Okul müdürü olduğu sırada görevlendirmeyle kendi branşı olan sınıf öğretmenlerinin atamasından sorumlu İl Müdür Yardımcısı olan Uğur’un, bakanlığın atama sistemi olan ’MEBBİS’e girip ilk önce Halk Eğitim Merkezi’nin 2 olan öğretmen kadrosunu 3’e çıkardığı, ardından da Vali Mustafa Toprak adına elektronik imza atıp kendi tayinini bu kadroya yaptığı ileri sürüldü. Skandalın ortaya çıkmasının ardından bakanlık soruşturması başlatıldı ve yapılan bu atama bir ay sonra ’sehven’ yapıldığı söylenip geri alındı.
Karabağlar Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu Müdürü olan Tarık Uğur, geçen yıl mayıs ayında valilik görevlendirmesiyle İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları Hizmetleri’nden sorumlu Müdür Yardımcısı yapıldı. Tarık Uğur, burada da kendi branşı olan sınıf öğretmenlerinin atanmasından sorumlu oldu. Daha önce 2013 yılının Ağustos ayında, müdürlük atamaları için yapılan ve soruların hazırlandığı heyette yer almasına rağmen sınava girip 99 puan almasıyla gündeme gelen Tarık Uğur’un adı, bu kez de valilik adına yapılmış usulsüz bir atama ve ardından başlatılan soruşturmayla gündeme geldi.
KENDİSİ İÇİN KADRO AÇIP, VALİ ADINA TAYİNİNİ YAPMIŞ
Sınıf öğretmenlerinin atamasından sorumlu Müdür Yardımcısı Tarık Uğur’un, valiliğin Müdür Yardımcısı olarak tekrar görevlendirme yapmaması ihtimaline karşı ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi kullandığı ve şifreyle girilen sistemi ’MEBBİS’ üzerinden evinin bulunduğu Balçova Halk Eğitim Merkezi’ndeki öğretmen kadrosunu 2’den 3’e çıkardığı, ardından da aynı bakanlık sistemi üzerinden atamasını açılan bu yeni kadroya yaptığı ileri sürüldü. Bu işlemde Tarık Uğur’un vali adına elektronik imza kullandığı öne sürüldü.
ÜÇ YERDE GÖREV YAPTIĞI GÖRÜLÜNCE
Atamanın üzerinden bir süre geçtikten sonra geçen Haziran ayında tayin işleminin farkına varan Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları, bu atamayı gerçekleştiren Tarık Uğur’un halen kadrosu bulunan Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu Müdürlüğü’nden de istifa etmediğini belirledi. Sistem üzerindeki bu skandal atamanın ortaya çıkıp İl Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile Vali Mustafa Toprak’ın da olaydan haberdar olmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. Müfettişlerin soruşturması sırasında atamadan bir ay sonra bu kez işlemin ’sehven’ yapıldığı ibaresi sisteme konup tayin de iptal edildi.
Öte yandan Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının görevlendirmesinin uzatılmayacağı, hepsinin değiştirileceği haberlerinin ardından söz konusu atama işleminin gerçekleştiği, Uğur’un evine yakın, çalışma şartları rahat bu göreve atandığı iddia edildi.
DEĞERLENDİRMEDEN DE TAM PUAN ALMIŞ
Bu arada sorularını hazırladığı yönetici ataması sınavında 99 puan alan Tarık Uğur’un, yönetici görevlendirme yönetmeliğine göre yapılan değerlendirmede ise 100 tam puan aldığı ortaya çıktı.
Uğur’un başarılı bu sonuç sonrasında da geçen Eylül ayında kendi tercih ettiği Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü olduğu, ancak yine görevlendirmeyle İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığına atandığı da öğrenildi.
SENDİKA ŞUBE BAŞKANINDAN TEPKİ
Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki bu atama ve sonrasında yaşanan soruşturmayı ortaya çıkartan Türk Eğitim- Sen 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, yaşananların tam bir skandal olduğunu söyledi.
Soruşturmanın ne aşamada olduğunu bilmediklerini ama takipçisi olacaklarını kaydeden Demir, şunları söyledi:
"Bizim sorularımız var. İl Milli Eğitim Müdürü ile yönetici atamadan sorumlu müdür yardımcısı, bu konulardan haberdar mıdır? İzmir’de Milli Eğitim Müdürlüğü’nde işler bu şekilde yapılıyorsa, kentteki eğitimin de, hizmet vermeye çalışan personelin de vay haline. Burada soruşturmayı da emekli olan bir personelin üzerine atmaya çalıştılar. Ona müfettişlere ifadesinde, sehven yaptığını söylettiklerini duyduk. Peki o personel sehven yaptı. Bu birimin başındaki kişi Tarık Uğur’dur. Yapılan her atamayı, her hareketi görebilmektedir. Bunun farkına nasıl varmamıştır? Üstelik kendi adına yapılan bir atamayı fark etmemesi imkansızdır. Atamadan bir ay sonra ancak o da soruşturma açıldığı sırada düzeltmeye gidilmiştir."
Tarık Uğur’un, son yapılan değerlendirme sonrasında 100 tam puan almasına da değinen Merih Eyyup Demir, "Değerlendirme çizelgesinin kriterlerinden birisi de, hatta 7’nci maddesi, ’eğitim yönetimi ve denetimi alanında bilimsel yayımlanmış yazı’ olması. Ama biz araştırdık böyle bir yazısı yok. Kendisine sorduk o da bize yazısını göstermedi. Bu da gösteriyor ki, orada aldığı 100 tam puan da şaibeli" dedi.