ADANA (İHA) - Ülke genelinde havaların soğuması, Çukurova'yı da olumsuz etkiledi.
Adana'nın Yüreğir İlçesi'nde yoğun olarak bulunan narenciye bahçelerini don vurdu. Sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle dün gece binlerce dönüm narenciye bahçesindeki başta mandalina, limon ve greyfurt olmak üzere milyonlarca ton meyve zarar gördü.
Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Şahin Tekin, ihracat kapılarının tıkalı olması yüzünden bahçelerdeki narenciyelerin vaktinde toplanamadığını, bunun da donun zararını bir kat daha artırdığını söyledi. YZO Başkanı Şahin Tekin, narenciyede asıl zararın hükümetin sözünü ettiği teşvikleri vaktinde ödememesi olduğuna işaret ederek, "Herkes AB'ye girme derdine düştü. Kimsenin çiftçiyle, tarımla ilgilendiği yok. Hükümetin başbakanı geçen sene Adana'ya geldiğinde narenciye için ton başına 75 dolar teşvik sözü vermişti. Ama bu söz tutulmadığı gibi sözü verilen mandalina ve greyfurt için 30 dolar, limon için de 42 dolar olan teşvikler de ödenmedi. Çiftçiyi asıl vuran dondan çok teşviklerin verilmemesidir" dedi.
Başkan Tekin, Çukurova'da en fazla narenciye bahçesinin Yüreğir Ovası'ndaki Misis, Abdioğlu, Karataş yolu ve Tuzla civarında bulunduğunu ifade ederek, üreticilerin malını değer fiyatına veremediği için dalında bıraktığını da belirterek, şunları kaydetti:
"Narenciye dalında kaldı. Önce düşük fiyat sonra da don vurdu. Ama bu don şu aşamada çok büyük zarar vermiş değil. Çünkü kısa süreli don yaşandı ve çabuk çözüldü. Asıl tehlike sıcaklığın sıfırın çok altına inmesi ve meyvenin uzun süre buzlanması halinde ortaya çıkacak. Üretici iki arada bir derede kaldı. Meyvesini toplatsa para etmiyor, toplatmasa ya dalında çürüyor yada don vurup, telef oluyor. Bugün mandalina, greyfurt, limon bahçede kilosu 100 bin lira dahi değil ama hepsinin pazardaki, manavdaki fiyatı kilosu 500 bin liradan aşağı satılmıyor. Kaybeden üretici, kazanan hep aracı oluyor. Hükümet, üreticiyi teşvik edecek şartları mutlak oluşturmalı."