HABER

Mucit ve film yıldızı Hedy Lamarr kimdir? Sorusu yanıt buldu

Google bugüne özel hazırladığı Doodle'ıyla Hedy Lamarr kimdir? Sorusunu yanıtladı. Peki mucit ve film yıldızı Hedy Lamarr kimdir? Lamarr hangi buluşuyla bilime katkı sağlamıştır? İşte yanıtı...

Mucit ve film yıldızı Hedy Lamarr kimdir? Sorusu yanıt buldu

Türkiye ve dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı bulunan Google Hedy Lamarr'ı unutmadı. Özel günler için hazırladığı doodlellarıyla büyük ilgi toplayan Hedy Lamarr'a özel bir Doodle hazırladı. Google'da yer alan videolu Doodle'nin üzerine geldiğimizde Hedy Lamarr kimdir? Sorusunun yanıtı hakkında bilgilere erişebiliyorsunuz. Peki kariyerine film yıldızı olarak başlayan daha sonra mucitliğiyle tanınan ve yaptığı buluş ile dünyayı değiştiren ancak buluşundan tek bir kuruş bile kazanamayan Hedy Lamarr kimdir? İşte yanıtı...

HEDY LAMARR KİMDİR?

Hedy Lamarr gerçek adıyla Hedwig Eva Maria Kiesler, 9 Kasım 1914 – ö. 19 Ocak 2000 yılları arasında yaşamış Avusturyalı ve daha sonra ABD'de yaşamış olan oyuncudur . Hedy Lamarr aynı zamanda Wi-Fi teknolojisinin mucididir. Sinema tarihinin ilk çıplak kadını unvanına sahip olan Hedy Lamarr, ilk sevişme sahnesinde yer almasına rağmen beyaz perdeye aktrisin sadece yüzü lanse edilmişti. Peki Hedy Lamar kimdir?

Avusturya’da 1913'te dünyaya gelen Lamarr, oyunculuğa çocuk yaştayken başladı. Hedy Lamarr çok sayıda popüler filmde rol almış olmakla birlikte, bunların başlıcaları arasında 1938 yapımı Charles Boyer ile birlikte başrollerini paylaştığı Algiers filmi, 1940 yapımı Spencer Tracy ile başrolünü paylaştığı I Take This Woman filmi , 1940 yapımı Clark Gable ile başrolünü paylaştığı Comrade X filmi, 1941 yapımı başrolünü James Stewart ile paylaştığı Come Live With Me filmi, 1941 yapımı başrolünü Robert Young ile paylaştığı H.M. Pulham, Esq. filmi ve 1949 yapımı Victor Mature ile birlikte rol aldığı Samson and Delilah filmi yer almaktadır. 1933 yılında (dahil) Gustav Machatý'nin yönetmenliğini yaptığı Ecstasy isimli filmdeki çıplaklığı ile tartışma konusu oldu ve eşinden ayrılarak gizlice Paris'e kaçtı. Buradayken MGM'in başkanı Louis B. Mayer ile görüştü ve kendisine Hollywood'da film sözleşmesi teklif edildi. Lamarr 1930'un başlarından, 1950'lerin sonlarına kadar rol aldığı filmler ile bir yıldız haline geldi.

İlk evliliği süresince Lamarr'ın uygulamalı bilimlere karşı ilgisi arttı ve oyunculuk kariyerinden de sıkıldığından dolayı bir mucit olarak buluşlar üretti. II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, müttefiklerin savaştaki güçlerine yardımcı olmak için çok istekliydi. Besteci ve mucit olan George Antheil ile birlikte yayılma spektrumunun radyo güdümlü torpidolarda kullanılabilmesi amacıyla frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat ederek, ABD'de patentini aldılar. ABD Donanması 1960'lara kadar bu teknoljiyi benimsemedi ancak günümüzde bu teknolojinin çalışma prensipleri Wi-Fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerine dahil edilmiştir. Ayrıca bu çalışması nedeniyle 2014 yılında ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Alexandria şehrindeki Ünlü Ulusal Mucitler Salonu'nda yer verilerek onore edilmiştir. İletişimin kaderini değiştiren buluşundan tek kuruş kazanamayan Hedy Lamarr, 2000'de Florida’daki mütevazı evinde hayatını kaybetti.

En Çok Aranan Haberler