MUĞLA (İHA) - Dünyada ağırlıklı olarak sadece Muğla bölgesinde üretilen Muğla çam balının, dünya markası olması yolunda önemli bir adım daha atıldı. Muğla Ticaret Borsası öncülüğünde oluşturulan heyet, Almanya'da akredite laboratuar konusunda incelemelerde bulundu.
Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Muğla Bal Der Başkanı Hasan Gökmen, Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ve Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Manav'dan oluşan Muğla heyeti, Almanya'da dünyanın en iyi akredite laboratuvarı olarak gösterilen "Applıca"da şirket sahibi ve Genel Müdürü Dr. Kurt Peter Raezke ile ikili görüşme yaptılar.
Almanya incelemesinin ardından Muğla'da açıklama yapan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, "Applıca, Almanya'nın dünyada akredite kabul edilen önemli bir laboratuvar. Muğla çam balının imajının yükseltilmesi ve üreticiden tüccara ve oradan tüketiciye giden zincirdeki aksaklıkların giderilmesi için bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Almanya ziyaretimiz de bu çalışmalardan biri. Applıca GMBH nin sahibi ve Genel Müdürü Dr. Kurt-Peter Raezke ile dizi toplantılar yaptık. Üreticiden, tüketiciye uzanan zincirdeki aksaklıkların giderilmesi yönünde kendisiyle görüş alışverişinde bulunduk. Oldukça yararlı geçti. Dr. Raezke'yi önümüzdeki aylarda Muğla'da ağırlayacağız" dedi.
Muğla Ticaret Borsası Başkanı Nizamoğlu, Muğla çam balının dünyada önemli bir yerinin bulunduğunu, ancak son zamanlarda Türkiye balı üzerinde oynanan oyunlar sonucu iyi bir imaja sahip olmaktan uzaklaşıldığını belirterek, "Yıllık 25 bin ton Muğla çam balı rekoltemiz var. Sadece ilimizde 6 bin aile arıcılık yapmaktadır. Bölgemize has olan bu ürünün hak ettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Almanya ziyaretimizde sektörün önemli aktörlerinden oluşan 4 kurum temsilcisiyle balımızın nasıl daha çok tanınıp, daha iyi fiyatla değerlendirilebileceği konularında çalışmalar yaptık. Dünyanın en iyi akredite bal laboratuarı olan Applıca'yı ziyaret ettik. Kendisi de hayatını bal ürününe adamış Applıca'nın sahibi Dr. Raezke ile görüşmeler yaptık. Balımız hakkında kasıtlı yapılan propagandaları mutlaka yok edeceğiz. Analiz konusundaki Alman Teknik heyetini Ağustos ayında ilimizde ağırlayacağız. Gerek Arıcılar Birliği Başkanımız Ziya Şahin, gerek Bal Der Başkanız Hasan Gökmen, gerekse ihracat kanadımız Mehmet Manav ile işbirliği içinde Muğla çam balını hak ettiği yere mutlaka getirmek istiyoruz" dedi.
Nizamoğlu açıklamasında, Muğla Ticaret Borsası olarak da ürün ihtisas borsası haline gelip, en kısa zamanda lisanslı ürün deposunu Muğla'ya kazandırmak istediklerini belirterek, "Bu çalışmaya destek veren tüm ilimiz sektör örgütlerine minnettarız" dedi.