Bazı bölgelerinde güneşin hiç batmadığı Norveç'te oruç saatlerinin uzun olması, farklı uygulamaları beraberinde getirdi. Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor.
TIKLAYIN: Beyaz gecelerde oruç tutanlar
Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından üç bölgeye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor. Yani kuzeyde yaşayanlar oruçlarını Mekke'deki insanlarla aynı saatte açmıyor ama oradakilerle aynı süre oruç tutuyor.
Daha güneyde ise güneşin doğuş ve batışına göre oruç tutuluyor. Örneğin başkent Oslo'da oruç bugün 03:09'da başladı. Oslo için iftar vakti 23:46. Toplam oruç süresi 20 saat 37 dakika.
Ancak bu süreyi uzun bulan kimi Müslümanlar Mekke saatine göre ya da geldikleri ülkelerin saatlerine göre oruç tutuyor. Yani Oslo'da aynı saatte sahura kalkan biri, iftarı komşusundan daha önce yapabiliyor.
'Zorluk oruç saatlerinin uzun olması değil, gecenin kısa olması'
İslam Konseyi'nin bir araştırma grubunda yer alan Bosnalı imam Dr. Faruk Terziç, BBC'nin sorularını yanıtlarken Konsey'de bu konuda farklı görüşler bulunduğunu, kimilerinin yerel, kimilerinin de Mekke saatinin temel alınmasını savunduğunu söylüyor.
Terziç, Oslo'da yerel saate göre oruç tutuyor ama Mekke saatini istiyor. Ancak Terziç oruç saatlerinin uzun olmasından ziyade, iftarla sahur arasındaki sürenin, yani gecenin kısa olmasına dikkat çekiyor:
"Bu süre içinde yapılacak çok şey var. İftar, akşam namazı, teravih. Teravih en uzun namaz. Bazı imamlar, çok çok hızlı namaz kıldırmak zorunda kalıyor. Sonra İslam, iftarla sahur arasında eşinize yaklaşmanıza izin veriyor. Sonra da daha yediklerinizi yakamadan sahur geliyor. Özellikle kuzeyde tüm bunları yapmak için 15-20 dakikanız var" diyor.
Terziç, saatlerin uzun olmasının insanları oruçtan uzaklaştırıp uzaklaştırmadığı sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Genç ve sağlıklı olanlar için zorluk yok. Diğerleri de kendine uygun bir takvim buluyor."
Norveç'te 200 bin kadar Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.