HABER

"Minyatür" süperbilgisayar dönemi

İSTANBUL (İHA) - Süperbilgisayar dünyası IBM'in Blue Gene/L isimli yeni ürünü ile "minyatür" sistemlerle tanıştı. IBM'in buzdolabı büyüklüğündeki yeni süperbilgisayarının boyutları günün sistemlerinin yirmide biri, elektrik tüketimi de 15 kat daha az oluyor.

Kapladıkları alan bugüne kadar genellikle "basketbol sahası" ile ölçülen süperbilgisayar dünyası, nihayet "normal" ölçülerle tanıştı. IBM'in buzdolabı büyüklüğündeki yeni süperbilgisayarı Blue Gene/L, bu alanda yepyeni bir dönemin kapılarını açıyor. "Minyatür" süperbilgisayar Blue Gene/L, dünyanın en güçlü bilgisayarlarının yer aldığı Top500 Süperbilgisayar listesine 73. sıradan girdi.

"Bir kutu içinde teraflop" sloganı ile tanıtılan Blue Gene/L prototipi, halen kurulan ve 2005 yılının başında tamamlandığında dünyanın en güçlü bilgisayarı olacak IBM Blue Gene süper bilgisayarının bir prototipi şeklinde. 2 treflop (saniyede gerçekleştirilen trilyon hesaplama) hızında olan yeni bilgisayar, çok yüksek hesaplama gücünü çok küçük bir kasa içine sığdırdığı için bu alanda bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve aynı kapasiteye sahip olan süperbilgisayarlar, genellikle oda kadar bir alanı kaplıyor.

Boyutu diğer süper bilgisayarların 1/20'si kadar olan Blue Gene/L prototipi, elektrik tüketimi konusunda da son derece ekonomik. Yeni sistem, diğer sistemlerin 1/15'i kadar elektrik tüketiyor. IBM'in Blue Gene süperbilgisayar projesi, günümüzün sistemleriyle karşılaştırıldığında çok daha küçük kasa yapıları içinde, az yer kaplayan ve çok az elektrik tüketen süperbilgisayarların geliştirilmesini hedefliyor. 2005 yılında devreye girecek olan Blue Gene, 360 teraflop performansında olacak. Blue Gene, ABD'deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı'na kuruluyor.

En Çok Aranan Haberler