Misket bombaları, küçük patlayıcılar halinde araziye serpiliyor
Misket bombalarının imha edilmesi için izleme yapan bir örgüt, bu tip bombaları yasaklayan uluslararası anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından geçen üç ayda, depoların imha edilmeye başlandığını açıkladı.
100'den fazla ülke, bu patlayıcıları yasaklamayı seçerken dünyanın en büyük misket bombası stoğuna sahip ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin anlaşma dışında kalmışlardı.
İlk kez İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan misket bombaları, çok daha geniş bir alana yayılan ve örneğin bir ordunun ilerleyişini kesmek üzere tasarlanmış olan küçük bombalardan oluşuyor.
Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra bazı ordu yetkilileri de geniş bir alana yayılan misket bombalarının siviller için oluşturduğu tehdidin ahlaki açıdan uygun olmadığının altını çiziyorlar.
Anlaşma, sadece misket bombası kullanımını yasaklamakla kalmıyor, aynı zamanda patlamamış cephanelerin de taraf ülkelerden temizlenmesini öngörüyor.
Cluster Munition Monitor (Misket Bombası İzleme) adlı kuruluşun raporunda, misket bombasını yasaklayan anlaşmaya imza koyan ülkelerden yedisinin depolardaki bombaları imha ettiği ve ikisinin ise bombaların atıldığı alanları temizlediğini açıkladı.
"Cluster Munition Coalition" adlı Londra merkezli sivil toplum kuruluşundan Thomas Nash ise, raporun verdiği temel mesajın, anlaşmanın sonuç verdiği olduğunu söyledi.
Nash, anlaşmayı imzalamayan ülkelerin de bu ahlaki baskıya karşı koyamayacaklarını ve eninde sonunda katılacaklarını düşünüyor.