HABER

Molla Ömer: Barış görüşmesi söz konusu değil

Afganistan'daki Taliban hareketinin lideri, şiddete son vermek üzere batı ve Kabil yönetimi ile iletişim kanalları açıldığı iddialarını yalanladı.

ABD 2001'de başlattığı operasyona rağmen Molla Ömer'e ulaşamadı

Taliban hareketinin lideri Molla Ömer, Afganistan hükümeti ile uzlaşma görüşmeleri yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Yapılan açıklamada Molla Ömer, 'müzakere söylentileri'nin batılı güçlerin Afganistan'da uğradığı yenilgiyi örtbas etmek için başvurduğu bir komplo olduğunu öne sürdü.

BBC'nin bölge muhabirlerinden Quentin Sommerville bazı isyancıların, hatta bazı Taliban mensuplarının Afgan hükümeti ile görüştüğünü belirtiyor.

Ancak Batılı diplomatlar da üst düzey görüşmeler yapılmadığını kaydediyor.

Molla Ömer'in uzun yazılı açıklaması Kurban Bayramı arefesinde basın kuruluşlarına ve cihad yanlısı internet sitelerine gönderildi.

NATO liderleri ise, dört gün sonra Portekiz'in başkenti Lizbon'da zirvelerinde toplanıp ağırlıklı olarak Afganistan'da durumu görüşmeye hazırlanıyor.

'Tek yol cihad' söylemi sürüyor Molla Ömer, açıklamasında "Düşman çekiliyor ve ülkenin her köşesinde gece gündüz kuşatma altında. Kayıpları giderek artıyor.

"İşte bu baskıdan ötürüdür ki, düşman barış görüşmeleri konusunda yanıltıcı söylentiler yaymaya yöneldi." deniyor.

2001'de Afganistan'ın ABD öncülüğündeki güçlerce işgalinden bu yana, devrik yönetimin lideri olarak aranan ve Pakistan'da gizlendiği sanılan Molla Ömer, "kurtuluşumuzun tek yolu silahlı cihad" diyor.

Çözümün yabancı askerlerin çekilmesi ile bağımsız ve gerçek bir İslami sistem kurulmasında yattığını savunuyor.

Molla Ömer, halen Hamid Karzai yönetimi ile işbirliği yapan eski mücahit liderlere de seslenerek 'işgalci' olarak nitelediği kesimlere karşı cephe almalarını istiyor.

"Sizin (Sovyetlere karşı) 14 yıllık cihadınızın amacı, Rusların yerini Amerikalıların mı almasıydı?" diye soruyor. Amacının ise operasyonlarını yoğunlaştırarak Sovyetlerle olduğu gibi bu kez de "düşmanı yıpratma savaşına çekerek, Sovyetler gibi tüketmek" olduğunu savunuyor.

NATO bu yıl 2001'de Afganistan'ın işgalinden bu yana en büyük kayıplarını verdi. Ülkede halen 150 bin kadar yabancı asker bulunuyor. Ancak ABD Başkanı Barack Obama askerleri 2011 Temmuz'undan itibaren çekmeyi öngörüyor.

Ülkede güvenliğin 2014'te bütünüyle Afgan kuvvetlerine devri hedefi ise içinde bulunulan koşullarda aşırı iyimser bulunuyor.

NATO'nun Taliban ile iletişim kanalları kurmak istediğine ilişkin haberler son dönemde hızla arttı. Uzmanlar bunu, meseleye müzakere edilmiş bir çözüm gerektiği görüşünün kabullenilmesi olarak yorumluyor.

Başkan Karzai'nin hükümeti de bir anlaşma olabilmesi için isyancıların şiddetten vazgeçmesi, Afgan anayasasını kabul etmesi ve El Kaide ile bağlantılarını koparması gerektiğini savunuyor.

Ancak bu iddialar Taliban üst kademelerinden desteklenmiyor.

Taliban mensupları ve Afganlar arasında bazı görüşmeler yapılmış olsa da, Batılı diplomatlar da, Taliban'ı temsil ettikleri iddiasıyla kendilerine yaklaşan bazı kişilerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını ekliyor.

En Çok Aranan Haberler