Mikroorganizmalar Haberleri

Strep A nedir, belirtileri nelerdir? Strep A virüsü tehlikeli mi?

Enfeksiyonlar insan vücuduna zarar veren mikroorganizmaların neden olduğu bir dizi sağlık sorununu tanımlar. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteri, virüs, mantar veya parazit türlerini içerir. İnsanlar günlük yaşamlarında çeşitli mikroplarla karşılaşabilirler, ancak genellikle bağışıklık sistemleri bu mikroplarla başa çıkmak için etkilidir. Ancak bazı durumlarda mikroorganizmalar bağışıklık sistemini aşabilir ve enfeksiyonlara yol açabilir.

Haber 2023-11-23 17:11:03

Bilim insanları Çanakkale'deki Kalpli Gölde yeni tür mikroorganizmalar keşfetmeye çalışıyor

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde yılın bazı günlerinde pembe renge bürünen "Kalpli Göl"de araştırma yürüten bilim insanları, yeni tür mikroorganizmalar keşfetmeyi amaçlıyor.

Yurthaber 2023-09-28 11:07:03

Probiyotik nedir? Probiyotik besinler ve faydaları

Probiyotikler sindirim sistemimizde bulunan yararlı mikroorganizmalar olarak bilinen "iyi bakteriler"dir. Bu dostça mikroplar sindirim sisteminin denge ve sağlığı için önemli bir rol oynarlar. Probiyotik besinler, canlı ve yararlı mikroorganizmalar içererek sindirim sistemine yardımcı olur ve vücudun sağlıklı bakteri dengesini yeniden kurmasına yardımcı olabilir.

Haber 2023-08-28 17:36:47

Hamam böceklerini bir bir yok ediyor! Kokusunu alır almaz kaçıyorlar

Kimse evinde veya işyerinde hamam böceği ile yaşamak istemez. Güvenli ve sağlıksız olan bu mikroorganizmalar yemeğinizi bozabilir. Mide bulandırıcı olan hamam böcekleri anlaşılmaz bir şekilde girdikleri yerden bir türlü çıkmamasıyla biliniyor. Ancak onları evinizden kesin bir şekilde gönderebilmenizin bir yolu var.

Kadin 2022-10-11 15:08:48

Alırken iki kere düşünün! Ölümcül zehirlenmelere karşı dikkat! Bu belirtiler varsa doktora koşun

Yaz aylarıyla beraber gıda zehirlenmesi yaşayanların sayısında yaşanan artış dikkat çekiyor. Zehirlenmeye yol açan bazı besinler ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Havaların ısınması ve nem miktarının artması ile açıkta kalan yiyeceklerde çoğalan mikroorganizmalar besin zehirlenmesine yol açıyor. Bu nedenle besinlerin hijyenine ve saklanma koşullarına da özen göstermek gerekiyor.

Haber 29-06-22 07:05

Mikroplastiklerin doğaya verdiği zararın boyutları bilinmiyor

Prof. Dr. Nüket Sivri: - "Son zamanlarda, deniz ortamındaki mikroplastiklerin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar artsa da risk değerlendirmesi yapabilmek için çevrede tespit edilen mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin miktarlarına ilişkin literatürdeki veriler yetersiz" - "Mikroplastiklerin insan sağlığına etkileri, yanıtlanması en zor soru. Dağılım, izleme gibi farklı çevresel matrislerdeki varlığı hakkında da bilgi eksikliğimiz var. Çeşitli biyotik ve abiyotik çevresel matrislerde mikroplastiklerin izlenmesi, kirlilik durumunu, akışı ve organizmalar tarafından maruz kalma riskini ve potansiyel etkisini tanımlamak için çalışmaların sürdürülmesi elzem"

Yurthaber 18-04-22 11:05

Van'da peynir altı suyu ile üretilen gübre birçok ilde kullanılıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde peynir altı suyu ve bitki köklerinde yaşayan mikroorganizmalar kullanılarak geliştirilen gübre, kullanıldığı alanlarda ürünlerin veriminde artış sağladı - YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir: - "Gübreyi kullanan çiftçilerimiz ürünün kalitesinde ve veriminde çok önemli artışlar gördüklerini ifade ediyorlar. Bu durum bizi çok mutlu ediyor"

Yurthaber 29-03-22 11:26
Van

İsrail'de görülen Flurona vakası dünyada ilk değil

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk: - "Kovid-19 hastalığının Vuhan'da ilk kez ortaya çıkmasından kısa süre sonra yapılan bazı çalışmalarda, koronavirüslerin başka mikroorganizmalar ile tek kişide hastalık yaptığı ortaya koyuldu" - "(Flurona) Hasta genç ve sağlıklıysa hastalık hafif seyredebilir, 65 yaşın üstündekilerde, hipertansiyonu, diyabet ve metabolik problemleri olanlarda, bağışıklığı bozulmuş kanser hastalarında tabii ki hasar verici etkiler söz konusu olabilir"

Yurthaber 05-01-22 11:12

Yüzme havuzlarının bakımlarının iyi yapılmasının sağlık açısından gerektiği belirtildi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Öztora: - "Tüm mikroorganizmalar filtre edilemeyeceği için havuzlara dışarıdan klor başta olmak üzere birtakım maddeler ekleniyor, bu maddelerin düzenli olarak eklenmesi ve bunların kontrol edilmesi oldukça önemli"

Yurthaber 20-08-21 11:56

Ağız sağlığı için sahurda bir şey yemeseniz bile dişlerinizi fırçalayın uyarısı

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Üstün: - "Ramazanda yapılan önemli hatalardan birisi sahura kalkmayanların 'Sahurda bir şey yemedim, bu yüzden dişlerimi fırçalamama gerek yok' diye düşünmeleridir" - "Sahurda bir şey yenilmese bile ağızdaki mikroorganizmalar çoğalmaya devam etmektedir. Bu yüzden dişler mutlaka fırçalanmalıdır" - "Diş eti hastalıkları, çürük veya apseli dişler, kalp ve akciğer hastalıklarının ilerlemesi, erken veya düşük ağırlıklı doğumlar başta olmak üzere bazı hastalıklara neden olabiliyor"

Yurthaber 24-04-21 11:08

Balon balığı kanser hastaları için umut olabilir

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul, balon balıklarında bulunan tetrodotoksin (TTX) zehrinin 1 gramının 1 milyon eurodan daha fazla olduğunu ve bu zehrin mikroorganizmalar tarafından üretilmesi için çalışmalara başlanıldığını kaydetti. Prof. Dr. Özoğul, "Balon balığında bulunan TTX zehri, yurt dışında ileri seviyedeki kanser hastalarının ağrılarının dindirilmesinde kullanılıyor" dedi.

Haber 18-12-20 10:33

Koronavirüs aşısı yaptıran kişi virüs bulaştırır mı? Prof. Dr. Çelen yanıtladı

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs aşısı olan kişilerin taşıyıcı olamayacağını açıkladı. Virüslerin hücre içi zorunlu mikroorganizmalar olduğuna vurgu yapan Çelen, "Eğer aşıyla korunuyorsa virüs hücre içine giremeyeceği için çoğalamayacaktır, çoğalamadığı için de taşıyıcılık vasfı olmayacaktır" dedi.

Haber 10-12-20 08:33

İyi su nasıl olmalıdır? Kaliteli suyun PH değeri kaç olmalıdır?

Yaşamın temel kaynağı olan su içerisinde zararlı mikroorganizmalar, demir, sodyum barındırması, içilen suların tümünün arıtılmış ve temiz olması gerekmektedir. Yapılan çalışmalara göre içilen suyun iyi olması için su ph seviyesi oldukça önemlidir.

Haber 23-10-20 11:07

Ölümcül üçgene dikkat! Bu bölgedeki sivilceyi sıkmayın

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, “Sivilcelerin sıkılması, iltihaplanma ve izlere yol açmasının yanı sıra damarlar yoluyla beyindeki kirli kanın kalbe gönderilmesinde rol oynayan kavernöz sinüs olarak bilinen boşluğun mikroorganizmalar ile tıkanmasına yol açabilir. Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarından burun köprüsüne kadar olan bölgeyi kapsayan ‘ölümcül üçgen’deki sivilceler asla sıkılmamalıdır” dedi.

Haber 15-09-20 11:48

Uzmanlar, soğuyan hava nedeniyle hastalıklara karşı uyardı

Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız: - "Yaşam tarzında meydana gelen değişikliklere ek olarak hastalık etkeni olan mikroorganizmalar ile ilgili durumlar da bazı hastalıkların soğuk havalarda daha sık ortaya çıkmasına neden oluyor" - "Hava sıcaklığının düşük seyrettiği mevsimlerde bazı hastalıklarla daha fazla karşılaşılması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir" - "Hastalık esnasında evde kalmak, hem bulaşı azaltıyor hem de hastanın daha hızlı toparlanmasını sağlıyor"

Yurthaber 03-09-20 14:14

Bağışıklık sistemini zayıflatan 5 etken

Diyetisyen Ferdi Öztürk, bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler hakkında bilgi verdi.Diyetisyen Ferdi Öztürk, “Bir canlının vücuduna yerleşen mikroorganizmalar doğuştan var olan bağışıklık sistemi mekanizması ve hücreleri ile vücutta karşılaşırlar.

Yurthaber 13-04-20 12:43

Koronavirüsten korunmak için bağışıklığınızı güçlendirecek 3 madde!

Koronavirüs gibi pek çok hastalıkla baş etmenin temel kuralı bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Bağışıklık sisteminiz güçlü olursa, virüsler başta olmak üzere bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalar bir hastalığı tetikleyemez; genellikle fark edilmeden vücuttan uzaklaştırılır. Bu nedenle, özellikle kış aylarında; yeterli ve dengeli bir diyet, D3, çinko ve C vitamini gibi hayati biyofaktörlerin yeterli tüketimi gerekli” diyor.

Haber 16-03-20 14:05

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 18:04

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 18:00

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 17:59

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 17:58

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 17:58

Ergene Belediyesi’nde dezenfekte çalışmaları sürüyor

Tekirdağ Ergene Belediye Başkanlığı kurum içi tüm binaları ile servis araçlarında ve temas edilebilir özellikteki yüzeylerde salgın nitelikli hastalık etkenlerine karşı koruma adına başlattığı dezenfeksiyon çalışmalarına periyodik aralıklarla devam ediyor.Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü vektörel mücadele ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarıyla belediye bünyesindeki tüm hizmet binalarında sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar, mantar ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak Ergene Belediyesi binalarında ilaçlama yaptı.Belediye bünyesi içinde toplu alanları dezenfekte ederek temas ve solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları ve çalışan personelin korunması hedeflenirken Ergene Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından rutin bir şekilde dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığı belirtildi.Belediye bünyesinde çalışan personelin ve vatandaşların sağlığını muhafaza etmek için Ergene Belediyesinin tedbirler aldığına dikkati çeken Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Vatandaşlarımızı ve çalışan personelimizi olası salgın hastalıklardan korumak amacıyla belediyemize ait olan tüm hizmet binalarında ki ortak kullanım alanlarımızda gerekli önlemler alınmıştır.

Yurthaber 10-03-20 17:58

Belediye ekipleri camilerdeki tuvalet ve abdesthaneleri temizliyor

Nevşehir Belediyesi tarafından il merkezinde camilerin; tuvalet, abdesthane ve şadırvanları temizlenerek ilaçlanıyor.Nevşehir’de bulunan camilerin; tuvalet, abdesthane ve şadırvanlarının temizlenmesi için Nevşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 3 ayrı ekip oluşturuldu.Bu kapsamda, kentin çeşitli mahallelerinde bulunan 68 caminin tuvalet, abdesthane ve şadırvanlarını temizleyen belediye ekipleri ayrıca kullandıkları özel ilaçlarla dezenfeksiyon uygulaması yaparak, kış döneminde ortaya çıkan mikroorganizmalar ve virüslerden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklara karşı önlem aldı.Nevşehir Belediyesi, geçtiğimiz haftalarda da il merkezinde bulunan 18 ilkokul ve 19 ortaokuldaki öğrenci tuvaletlerini ve lavabolarını temizleyerek ilaçlamıştı.

Yurthaber 20-02-20 16:39

Evde yapılan konserveler ölümcül olabilir

Cumhuriyet Üniversitesi Gemerek Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Alper Zöngür, ev yapımı konservelerdeki ölümcül tehlikeye dikkat çekti.Zöngür yaptığı açıkamada, evde yapılan konservelerde zararlı mikroorganizmalar bulunabileceğine dikkat çekip, "Evde yapılan konservelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulmaması durumunda mikroorganizmalar tamamen yok edilemiyor.

Yurthaber 25-12-19 11:55

Diyabet hastalarına yanınızda ayna taşıyın önerisi

Avrupa Yara Derneği Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Hakan Uncu: - "Diyabetli hastalarda halıdan, yerden ayağa cam parçası, kıymık battığı zaman mikroorganizmalar için bir giriş kapısı oluşuyor. Buradan bütün bacağa yayılabiliyor. Bacağın ya da hayatın kaybıyla sonlanabiliyor" - "Diyabet hastalarının yanında her zaman bir aynası olmalı. Bu aynayı da her defasında ayağının tabanını kontrol etmek için kullanmalı" - "Yaraya kendileri ya da eşleri tarafından müdahale edilmemeli. Maalesef halkımız, tırnak makasıyla, jiletle, bıçakla küçük bir yaraya müdahale ederek, kremler sürerek işi içinden çıkılmaz hale getiriyor"

Trend 21-12-19 11:23

Peynir altı suyu ile ürettikleri gübrenin patentini alacaklar

Van YYÜ'de peynir altı suyu ve bitki köklerinde yaşayan mikroorganizmalar kullanılarak geliştirilen gübre için patent başvurusunda bulunuldu - YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir: - "Peynir altı suyunu gübre olarak nohut, mercimek, biber ve patlıcan gibi birçok üründe deneme amaçlı kullandık ve çok iyi sonuçlar elde ettik" - "Mandıralarda peynir işlendikten sonra elde edilen su akarsulara atılıyor. Biz bu suyu gübre olarak kullandığımızda para harcamadan bahçemizdeki ürünler için gübre elde etmiş olacağız" - Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Ocak: - "Elde ettiğimiz gübreyi birçok üründe denedik. Bu ürünlerin hem lezzeti hem de verimi inanılmaz gelişim gösterdi. Bu yolla herhangi bir ilaç kullanmadan organik gübre elde edildiğini ortaya koyduk"

Trend 28-11-19 12:21

Öğrencilere Hijyene Uyarısı

Gemerek Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Alper Zöngür öğrencileri ve aileleri hijyen konusunda uyardı.Zöngür yaptığı açıklamada okul dönemi artan zararlı mikroorganizmalar ve alınması gereken hijyen tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Sevgili öğrenci velileri; Okulların başlaması ile birlikte kalabalık ortamlarda mikroorganizma oranında artış olmakta ve bu mikroorganizmalar kolayca hijyenik olmayan ortamlardan çocuklarımıza geçebilmektedir.

Yurthaber 16-09-19 16:50

Sincan Belediyesinden bir ilk daha

Sincan Belediyesi, “Sıfır Atık Projesi” kapsamında kurduğu Kompost Üretim Tesisi ile çöpleri dönüştürerek organik gübre üretiyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe kapsamında alınan Kompostlama makinası ile ilk yerel kompostlama tesisini kuran Sincan Belediyesi ilçenin çöp ve organik atıklarından organik gübre elde ediyor.Aylık ortalama 500 kg kompost elde ediliyorKompost, her türlü organik atığın toplanıp bir araya getirilerek uygun nem, oksijen ve sıcaklık değerlerinin sağlandığı ortamda yararlı mikroorganizmalar tarafından çürütülerek elde edilen doğal bir gübre.Sincan Belediyesi, 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi içerisindeki Kompost Üretim Tesisinde bulunan ve 2 Ağustos 2018 tarihinde temin edilen tam otomatik makina ile aylık ortalama 450-500 kg organik gübre üretiyor.Toprağın organik maddelerce zenginleşmesi sağlanarak belediyeye bağlı parklarda ve sera bitkilerinde kullanılıyor.Sincan’ın zenginleştirilmiş toprağı birinci sıradaSincan Belediyesi kompost üretimi konusunda takdir topluyor.

Yurthaber 28-06-19 15:25

Bağırsaktaki yararlı mikroorganizmalar için Akdeniz tipi beslenme

Bağırsaklarda yaşayan yararlı mikroorganizmaların korunması ile çeşitliliğin artırılmasında, endüstriyel ve işlenmiş ürünlerin tüketiminden kaçınılması ve yaşanılan coğrafyaya özgü beslenilmesi gerektiği bildirildi.

Yemek 28-06-19 12:05

Bağırsaktaki yararlı mikroorganizmalar için Akdeniz tipi beslenme

Pediatrik Probiyotik, Prebiyotik ve Mikrobiyota Derneği Başkanı Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici: - "Endüstriyel ve işlenmiş ürünlerin tüketimi mikrobiyota üzerinde olumsuz etki yapıyor" - "Popüler beslenme önerilerinden çok, kültürel zenginliklere sahip kendi coğrafyasına ait beslenme önem taşıyor. Akdeniz tipi beslenme şu anda mikrobiyota çeşitliliği üzerine en ideal beslenme şekli" - "Mikrobiyota bütünlüğünün bozulmasında sezaryen ile doğum en önemli faktörlerden biri. Mikrobiyatının korunması için hekimin gerekli gördüğü durumlar dışında sezaryen doğumdan kaçınılmalı ve normal doğum gerçekleştirilmeli"

Haber 26-06-19 14:24

Diş çekimi sonrası yaşadığı sağlık sorunları hayatına mal oluyordu

Kars'ta dişini çektirdikten sonra ağız sağlığının yeterince korunmaması nedeniyle ortaya çıkan mikropların yol açtığı kalp rahatsızlığına yakalanan hasta, İzmir'de Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde zamanında yapılan müdahale sayesinde sağlığına kavuştu - Hastanın doktoru Prof. Dr. Öcal Berkan: - "Ağız sağlığına önem verilmezse mikroorganizmalar kana karışarak birdenbire hayatı tehdit eden ciddi bir kalp rahatsızlığına neden olabilir" - Hasta Talip Gönen: - "Salgından etkilendim sandım. Baş ağrılarım ve nefes almamda problemler ortaya çıktı. Durumun farklı olduğunu anlayıp hemen doktora başvurdum. Doktorlarımız sayesinde hayata tutundum"

Haber 20-04-19 09:57

Toprakta bulduğu mikroorganizmalar tarımsal üretimi artıracak

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Fadime Özdemir Koçak tarafından Pazaryeri ilçesindeki topraktan izolasyon çalışmalarıyla elde edilen Aktinomiset grubu 2 mikroorganizmanın, bitki gelişimini teşvik edici özellikte olduğu belirlendi - Fadime Özdemir Koçak: - "Tarımsal üretim açısından çok önemli bir tespit"

Haber 06-02-19 11:22

Toprakta bulduğu mikroorganizmalar tarımsal üretimi artıracak

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Fadime Özdemir Koçak tarafından Pazaryeri ilçesindeki topraktan izolasyon çalışmalarıyla elde edilen Aktinomiset grubu 2 mikroorganizmanın, bitki gelişimini teşvik edici özellikte olduğu belirlendi - Fadime Özdemir Koçak: - "Tarımsal üretim açısından çok önemli bir tespit"

Yurthaber 06-02-19 11:21

Ordu’da dezenfenkte çalışması başlatıldı

Yarıyıl tatiliyle birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen 15 ekip ile okul, ibadethane, yurt pansiyonları, kamu kurum ve kuruluşlarında dezenfeksiyon çalışması başlatıldı.Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğüne bağlı vektörel mücadele ekipleri, dezenfektan çalışmalarıyla okullar, ibadethaneler, resmi kurumlar gibi resmi kurum ve kuruluşlarda sağlıklı ortamlar oluşturarak mikroorganizmalar ve virüslerden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alıyor.

Yurthaber 31-01-19 13:15

Probiyotik tüketiminde bilinmeyen detay: Eğer yanlış kullanırsanız...

Probiyotik nedir sorusu sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalar olarak özetlenebilir. Pribiyotik besinler tüketmeye özen gösteren kişiler aldıkları mikroorganizmalar sayesinde bağırsağın düşman organizmaya karşı bariyer oluşturmasına yardımcı oluyor. Probiyotiklerin pek çok çeşidi bulunuyor. Hangi probiyotiğin hangi şikayete göre seçildiği ve ne kadar tüketildiği önem taşıyor. Eğer yanlış tüketilirse hastalıklara yol açıyor.

Haber 03-01-19 10:53

Doğru yapılmayan grip tedavisi zatürreye davetiye çıkarıyor!

Halk arasında bilinen adıyla zatürre dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Sıralamada 6. olduğu görülen pnömoni yani zatürre mikroorganizmalar nedeniyle meydana geliyor. Risk grubunda yer alan 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalığı olanlar için zatürre hayatı tehdit eden bir noktada olduğunu söylemek mümkün. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğundan bir takım önlemler alınması da büyük önem taşıyan noktalar arasında

Haber 27-11-18 10:40

Diş bakımı bebeklikte başlamalı

Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhan Altun: - "Diş bakımı bebeklikte başlamalı. Bebeğin bakımını üstlenen bireylerin ağız içerisinde çürük yapıcı mikroorganizmalar varsa, bu mikroplar çocuğa geçmektedir. Bu geçiş, tükürük yoluyla olmaktadır" - "Bu sebepten bakıcı annelerin biraz daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Örneğin beslenme esnasında kaşığın ağızdan ağıza geçirilmemesi, emziklerin bakıcı anneler tarafından kendi ağızlarına sokulmaması, bebeğin ağız ve çevresinden öpülmemesi gibi önlemler alınabilir" - Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Doğuş Kadıoğlu: - "Küçük yaşlarda ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi ve çocukların dişlerinde henüz bir problem oluşmadan diş hekimiyle tanışması, fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı edinmesi ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek ciddi sağlık problemlerinde önüne geçilmesini sağlar"

Haber 26-11-18 11:03

“Artık lazerli kanal tedavisi daha etkili”

YAPILAN çalışmalarda lazerli kanal tedavisi yönteminin, diş kökünün derinlerinde hapsolmuş mikroorganizmalar üzerinde antibakteriyel etki gösterdiğini söyleyen Endodonti Uzmanı Doç.

Haber 09-10-18 03:00

Gıda zehirlenmesi sıcak havalarda daha tehlikeli!

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha çok görülebiliyor. Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi yaşamamak için daha dikkatli olmanız gerekiyor. Sıcak havaların yaşandığı şu günlerde özellikle yemek alışkanlıklarının değiştiği şu günlerde gıdalarda artan mikroorganizmalar gıda zehirlenmesine sebep olabiliyor. Peki sıcak havalarda gıda zehirlenmesi yaşamamak için ne yapılmalı? Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi yaşanmasının tehlikesi nedir? Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi ile ilgili merak edilenler.

Haber 13-07-18 11:24

Yazın Gıdalarını İyi Muhafaza Edin

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte gıdalarda mikroorganizmalar üremeye başladığı bildirildi.Özel Bursa Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr....

Yurthaber 12-07-18 11:34

Biyoteknolojiyle ekmekleri taze tutacaklar

Danimarka merkezli biyoteknoloji şirketi Novozymes, Türkiye'de kurduğu yeni İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde özellikle bölgesel ekmeklerin tazelik süresini uzatacak enzimler ve mikroorganizmalar üzerinde çalışacak - Novozymes Gıda ve İçecek Bölümü Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Umut Köroğlu: - "İstanbul'daki İnovasyon ve Teknoloji Merkezi bölge için önemli bir yatırım. Aynı zamanda Ortadoğu'da teknoloji ve uygulama geliştirme merkezi olarak türünün ilk örneği" - "Merkezde, özellikle bölgesel ekmekler üzerinde bayatlamayı önleme, tazeliğini koruma ve böylece israfı azaltmaya yönelik çalışmalar yapacağız"

Finans 07-07-18 11:08

Greyfurt, karbonat ve sirkeyi karıştırınca bakın ne oluyor!

Sebze ve meyveler insan sağlığı için faydası reddedilemez. Ancak, sebze ve meyvelerin doğru şekilde yıkanması çok önemlidir. İyi temizlenmeyen yiyecekler zararlı mikroorganizmalar ve koruma amaçlı kimyasallar içerdiğinden sağlığı büyük ölçüde tehdit eder. Meyve ve sebzeler iyi yıkandığı takdirde, tarım ilacı ve mikroplardan arınır.

Yemek 01-12-17 10:59

Soğuktan Değil Kirli Ellerden Korkun

Ellerde yaşayan 40 bin ile 5 milyon arasındaki mikroorganizmalar, basit bir soğuk algınlığından ciddi hastalıklara...

Yurthaber 10-10-17 10:39

İdrarla cep telefonu şarj eden cihaz

İngiltere'nin Bristol kentinde bilim insanları idrardan elektrik enerjisi üreten bir sistem geliştirdi. Sistemle, cep telefonları yavaş yavaş da olsa şarj edilebiliyor, akıllı ekranlar çalıştırılabiliyor ve seyyar tuvaletler aydınlatılabiliyor. Bristol Robotics şirketinin tasarladığı sistemde elektro-aktif mikroorganizmalarla dolu silindirler bulunuyor. Mikroorganizmalar, atık su ve idrardaki bakterilerle besleniyor.

Haber 22-06-17 07:36

Sahra kumunda mikroorganizma bulundu

Sahra Çölü'nde tozlarda sağlık açısından sakıncalı olabilecek mikroorganizmalar tespit edildi.

Haber 11-04-17 12:15

Sdü Yerli Probiyotik Üretme Çalışmalarına Başladı

Mehmet ERÇAKIR/ ISPARTA, Sağlığa yararlı mikroorganizmalar olarak adlandırılan probiyotikler, yoğurt, süt ve süt ürünleri, unlu mamuller, kremalar, tatlılar, krem peynirler

Yurthaber 29-05-15 10:28

Yüzümüzde yaşayan kurtçuklar

Gözle göremediğimiz ama kıl köklerinde ve gözeneklerimizde yaşayan mikroorganizmalar... Evet, yüzümüzde yaşayan hayvanlar var. Bu mikroorganizmaları göremiyoruz, ama varlar.

Haber 08-05-15 17:45

Otoyollardaki Hava Kirliliğine Çözüm Bulundu: Yosun Çiftlikleri

Yosunlar farklı çeşitleri bulunan bitki benzeri mikroorganizmalar. Bazıları kontrolsüz yayıldığında denizleri kirletebilirken, bazıları biyoyakıt yapımında da kullanılabiliyor.

Trend 13-11-14 14:44