Bilim insanları, kaşımanın neden kaşınma hissini artırdığını araştırdı. Fareler üzerinde yapılan deney sonucunda, kaşıma eylemi sonucunda vücudun mutluluk hormonu salgıladığı ve bu nedenle kaşıntı hissinin arttığı ortaya kondu.
Araştırmada farelerin omuriliğine mutluluk hormonu (serotonin) önleyen alıcılar yerleştirildi ve böylece kronik kaşıntının azaltıldığı öne sürüldü.
Neden kaşırız?
Toza ve saç teline hassasiyet de kaşıntı yapabiliyor, ciddi deri hastalıkları da. Kaşıma eylemi bazen kaşıntı hissinin yerine acı hissetmek için de yapılabiliyor.
Böylece beyine kaşınma yerine acı sinyalleri yollanarak, kaşıntı unutturuluyor.
Acı hisseden beyin ise, acıyı dindirmek için serotonin salgılamaya başlıyor.
'Bu bir döngü'
Araştırmayı yürüten Washington Üniversitesi'nden Profesör Zhou-Feng Chen, kaşıdıkça kaşınma döngüsünü şöyle anlatıyor:
"Farelerde çok inatçı bir kaşıma ve kaşıntı döngüsü var. Eğer vücudun salgıladığı serotonini azaltırsanız, kaşıntı hissi de azalıyor. Ancak serotonini tamamen kesmek uygulanabilir bir yöntem değil, çünkü uzun vadede zararı olabilir."
Prof. Chen, serotonin salgılanması ve kaşıntı hücreleri arasındaki bağlantıyı ortaya koyan bu araştırma sayesinde ileride kronik kaşıntının kontrol edilebileceğini öne sürüyor.
BBC'ye araştırmayı değerlendiren İngiltere Dermotologlar Birliği sözcüsü, bu araştırmayla kaşıntı mekanizmasının daha iyi anlaşıldığını belirtiyor ve kronik kaşıntı için umut verici olduğunu söylüyor.