YANGON (İHA) - Myanmar'da yaklaşık iki hafta önce meydana gelen kasırga felaketinde ölenlerin 78 bine yükseldiği bildirildi.
Myanmar devlet televizyonu, 3 Mayıs'taki kasırga felaketinde resmi ölü sayısının 77 bin 738 olduğunu bildirirken, 56 bin kişinin ise hala kayıp olduğunu açıkladı.
Bu arada hala kapsamlı dış yardımları reddeden cunta yönetiminin, yardım görevlilerine ve medyaya çok kısıtlı bilgi vermesi nedeniyle 2,5 milyon afetzedenin akıbeti hakkında detaylı bilgiler alınamıyor.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden yapılan açıklamada, temiz içme suyu eksikliğinin, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle, ölü sayısının artmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
DİPLOMATLAR AFET BÖLGESİNİ HAVADAN İNCELEDİ
Askeri yönetim, ülkedeki yabancı diplomatları Nargis kasırgasının harabeye çevirdiği İrravaddi Deltası üzerinde gezdirdi. Helikopterle havadan incelemelerde bulunan diplomatlar felaketin boyutlarının, bildirilenden çok daha kötü olduğunu belirtti. İngiliz yetkililer ise, ölü sayısının 200 binden fazla olabileceği tahmininde bulundu. Bu arada Fransa'nın BM Büyükelçisi Jean-Maurice Ripert, Paris'in gönderdiği yardım yüklü gemiye izin vermeyen cunta yönetiminin "insanlık suçu işleminin" eşiğinde olduğunu söyledi.
Myanmar'a gitmeyen BM acil yardım koordinatörü John Holmes de, BBC'ye yaptığı açıklamada, yardım sürecinin hala çok yavaş ilerlemesinden rahatsız olduğunu belirtti.Holmes, cunta yönetimini yardım dağıtımında uzman olan yabancı görevlilere kapısını açması ve bot ile helikopterlerin girişine izin vermesi için ikna etmeye çalışacağını söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dün John Holmes'u Myanmar'a göndereceğini açıklamıştı.
Öte yandan BM Genel Sekreteri, yardım göndermeye hazır olan ülkelerin bir araya geleceği bir konferans çağrısında bulunacağını duyurdu.
CUNTA ASYALI KOMŞULARDAN 200 YARDIM GÖREVLİSİNE İZİN VERECEK
Askeri cunta, Hindistan, Çin ve Tayland gibi ülkelerden yardım görevlilerine izin verecek, ancak sayının yaklaşık 200 kişi ile sınırlı olacağı belirtiliyor. Bu da uzmanlarca son derece yetersiz bulunuyor. Ayrıca bu ülkelerin, 2 milyonu aşkın insanın olumsuz etkilendiği bir doğal afete müdahale konusunda ne kadar yeterli olduğu da sorgulanıyor.
BM acil yardım koordinatörü Holmes, ülkeye daha fazla yardım görevlisi kabul etmeleri için yönetime asıl baskının komşu ülkelerden ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Örgütü ASEAN'dan gelmesi gerektiğinin altını çiziyor.