ANKARA (İHA) - Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin her 4-5 yılda bir Türkiye'nin gündemine gelen bir konu olduğunu belirterek, bu konuda ortada heyecan verici bir gelişme olmadığını söyledi.
MGK'nın ilk sivil Genel Sekreteri Alpogan, bugün bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek basının karşısına çıktı. Toplantıya Genelkurmay nezdinde akredite olmayan basın kuruluşlarının temsilcileriyle büyükelçiliklerin basın ataşeleri de katıldı. 1933 yılında kurulan MGK'nın 71 yıldan bu yana ilk kez böyle bir bilgilendirme toplantısı yaptığına işaret eden Alpogan, yeni dönemde çalışma esaslarının başında açıklık ve şeffaflık olduğunu vurguladı. 2003 yılında MGK Yasası'nda yapılan değişikliklerle kurumun teşkilat şemasının yenilendiğine ve görevlerinin kısıtlandığına dikkat çeken Alpogan, MGK olarak bundan böyle 'think-thank' kuruluşu gibi görev yapacaklarını ve üst makamlara iç ve dış tehdit konularında politik kağıtlar hazırlayacaklarını kaydetti.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Alpogan, görevi devralmasının ardından psikolojik harekat planları ve kişilere ait fişlerin yakılarak imha edildiği haberlerinin hatırlatılması üzerine, Türk Devleti'nin geleneğinde hiçbir zaman belge yakma uygulamasının olmadığını belirterek, kendilerinden alınan görevlerle ilgili tüm belgelerin MGK Genel Sekreterliği'nin arşivinde olduğunu söyledi. Alpogan, MGK Genel Sekreterliği tarafından hiçbir kişi hakkında, hiçbir zaman, hiçbir fiş tutulmadığını ifade etti.
Alpogan, bir soru üzerine MGK toplantılarına ait zabıtların kamuoyunun bilgisine sunulması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
'Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde sizin kuruluş olarak rolünüz nedir? Bu belgede değişiklikler hangi yöntemle yapılıyor?' sorusu üzerine Alpogan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi konusunun 4-5 yılda bir Türkiye'nin gündemine gelen bir konu olduğuna işaret ederek, belgenin en son 2001 yılında gözden geçirildiğini hatırlattı. 2004 yılının Temmuz ayında bu konuda düğmeye basıldığını hatırlatan Alpogan, MGK üyesi kurumlardan görüş istendiğini ve bu görüşlerin kendisine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Bu görüşlerin alınmasından sonra hazırlanacak taslağın MGK'ya sunulacağını, konunun MGK'da ele alınmasından sonra taslağın Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini ifade eden Alpogan, "Bakanlar Kurulu'nun onayından sonra milli siyasete ışık tutacak uygulama direktifi hazırlanacak ve Başbakan'ın onayından geçecek. Durumda herhangi bir fevkaladelik, özel bir durum atfedilecek gelişme yoktur. Bu belge her 4 yılda bir gözden geçirilir. 2005 yılında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin yenisi ortaya çıkacaktır. Ortada heyecan verici herhangi bir konu yoktur" şeklinde konuştu.