HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nijerya'da sokakta gazete satanlar internetten olumsuz etkileniyor

Ülkede yol kenarları ve trafik ışıklarında gazete satanlar, haberlerin artık internetten de takip edilmesiyle müşteri kaybediyor - Sokakta gazete satan David Omini: - "İnternet gazeteciliğinin ortaya çıkması işimizi daha da zorlaştırdı. Eskiden haber okuyabilmek için gazete ya da radyo dinlemen gerekiyordu ama internetle beraber gazete okuyanların sayısı azaldı" - Satıcı Sandra Adamu: - "Eski müşterilerime 'niye artık gazete almıyorsunuz' diye sorduğumda 'internetten okuyoruz' cevabını veriyorlar. Köydeki insanlar ise haberi radyodan dinliyor çünkü ülkede en kolay haber kaynağı radyo"

ADAM ABU BASHAL/GÖKHAN KAVAK - Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da gazeteleri yol kenarı ve trafik ışıklarında okuyucuya ulaştıranlar, gazetelerin internette de yayınlanmasıyla zor günler geçiriyor.

Yaklaşık 40 ulusal gazetenin yayımlandığı ülkede, yıllardır gazeteler sokaklarda ya da yol kenarlarındaki barakalarda satılıyor.

Kimi zaman yağmur kimi zaman da güneş altında gazete satmaya çalışan Nijeryalılar şimdi de internet gazetelerine karşı mücadele veriyor.

Başkent Abuja'da trafik ışıklarında sürücülere gazete satarak geçimini sağlayan 32 yaşındaki David Omini, AA muhabirine, gelişen teknolojinin işlerini zorlaştırdığını söyledi.

16 yıldır sokaklarda gazete satarak geçimini sağladığını belirten Omini, "İnternet gazeteciliğinin ortaya çıkması işimizi daha da zorlaştırdı. Eskiden haber okuyabilmek için gazete ya da radyo dinlemen gerekiyordu ama internetle beraber gazete okuyanların sayısı azaldı." dedi.

Omini, teknolojinin işlerini azalttığını ancak alışkanlarını değiştirmek istemeyen okuyucular sayesinde ayakta kalabildiklerini ifade ederek, "Neyse ki bazı Nijeryalılar hala sokakta satılan gazeteleri tercih ediyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu sokaklar ve trafik lambalarının etrafında gazete satıyoruz. Genelde insanlar gazetenin manşetine göre satın alıyor, bu nedenle biz de özellikle manşeti dikkat çeken gazeteleri göstermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Radyo işimizi kolaylaştırdı"

Omini, internet gazeteciliğinin satışları düşürmesine rağmen radyo yayınlarını olumlu etkilediğini vurguladı.

Sürekli gazete okuyanların basılı gazeteleri tercih ettiğine dikkati çeken Omini, "Gazetede çıkan haberlerin hepsi internette yer almıyor ve bunu bilenler bizi tercih ediyor. Ayrıca radyo yayınları işimizi kolaylaştırıyor çünkü arabada radyo haberlerini dinleyenler gazete başlıklarını öğrenmiş oluyorlar ve bizden o gazeteyi satın alıyorlar." ifadelerini kullandı.

Omini, yağmur ve aşırı sıcak havalarda zorlandıklarını belirterek, "Aslında her mevsim zorluk yaşıyoruz, yağışlı mevsimde gazetelerimiz ıslanmasın diye sokağa çıkamıyoruz. Sıcak mevsimde ise güneş bizi çok zorluyor. Bu nedenle kimi zaman iş yerlerini gezerek gazete satmaya çalışıyoruz." dedi.

Sattığı gazetelerden günde 10 ya da 15 dolar kazandıklarını dile getiren Omini, "Hükümet diğer sokak satıcılarından vergi alırken sadece bizden almıyor ve böylece bizi destekliyor." şeklinde konuştu.

Bir diğer gazete satıcısı 25 yaşındaki Sandra Adamu ise internet gazeteleri nedeniyle satışlarının neredeyse yarı yarıya azaldığını belirtti.

Adamu, "Eski müşterilerime 'niye artık gazete almıyorsunuz' diye sorduğumda 'internetten okuyoruz' cevabını veriyorlar. Köydeki insanlar ise haberi radyodan dinliyor çünkü ülkede en kolay haber kaynağı radyodur." dedi.

Her gün 15 farklı gazete sattığını kaydeden Adamu, "Genelde müşterilerimiz iş adamları, siyasetçiler ve yabancılardan oluşuyor." diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler