HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

39 bin metreden atladı

39 bin metreden atladı

Felix Baumgartner Helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki, bir enerji içeceği firmasının sponsorluğunda imal edilen kapsülle gökyüzüne çıktı. Felix Baumgartner’in kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon hedef irtifanın da üstüne çıkıp 38 bin metre yüksekliği aşınca helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Felix 2 saat 30 dakikada 39 bin metreye ulaştı.

Felix Baumgartner zor anları, üzerindeki kamera tarafından böyle kaydedildi

Felixin zor anları! | www.mynet.com/video


Yeryüzünden bu çılgın rekoru birçok kişi çıplak gözle izlerken, rekor denemesi internetten de canlı yayınlandı. Serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen Avusturyalı ekstrem sporcu Felix Baumgartner, helyum balonla çıktığı stratosfer tabakasında kendini boşluğa bıraktı.[

**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/uzaydan-dunyaya-tarihi-atlayis-uzaydan-dunyaya-tarihi-atlayis/10809/884158/)

Dünya bu atlayışı soluksuz izledi | www.mynet.com/video


Felix Baumgartner'i uzayın sınırına götüren dev helyum balonu ve kapsülü böyle hazırlandı. ABD'nin New Mexico eyaletindeki Roswell kenti yakınlarında, 850 bin metreküplük helyum balonunun taşıdığı 1360 kilogram ağırlığındaki kapsülle gökyüzüne çıkan “Korkusuz Felix”, yaklaşık 39 kilometre yükseklikten kendini boşluğa bıraktı.


Felix'in kapsülünün bağlı buluduğu Balon, “Armstrong çizgisini” geçtiği 19 bin metre irtifada su, insanın vücut sıcaklığı olan 37 derecede kaynıyor.

Yani Baumgartner basınç kontrollü bir kapsülde olmasaydı kanı kaynayarak ölürdü. Atlayış sırasında da basınç kontrol elbisesinde en ufak delik oluşsa idi ölme riski vardı. “Armstrong çizgisi” ismini 1947’de ABD Hava Kuvvetleri Uzay Tıbbı Bölümü’nü kuran Harry George Armstrong’dan alıyor. Armstrong, bu olguyu saptayan ilk kişiydi.


Dev balon Felix'i hızla rekor atlayışı yapacağı irtifaya taşıdı. Baumgartner’in hafta başında yapılması amaçlanan ancak ertelenen atlayışı, tesadüf eseri uzay-havacılık alanında tarihi bir olayın yıldönümüne denk geldi. ABD’li pilot Chuck Yaeger, X-1 uçağı ile 14 Ekim 1947’de gerçekleştirdiği uçuşla, ses duvarını uçakla delen ilk insan olmuştu.


Baumgartner’in atlayışı, YouTube üzerinden 7 milyon kişi tarafından izlendi. İki saati aşkın hava tırmanışı boyunca kapsüldeki yüzde 100 oksijeni tüketen ve yerdeki komuta merkezinde kendisine yardımcı olan Joe Kittinger ile telsizden kontroller yapan Baumgartner, aynı zamanda Twitter’dan mesaj atmayı da ihmal etmedi.


Felix Baumgartner'in kademe kademe yükselişini milyonlarca kişi internetten heyecanla izledi.
Öte yandan CNN Avusturyalı maceraperest Felix Baumgartner’in "klostrofobi" yani kapalı yer korkusu olduğu ve bu nedenle özel kıyafetini giyebilmek için terapi aldığını iddia etti.


Baumgartner, 15 km mesafede -67 dereceye ulaşan hava sıcaklığına rahatlıkla karşı koyan kapsülüyle, beklendiği gibi 36.500 metreye değil, tam 38.700 bin metreye çıktı. Baumgartner, Kittinger’in talimatlarıyla son kontrollerini yaptı. Ana ve yedek paraşütün açma kollarını kontrol eden Baumgartner, kapsülün kapısını açmadan önce kapsül ile dış ortamın hava basıncını eşitledi.


Kapsülün irtifaya yerleşmesini yerden kalabalık bir teknik ekip sağladı.


23 kilometreden dünyanın görüntüsü.


Felix'i taşıyan kapsül 23 bin metre yükseklikte -20 derecelik bir sıcaklığa maruz kaldı.
26 bin metrede bu sıcaklık -44.2 dereceye düştü.


Korkusuz Felix daha sonra basınç giysisini şişirdi kapsülün kapısını açtı. Son olarak oksijen borularını kontrol eden Baumgartner, Kittinger’in atlayış için hazır olduğunu belirtmesinin ardından atlama pozisyonunu aldı.


Felix'in ailesi de yeryüzünde heyecanlı bir şekilde atlayışı izledi.


276 km/saat hızda 1500 metre irtifada paraşütünü açacak yeryüzüne doğru süzülmeye başladı.


Kittinger, atlamasından saniyeler önce Baumgartner’e telsizden, ‘Tüm Dünya seni izliyor… Seni izleyen bir meleğim olacak’ dedi. Baumgartner, Haziran ve Temmuz aylarında 19 ve 25 binn metreden gerçekleştirdiği atlayışlarda elde ettiği güvenin ardından aylar süren hazırlığını ortaya koydu ve boşluğa atladı.


Yaklaşık bir dakika sonra en hızlı serbest dalış rekorunu kıran Baumgartner’in ses duvarını delmeyi de başardı. Atlayışı esnasında telsizle komuta merkeziyle irtibatta olan Baumgartner, en hızlı serbest dalış rekorunu kırmasının birkaç dakika sonrasında paraşütünü açtı ve çöl araziye sağ salim indi.


Felix muhteşem rekorunu böyle kutladı.


Bütün dünyanın konuştuğu adam Felix Baumgartner, tarihe geçen 39044 metrelik atlayışını yaptıktan sonra ilk röportajını Avusturya’nın ServusTV haber kanalına verdi.

“Omuzlarımdan 20 tonluk yük kalktı” diyen Baumgartner, bu atlayış için yedi yıldır hazırlandığını belirtti. Kaskında yaşanan bir sorun nedeniyle neredeyse atlayışını iptal etme noktasına geldiğini anlatan 43 yaşındaki sporcu, “Çok iyi başladığınız böyle günlerde bile ufak aksaklıklar yaşayabiliyorsunuz. Ama sonunda atlamaya karar verdim” dedi. Avusturyalı sporcu, “Doğru kararı vermişim” diye konuştu.


Baumgartner, dünkü atlayışıyla kırılması çok zor üç rekora imza attı: En yüksek serbest düşüş, en hızlı serbest düşüş ve bir insanın balonla ulaştığı en yüksek irtifa. Ancak Baumgartner, en uzun serbest düşüş rekorunu kıramadı.

Atlayıştan kısa bir süre önce, Baumgartner, kapsüldeki radyo bağlantısı aracılığıyla duyulan sözlerinde, “Bazen ne kadar küçük olduğunuzu anlamak için gerçekten çok yükseğe çıkmanız gerek” dedi. Bu sözler akıllara Neil Armstrong’un ayda ilk adımını attıktan sonra sarf ettiği, “Benim için küçük insanlık için büyük bir adım” sözlerini hatırlattı.


Baumgartner, mükemmel bir çıkış yaptıktan sonra, televizyon ve bilgisayar ekranlarının başında kendisini izleyen milyonlarca insana sonsuzluk kadar uzun gelen bir süre boyunca kontrolsüz bir biçimde düşmeye başladı. Ancak bir süre sonra doğru pozisyonu yakalayan Baumgartner, o anları da, “Çıkış mükemmeldi, sonra yuvarlanmaya başladım. Kontrol altına alabilirim diye düşündüm ama yuvarlanmaya devam ediyordum. Çok da hızlanmıştım. Birkaç saniyeliğine bilincimi kaybedeceğimi düşündüm” diye anlattı. “Çok şükür durmayı başardım ama çok zor oldu” diyen Baumgartner, atlayışın zorluğunun beklenenin çok üzerinde olduğunu ifade etti. Ses duvarını aştığının farkında olmadığını da belirten Avusturyalı sporcu, “Ses patlamasını hissetmedim. Sanırım o arkanızda gerçekleşiyor” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler