HABER

Moğolistan'dan AB tüyosu

ANKARA (İHA) - Moğolistan Ticaret ve Savunma Bakanı Bazarsad Jargalsaikhan, AB ile 7 bin 500 Moğol ürününün vergisiz ihracatı konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, Çin ile rekabet etmek isteyen Türk tekstil ve deri sektörüne, işçilik maaliyetinin oldukça düşük olduğu Moğolistan'da üretim yaparak, AB'ye açılmaları tavsiyesinde bulundu.

Resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Moğol Bakan Jargalsaikhan, beraberindeki heyetle TOBB'u ziyaret ederek, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete başkanlığındaki TOBB heyetiyle bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Jargalsaikhan, Moğolistan'in sosyal ve ekonomik alanda yeni atılımlar yapmaya hazırlandığını, bu kapsamda Türkiye ile işbirliği yapmayı arzuladıklarını ifade etti. Jargalsaikhan, "Hayatta bazı şeyler tartışılmazdır. Bunlardan biri de Türk ve Moğol halklarının kardeş olduğudur. Bunun da en önemli kanıtı Moğolistan'daki Orhun Anıtları'dır" diye konuştu.

Çin ve Rusya gibi dünyanın en gelişmiş iki ülkesi arasında yer alan Moğolistan'ın hızlı bir kalkınma sürecine girdiğini dile getiren Jargalsaikhan, ülkesinde üretim maaliyetlerinin çok düşük olduğunu belirtti. Deri ve kaşmir konusunda AB ülkelerinden, özellikle de İtalya'dan yoğun ilgi ile karşılaştıklarını belirten Jargalsaikhan, Türk firmaların hazırdaki imkanlardan yararlanmasını istediklerini kaydetti. Jargalsaikhan, Moğolistan'ın AB ile 7 bin 500 ürünü vergisiz ihraç etme konusunda anlaşma imzaladığını vurgulayarak, Çin ile rekabet etmek isteyen Türk firmalarının, ürünlerini Moğolistan'da üreterek AB'ye ihraç edebileceğini söyledi. Çin'in, Moğolistan üzerinden ABD'ye mal ihraç ettiğini kaydeden Jargalsaikhan, özellikle deri konusunda Moğolistan'ın önemlibir potansiyele sahip olduğunu anlattı. Jargalsaikhan, Türk müteahhitleri de ülkesinin imarında rol oynamaya davet etti.

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ise Moğolistan'ın 1990 yılından itibaren başlatmış olduğu ekonomik reformları memnuniyetle takip ettiklerini ifade etti. Türkiye'nin, bölgesinde özel sektöre dayalı kalkınmanın en iyi örneği haline geldiğini vurgulayan Mete, Moğolistan özel sektörünün gelişimine her türlü destek ve katkıyı sağlayamaya hazır olduklarının altını çizdi. Mete, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tekstil, deri ve müteahhitlik sektörleri üzerinden gelişeceğini sözlerine ekledi. Mete, "Türkiye, Çin'den sonra Avrupa'nın en büyük tekstil tedarikçisidir. Ancak, emek yoğun olan tekstil sektörü, günümüzdeki Doğu Asya'ya doğru kaymaktadır. Bu yüzden, kullanılabilir durumdaki ikinci el tekstil makinelerimizin Moğolistan'a ihraç edilmesinin faydalı olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mete ve Jargalsaikhan birbirlerine günün anısına hediyeler sundu.

En Çok Aranan Haberler