Mısır, yaklaşık bir hafta önce başlayan ve 30 yıldır görevde olan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i devirmeyi hedefleyen protestoların en büyüğüne sahne oldu.
Ülke genelinde en az 1 milyon kişiyi sokağa dökmeyi planlayan muhalefet gruplarının bunu başardığı bildiriliyor.
Gösterilerden en büyüğüne sahne olan Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yüz binlerce kişi toplandı.
Polisin ve ordunun müdahale etmediği gösteride daha çok bir bayram havası hakimdi.
Yüz binlerce kişi sloganlar ve pankartlarla Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasını, hatta ülkeyi terk etmesini istedi, milliyetçi marşlar söyledi.
Ordudan protestoculara hitaben yapılan açıklamada, gösterinin barışçıl bir ortamda geçmesi istendi ve bu görüntülerin tüm dünyada yayınlanacağı hatırlatıldı.
Meydandaki BBC muhabiri de kalabalığın sık sık askerleri omuzlarına aldığını, asker ile halk arasında çok sıcak bir ilişki olduğunu aktarıyor.
Dikkat çeken bir başka ayrıntı da Tahrir Meydanı'ndaki kalabalığın tüm toplum kesimlerini temsil etmenin yanı sıra, ilk kez tüm muhalefet gruplarını da bir araya getirmesiydi.
Mübarek'e ültimatom Aralarında eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey'in de bulunduğu muhalefet liderleri Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e görevi Cuma'ya kadar terk etme çağrısı yaptı.
El Baradey El Arabiya televizyon kanalına şu açıklamayı yaptı:
"Protestocular bunun en geç Cuma günü bitmesini umuyor. Ancak Mübarek'in Cuma gününe kalmadan görevi bırakacağını, 30 yıllık başkanlığın ardından ülkeyi terk edeceğini ve halka bir şans vereceğini umuyorum. Daha fazla kan akmasını isteyeceğini sanmıyorum."
Muhalefet grupları ayrıca, taleplerini konuşmak için masaya oturmadan önce, Mübarek'in görevi bırakmasını da şart koştu.
ABD muhalefet ile temas kurdu Amerika Birleşik Devletleri'nin Kahire Büyükelçisi Margaret Scobey'nin, Mısır'ın demokrasiye geçişinde liderlik üstlenmek istediğini gizlemeyen Muhammed el Baradey ile telefonda görüştüğü belirtiliyor.
Fransız Haber Ajansı'na göre Scobey, ülkesinin Mısır'daki siyasi bir dönüşüm istediğini söyledi, ancak Mısır'a gelecek dikte etme gibi bir durumda olmadıklarını vurguladı.
Benzer bir mesaj Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden Senatör John Kerry'den geldi.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kerry, "ABD'nin yıllardır izlediği 'Mübarek politikası'nı terk ederek 'Mısır politikası' izlemeye başlaması gerektiğini" söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Mısır hükümetini "gerçek ve görünür bir değişim" başlatarak demokrasiye düzenli bir şekilde geçişe teşvik ettiklerini belirtti.
Erdoğan: Mübarek halka kulak vermeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hüsnü Mübarek'in halkın taleplerine kulak vermesi gerektiğini söyledi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, sorunun sandıkta çözüleceğini dile getirdi.
Mısır halkına da seslenen Erdoğan, "Silahtan uzak durun ve tarihinize sahip çıkın, kültürünüze sahip çıkın. Sadece özgürlüklere sahip olmanın haysiyetli mücadelesini verin. Bu sizin en demokratik hakkınızdır. Demokrasi ve özgürlük bir ulufe değil, insani bir haktır." diye konuştu.
Bu arada Erdoğan'ın Kahire'ye yapmayı planladığı ziyareti olaylar durulana kadar ertelediği açıklandı.