Ergenekon iddianamesi'nde, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 21 Eylül 1996 yılında açıkladığı ve "2. MİT Raporu" olarak bilinen "MİT raporu"nun gerçek olmadığı ve Ergenekon örgütünün "dezenformasyon" taktiğinin bir sonucu olduğu savunuldu.
Ergenekon İddianamesi'nde, İşçi Partisi Merkez Karar Kurulu (MKK) üyesi Adnan Akfırat'ın evinde ele geçirilen "MİT Müsteşarlığı raporu şeklinde tanzim edilen" MİT raporuna dikkat çekildi. İddianamede 1. Mit raporu olarak bilinen rapor ile ilgili olarak şöyle denildi: "MİT Müsteşarlığı'nm 19/12/1989 gün ve 85.42.00.65/336-04 sayılı yazısı içinde bulunan Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Dursun Karataş ve Uğur Mumcu'nun öldürüleceğine ilişkin, gizli başlıklı raporla alakalı Mit Müsteşarlığınca verilen cevapta, Nokta Dergisinin 02 Aralık 1990 tarih ve 48 nolu nüshasında yayınlandığı, 1990/1003 Hazırlık Dosya Nosu ile İstanbul DGM'sine intikal ettiğini. Mit Müsteşarlığı tarafından İstanbul DGM'si Cumhuriyet Savcılığına gönderilen 07.01.1991 tarih ve 00.02.150/ 461.1-13/740-492 sayılı yazı ile belgenin, sahte olduğunun belirtildiği anlaşılmaktadır."
İddianamede ayrıca Akfırat'tan elde edilen Ümit Oğuztan'm bilgisayarında yapılan aramada da ele geçirilen "İkinci MİT Raporu" başlıklı yazıyla alakalı olarak MİT Müsteşarlığı'ndan verilen yanıta yer verilmiş. Ergenekon Soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Akfırat'ın evinde yapılan aramada ele geçirilen 4 sayfalık "2. MİT Raporu" başlıklı metin ile ilgili olarak yapılan incelemeye yönelik olarak şöyle deniliyor:
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, 21 Eylül 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında "2. MİT Raporu" adını verdiği bir metni açıkladığı ve aynı metnin Aydınlık Dergisi'nin 22 Eylül 1996 tarihli nüshasında "Yeni MİT Raporu" başlığı altında yayımlandığı belirlenmiştir. Ancak kayıtlanmazda yapılan incelemede Müsteşarlığımıza atfedilen ‘2. MİT Raporu' şeklinde bir belgeye rastlanılmamıştır. Kamuoyuna ‘2. MİT Raporu' olarak lanse edilen belgenin Müsteşarlığımızdan çıkmış resmi bir yönü bulunmamaktadır. Nitekim bu husus, Müsteşarlığımız tarafından 05 Kasım 1995 tarihinde yapılan basın açıklamasıyla ‘Basında ve medyada Milli İstihbarat Teşkilatına atfedildiği şekilde herhangi bir kuruluşa ya da şahsa verilmiş bir rapor bulunmamaktadır' şeklinde kamuoyuna duyurulmuştur. Şeklinde verdiği cevapla şüphelilerin örgüt adına kendilerince hazırlanıp kamuoyuna Mit raporu şeklinde lanse ettikleri birçok bilgiyi açıklamak suretiyle örgütün Ergenekon belgesinde geçen ‘Dezenformasyon' başlıklı bölümünde belirtilen eylem ve faaliyetleri gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır."
(ANKA)