HABER

Öcalan'la ilgili temyiz başvurusu yapıldı

Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Sedat Aksakallı, PKK terör örgütünün elebaşı Abdullhah Öcalan hakkında verilen 'ölüm cezasının müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülmesi' kararıyla ilgili olarak Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu, Türk Eğitim Sen ve şehit yakınları adına müdahil vekil olarak temyiz başvurusunda bulun

Öcalan'la ilgili temyiz başvurusu yapıldı

Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne temyiz dilekçesini veren Avukat Sedat Aksakallı, DGM çıkışında başvurusuyla ilgili bilgi verdi.

Bölücü terör örgütü elebaşı Öcalan hakkında verilmiş bulunan ölüm cezasının 4771 sayılı Kanunun 1. maddesinin A fıkrasına göre müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülmesine dair kararın yasalara aykırı olduğundan bozulması talebinde bulunduklarını belirten Aksakallı, "4771 sayılı Kanunun 1. maddesinde, idam cezasının müebbet ağır hapis cezasına dönüştürüldüğü hallere istisna olarak, 'Savaş ve çok yakın savaş tehdidi halleri'nden söz edilmektedir. Buna karşılık Anayasa'da ölüm cezası verilemeyeceği hallerin istisnası olarak, 'savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri' gösterilmiştir. AİHS'ne Ek 6 No'lu protokolde 'Ölüm cezası kaldırılmıştır. Hiç kimse bu cezaya çarptırılamaz ve idam edilemez' hükmüne yer verilmiştir. Ancak, söz konusu protokolün 2. maddesinde, bu kuralara istisna olarak kabul edilebilecek haller gösterilmiştir. Buna göre, 'Bir devlet, yasalarında savaş veya savaş tehdidi tehlikesi zamanında işlenmiş olan fiiller için ölüm cezasını öngörebilir. 4709 sayılı Kanunun Anayasada yaptığı değişiklikte, Ek 6. Protokolünün 2. maddesinin ifade biçimi esas alınmıştır. Aslında 'yakın savaş tehlikesi' veya 'Çok yakın savaş tehdidi halleri' kavramlarının içeriği belirsizdir. Ancak devletlerarası bir düzenleme olması itibariyle söz konusu ek 6. protokol açısından bu ifade biçimi kabul edilebilir. Bu durumda sözü geçen Ek Protokole taraf olan devletlerin, kendi iç hukuk düzenlemelerinde Protokolün benimsediği 'yakın savaş tehlikesi zamanı' kavramının içeriğini somutlaştırmak gerekir" ifadesini kullandı.

"HALEN DE BU UYGULAMA DEVAM ETMEKTEDİR"

Anasayasal sistemimizde, savaş hali kavramından ayrı olarak,'çok yakın savaş tehdidi hali' kavramı içerisinde olağanüstü hal, sıkıyönetim ve seferberlik hallerinin düşünülmesi gerektiğini belirten Aksakallı, "PKK terör örgütünün faaliyetleri çerçevesinde işlenen organize suçlar dolayısıyla ülkemizin pek çok ili kapsamına alan bölgesinde uzun zamandan beri 'olağanüstü hal' rejimi uygulana gelmiştir ve halen de bu uygulama devam etmektedir" dedi.

"KANUNLARIMIZA AYKIRILIK TEŞKİL ETMEKTEDİR"

Terör örgütünün, faaliyetleri çerçevesinde ülkemizi içine soktuğu durumun 'Çok yakın savaş tehdidi hali' olarak mütaala edilmesi gerektiğini söyleyen Aksakallı, "PKK törer örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen ve idam cezasını gerektiren suçlar açısından, hukuk sistemimizde idam cezası, uygulanırlığını halen devam ettirmektedir. Bu nedenle sanık hakkında verilen idam cezasının, müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülmesi kanunlarımıza aykırılık teşkil etmektedir. Sayın Mahkemenin kararı bu yönden hukuka aykırı olup bozulmasına karar verilmesi gerekmektedir" dedi.

Basın mensuplarının bir sorusu üzerine Aksakallı, "Temyiz dilekçesi ile Dosyanın Yargıtay'a gönderilmesini talep ettik. 7 gün içinde dosyanın Yargıtay'a gönderilmesini bekliyoruz" cevabını verdi.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler