LONDRA (İHA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için Ulusal Not Skalası (NRS) sistemi oluşturdu. Moody's'in gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Meksika, Güney Afrika, Bolivya, Uruguay, Tayvan ve Rusya'da uyguladığı sistem, artık Türkiye için de oluşturulacak. Uzmanlar, Moody's'in uygulamasının şirketlerin kredi almalarını veya tahvil gibi sermaye piyasası araçları ile borçlanmalarını kolaylaştıracağını düşünüyor.
Moody's'ten yapılan açıklamada, bugüne kadar şirketlerin ülkenin kredi notuna paralel olarak değerlendirildiği ancak yeni sistemle şirketlerin kredibilitelerinin ülke notundan bağımsız olarak belirleneceği belirtildi. Bu sistemle Türkiye'nin uzun vadeli notu 'tr' uzantısıyla değerlendirilecek ve kısa vadeli notu TR-1/TR-4 arasında değişecek. Küresel not verilirken 21 kriterin tümünü kullanmayan Moody's, şirketlere not verirken 21 değerlendirme kriterinin tümünü kullanacak. NRS kapsamında verilecek en yüksek not Aaa, en düşük not ise C olacak. NRS kapsamında verilecek not, küresel not gibi diğer ülke şirketlerinin notlarıyla kıyaslanamayacak. Moody's değerlendirmeyi şirketin kendi ülkesindeki kredibilitesine göre yaptığından, bir Türk şirketine verilen Aaa.tr, küresel bazda kullanılan Aaa'ya eşit olmayacağı gibi, bir başka ülkenin şirketine verilen Aaa notuna da eşit olmayacak. Ancak ülke ve ulusal notun, en yüksek risk derecelerini yansıttıkları noktada birleşmeleri muhtemel. Örneğin bir Caa2.tr, Türkiye'nin Caa notu ile aynı seviyede olacak. Moody's, (tr) uzantısı taşımayan ülke küresel notu vermeye de devam edecek.
Moody's'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) faaliyetlerinden sorumlu olan Michael Foley, ulasal skalanın yatırımcıya büyük fayda sağlayacağını söyledi. Küresel not sistemi bir ülkedeki ekonomik ve siyasi riskleri yansıtırken, şirketlerin özel risklerini gözardı edebiliyor. Örneğin döviz cinsinden borçlanma notu Ba3, görünümü ise durağan olan Türkiye'de de benzer bir durum olabileceğine dikkat çekiliyor. Şirketler ülke notundan bağımsız olarak not verilmesini öngören NRS, yapılandırılmış ürünlerle ilgilenenler dahil olmak üzere yerel piyasalardaki Türk ihraççılara büyük fayda sağlayacak. NRS'nin Türkiye'de yürürlüğe girmesi, bankacılık reformu ve mortgage piyasa reformu dahil Türk sermaye piyasalarının büyümesine ivme kazandıracak bir dizi yasal düzenlemeyle aynı döneme denk geldi.