HABER

Obama'nın özel temsilcisi geliyor

Obama'nın özel temsilcisi geliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general John Allen ve onun yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'un 12-13 Mart'ta İtalya'ya yapacağı ziyaretin ardından Türkiye'ye geçeceklerini duyurdu.

Allen ve McGurk, Ankara'da IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarının yanı sıra Türkiye'nin koalisyona sunduğu katkı ve Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik girişimleri ele alınacak.

Açıklamada, iki yetkilinin ziyaretle birlikte ayrıca Türkiye'nin, Suriye ve Irak'tan 1 milyon 600 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapmasını takdir etme fırsatı bulacağı ifade edildi.

Allen ve McGurk, Ankara temaslarının ardından Almanya ve Belçika'da da IŞİD'e karşı mücadele konusunda görüşmeler yapacak.

ABD'li yetkilirerin ziyareti, Irak'ta IŞİD'e karşı bazı bölgelerde ilerlemeler sağlandığı ve Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor. Görüşmelerde, İncirlik üssünün kullanımı konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

"Türkiye koalisyona yapacağı yardımı değerlendirecek”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın Musul kentinde IŞİD'e karşı yapılacağı belirtilen operasyona Türkiye'nin katkısıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin IŞİD'i hem Türkiye hem de bölge istikrarı için tehdit olarak gördüğünü ve uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD'e karşı mücadele ettiğini ifade etti.

Irak'ın IŞİD ile mücadelesini Türkiye'nin desteklediğini vurgulayan Bilgiç, bu kapsamda Türkiye'nin bin 511 peşmergeyi eğittiğini ve bölgeye 15 tır dolusu askeri malzeme gönderdiğini hatırlattı.

Bilgiç, sadece askeri yaklaşımla başarı sağlamanın zor olduğunu, siyasi bir çözüme de ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Türkiye, önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak gelişmelere bağlı olarak uluslararası koalisyona yapacağı yardımı değerlendirecektir" diye konuştu.

İncirlik Üssü kullanılacak mı?

Sözcü Bilgiç, Adana'daki İncirlik Üssü'nün kullanılması konusuyla ilgili de "İncirlik'in kullanılması belki kapsamlı bir sürecin bir parçası olabilir ama şu aşamada İncirlik'in kullanılması gibi bir durum söz konusu değil" ifadesini kullandı.

Yabancı savaşçıların Irak ve Suriye'ye geçişinin engellenmesiyle ilgili bir soru üzerine Bilgiç, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile uzun bir sınırı olduğunu ve bu sınırın kontrol edilmesinin kolay olmadığına işaret etti. Bilgiç, Türkiye'nin yeteri kadar mücadele etmediği yönündeki iddiaları "mesnetsiz" olarak niteledi.

Yabancı savaşçıların geçişinin engellenmesiyle ilgili istihbarat paylaşımının önemine dikkati çeken Bilgiç, şöyle konuştu:

"Yavaş da olsa istihbarat paylaşımı konusunda bazı adımların atıldığını görüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 12 bin civarında kişiyi kapsayan bir yasaklı kişi listesi oluşturuldu. Bu ilgili ülkelerden aldığımız isimlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Yaklaşık bin 100 civarında yabancı savaşçıyı yakalayıp sınır dışı ettik. Bunlar aldığımız istihbaratın kullanılmasıyla gerçekleşen önemli adımlar."

Bu konuda Türkiye'nin alacağı tedbirlerin tek başına yeterli olmayacağının da altını çizen Bilgiç, Suriye'ye geçmek için yola çıkanların daha ülkelerinden çıkmadan önce engellenmesinin hayati önemde olduğunu söyledi. Bilgiç, istihbarat paylaşımı kadar istihbaratın zamanında paylaşılmasının da önemine vurgu yaptı.

Kaynak: AA

aljazeeraturk

Yasin Börü iddianamesi hazır

3 katlı metro ve boğaz geçişi projesi onaylandı

Suriye'deki işkencenin fotoğrafları BM'de

En Çok Aranan Haberler