaz'ın hastaneye geldiği sıradaki genel durumu hakkında bilgi verdi. Firuzan, "Yılmaz'ın tansiyonu ve nabzı düşük, hayati tehlikesi bulunuyordu. Kendisini hemen müdahale odasına aldık. İlaç reaksiyonu gibi gözüküyordu. Yanındaki korumalardan bilgi aldık. Nabzı 8 de 2 gibi gözüküyordu. Biz bu değere 'şok değer' diyoruz. Diş köprüsü yapımı sırasında meydana geldiğini söylediler. Biz de bunu ilaç reaksiyonu olarak belirledik. Tansiyonu düşük olduğu için konuşamıyordu, tüm bilgileri korumalarından aldık" dedi.
Olayı 'ani flastik şok' olarak değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Turhan Ece ise, "Lokal anestezi sonucu dudakta uyuşma, gözde kızarma, boğazda ödem oluşması gibi belirtilerle ortaya çıkar. 30 dakika ve 2 saate kadar müdahale gerekir. Ondan sonra zamanında müdahale yapılmazsa ölüme bile gidilebilir. Mesut Bey bu şikayetlerle geldiği için müdahale edilmeseydi hayatını kaybedebilirdi. Bu şikayetler aspirin, ağrı kesiciler, antibiyotikler gibi ilaçların yanı sıra arı sokmasında bile meydana gelebilir. Bu tür rahatsızlıklar milyonda bir ile 4 arasında ölümle sonuçlanır. Binde 5 ve yüzde 1 oranında bu tür alerjik reaksiyon gösterebilir" diye konuştu.
Diş hekimlerinin uygulamadan önce hastayı sorgulamaları gerektiğini kaydeden Ece, "Aldığımız bilgiye göre, Mesut Bey kullandığı aynı özellikteki diğer ilaca bir reaksiyon göstermemiş. Hastaların bu tarz ilaçları her kullandıklarında alerji testi yapmaları gerekir" ifadelerini kullandı.