ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nde yaşanan müfettiş krizi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Talimatları dikkate almayan müfettiş tek başına soruşturma yapmaya yetkili olduğunda ısrar ederek, Teftiş Kurulu Başkanı'nı görevden uzaklaştırmaya teşebbüs etmiştir. Konunun yeniden incelenmesi, gerekirse soruşturulması talimatı verilmişir" dedi.
Bakan Unakıtan, CHP Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz'ün Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nde yaşanan müfettiş krizi ile ilgili soru önergesini yazılı olarak cevaplandırdı. Unakıtan, MPİ'nin 31 Aralık 2004 tarihli oluru ile Genel Müdürlüğün muhasebe birminin 2002-2004 yılları işlemlerinin denetimi ile ilgili olarak Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün de aralarında bulunduğu ekibin görevlendirildiğini belirtti. Öztürk'ün bu işlemler sırasında 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar tespit ettiği iddasıyla re'sen soruşturma başlattığını söylediğini ifade eden Unakıtan, "MİP Genel Müdürlüğü'nce adı geçen müfettişe bu iddiaların ciddi suçlamalar içerdiği, önemli sonuçlar doğuracağı, bu nedenle incelemenin ekip halinde yapılarak somut delillere dayandırılması talimatı verilmiştir. Talimatları dikkate almayan müfettiş tek başına yetkili olduğunda ısrar etmiş, talimatları ileten Teftiş Kurulu Başkanı'nı soruşturmayı engellediği gerekçesiyle uzaklaştırmaya teşebbüs etmiştir" dedi.
Öztürk'ün tüm ikazlara rağmen Teftiş Kurulu Başkanı hakkında 'makam ve gasp suçu' işlendiği iddiasıyla adli makamlara suç duyurusunda bulunduğunu belirten Unakıtan, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'işleme konulmama', Sincan Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce itirazın reddine karar verildiğini, böylelikle Teftiş Kurulu Başkanı'nın bir müfetiş tarafından görevden uzaklaştırılması işleminin kanunsuzluğunun da adli mercilerin kararıyla ortaya konduğunu ifade etti.
Başmüfettiş Öztürk hakkında görev ve yetki sınırlarını aşarak yasalara, hukuka ve teamüllere aykırı eylemleri nedeniyle soruşturma başlatıldığını kaydeden Unakıtan, Öztürk'e bu eylemleri ile mensubu olduğu kariyer, mesleğe duyulan güven ve saygınlığı sarstığı gerekçesiyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiğini, soruşturma raporunda yer alan müfettişlik görevinden alınması önerisinin uygun bulunarak MPİ Yönetim Kurulu kararı üzerine APK uzmanlığı kadrosuna atamasının yapıldığını belirtti.
Teftiş Kurulu Başkanı'nın, Öztürk hakkında bu eylemleri nedeniyle MPİ'yi ve kendisine zarar verdiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu belirten Unakıtan, savcılığın Öztürk hakkında eski Türk Ceza Kanunu'nun 283/1. maddesi kapsamında 'suç uydurarak adli mercileri yanıltmak' suçundan Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açtığını söyledi.
Unakıtan, MPİ Çalışanları Vakfı ile idare arasında 1998 yılından itibaren geçmiş 17 yıllık döneme ait ticari ilişkilerle ilgili olarak Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu denetçileri, Başbakanlık, Bakanlık ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ve MPİ müfettişlerince incelenip değerlendirildiğini belirten Unakıtan, "Herhangi bir suç unsuruna rastlanılmamış olmasına rağmen anılan müffetişin amacı ve nedeni meçhul bir yaklaşım içerisinde zimmet ve irtikap iddialarıyla yeniden gündeme getirilen bu konularla ilgili olarak Genel Müdür oluru ile ayrıca bir ekip görevlendirilerek en ufak tereddüt kalmayacak şekilde konunun yeniden incelenmesi gerekirse soruşturulması talimatı verilmişir" dedi.
Unakıtan, tamamı başmüfettişler tarafından oluşan beş kişilik ekip tarafından incelemelerin devam ettiğini bu konuda Bakanlık ve Başbakanlık müfettişlerince bir inceleme ya da soruşturma yapılmasına gerek duyulmadığı gibi MPİ Teftiş Kurulu'nda bu anlamda yaşanmış herhangi bir karışıklığın sözkonusu olmadığını belirtti. Unakıtan, "Görev, yetki ve sorumluluk sınırlarını aşarak yasalara, hukuka ve teamüllere aykırı bir dizi eylemlere girişen müfettiş hakkında gerekli idari işlemer yapılmıştır. Adı geçen hakkında adli süreç de halen devam etmektedir" dedi.