Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren farklı bölümlerden 25 öğrencinin yer aldığı METU Rover (İnsansız kara aracı) projesi, Avrupa’nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan European Rover Challenge 2020’de 'en iyi bilim insanları' özel ödülünü aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 'İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları' çalışmasını tamamlandı. İstanbul'un olası bir tsunamiden etkileneceği öngörülen 17 ilçeye ilişkin risk durumları harita ile gösterildi. Rapora göre Adalar'da dalga boyunun 12.3 metreye kadar çıkacağı ve binden fazla yapının etkileneceği ön görülüyor.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan, dünyanın en iyi 2 bin 500 üniversitesinin sıralandığı listede Türkiye'den 82 üniversite yer aldı. Türkiye, Çin, ABD, Japonya, Hindistan ve İngiltere'nin ardından ilk 2 bin 500'de en fazla üniversitesi bulunan 6'ncı ülke oldu.
ODTÜ'lü akademisyenler, son iki yılda savunma sanayi ağırlıklı 94 milyon lira tutarındaki 242 proje ile sanayiye yeni ürünlerin kazandırılmasına katkı verecek bilimsel araştırmaya imza attı - Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "TUSAŞ mühendislerinin kılavuzluğunda üniversite öğrencileri tarafından çok hafif uçak tasarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenen proje ile havacılık alanında uzman gençler yetiştiriliyor" - "Dijital dönüşüm ve 5G gibi alanlarda ileri teknolojilerin desteklenebilmesi için sanayi ve akademi bir araya gelerek çalışmalar yürütüyor"
ODTÜ'deki eyleme ilişkin 19 sanığın yargılanmasına başlandı
Sıtmanın Afrika ülkelerinde yayılımının önlenmesi konusundaki bilimsel çalışmaları dolayısıyla 2003'te Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Peter Agre, ODTÜ Bilim Komitesi üyesi oldu - Prof. Dr. Peter Agre: - "Türkiye'de çalışmak için sabırsızlanıyorum. Ülkenin hiç kuşkusuz parlak bir geleceği var" - "Türkiye, genç bilim insanlarının başarısı ile ileriye bakıyor. Bu ülke için çok heyecanlı bir zaman bence" - ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "Agre'nin özellikle uluslararası bilim platformunda üniversitemize bilimsel anlamda da farkındalıklar yaratacak çalışmaları olacaktır"
Farklı dallarda Nobel ödülü alan bilim insanları, ODTÜ'nün ilk kez düzenlediği "Nobel Ders Seminerleri" projesi kapsamında, Türkiye'deki akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelecek - Proje kapsamında ilk olarak yarın 2003 Nobel Kimya Ödülü sahibi Peter Agre ODTÜ'de ağırlanacak - Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "2004 Nobel Fizik Ödülü sahibi David Gross'u öğrencilerle mart ayında buluşturacağız. Nobel ödüllü Danimarkalı Eric Jeppesen bu kapsamda üniversitemizde olacak" - "İlk dönemin kapanışını Aziz hocamızla yapmak istiyoruz"
İstanbul'da meydana gelen 5,8'lik depremin ardından, binanın temeli ile kolonları arasına yerleştirilerek, deprem hasarını engellemeyi amaçlayan izolatör teknolojilerine yönelik talep arttı - Japonya'da kullanılan sistemlere benzetilen teknolojide, binaların deprem sırasında 1 metreye kadar esnetilerek hasarın en aza indirilmesi hedefleniyor - ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Türer: - "Yer sallanırken, binaya bu sallantılar geçmez ya da az miktarda geçer. Tarihi yapılar da dahil olmak üzere depreme karşı zayıf olduğu bilinen yapılara uygulanabilir" - İnşaat Mühendisi Uğurcan Özçamur: - "Talepleri karşılamak için bugünlerde yoğun şekilde saha incelemelerine gidiyoruz"
Türkiye ve Avrupa Patent Vekili ve ODTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Senem Kayahan: - "Yurt dışında telif hakları çok ciddi anlamda değerlendiriliyor. Dünyaca ünlü sanatçı Michael Jackson bu konuda önemli bir örnek. Michael Jackson, telif haklarından dolayı, hayatını kaybetmiş sanatçılar arasında en fazla kazandıran ünlülerin başında geliyor"
Ulusal ve uluslararası alanda deprem mühendisliği ve sismoloji alanlarında çalışan 16 ülkeden 220 bilim insanı, Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı için ODTÜ'de bir araya geldi - Konferansta, depremin zararlarının azaltılmasına ilişkin araştırmalar ile deprem yalıtımı konusundaki son teknolojiler masaya yatırılacak
ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: - "2004-2009 arasında yürüttüğümüz proje kapsamında İstanbul'da incelediğimiz 120 bin binadan yaklaşık 40 bininin 7,2 büyüklüğündeki depremde ağır hasar görebileceği öngörülerimiz arasında. Bu maalesef çok yüksek bir oran" - "Önerimiz, yüksek risk tespit edilen binaların kentsel dönüşümde öne alınması, öncelikle bu binaların sahiplerinin kentsel dönüşüm desteklerinden yararlandırılması"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, YÖK tarafından yayımlanan 5 ana başlıkta 45 kritere göre verilerin yer aldığı "2018 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları"nda "eğitim ve öğretim" alanında en başarılı üniversite oldu - ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "Öğrencilerimizi de araştırma ve geliştirme süreçleri içine alacak şekilde öğretim üyelerimizin projelerine dahil ediyoruz. ODTÜ'nün bu başarısında öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz, idari personelimiz, tüm üniversite bileşenlerinin büyük emekleri var" - "Bu izleme ve değerlendirme raporları her üniversitenin gelişimini motive edecektir"
Orta Doğu Teknik Üniversitesince (ODTÜ), 2 gün önce meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7'den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir." değerlendirmesi yapıldı.
İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinden yapılan ortak açıklamadan: - "Son deprem sonrası geometrisi daha net hale gelen bu fay bölümünün, boyutları göz önüne alındığında, 7'den büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir" - "Mevcut teknik bilgi birikimiyle depremlerin oluş zamanının yönetilebilir bir hassasiyette ve güvenilir şekilde belirlenmesi bugün için mümkün değildir. Bu hususlara yönelik yapılan değerlendirmeler toplumu yanlış yönlendirebilmektedir" - "Yaşanan son deprem, daha büyük bir afete hazırlıklı olmamız için önemli bir uyarıcı ve hatırlatıcı olmuştur. Vatandaşlarımızı, AFAD tarafından sunulan bilgiler dahilinde hazırlık ve farkındalıklarını arttırmaya davet ediyor, bilim ve mühendislik ışığında uygulamalarla felaket kayıplarının minimize edilmesini diliyoruz"
ODTÜ'de bilimin hayatın her alanında olduğunu göstermek ve toplumun bilimsel farkındalık düzeyini artırmak amacıyla "Bilim ve Sanat Buluşuyor" etkinliği düzenlendi - ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eren Kalay: - "Etkinliğimizde bilim ve sanatın birbirinden nasıl ilham aldığını ve sanatın arkasındaki bilimi anlatmak istiyoruz. Resmin arkasında kimya, müziğin arkasında matematik gibi bilim dallarının bulunduğunu gün boyunca çeşitli etkinliklerle ziyaretçilere sunacağız"
Bacaklarını kullanamayan ve yürüme güçlüğü çeken kişiler için ODTÜ TEKNOKENT'te tasarlanan giyilebilir dış iskelet robotu FreeGait, TEKNOFEST'te sergilendi - BAMA Teknoloji firmasının sorumlusu Ayşe Arzu Topcu: - "Bu cihazlar yürüme kabiliyetini yitirmiş olan hastalar için tasarlandı. Şu an sadece ana düşüncemiz sağlık üzerine devam etmek fakat bize savunma sanayi ve aynı zamanda endüstriyel çözümler için otomotiv sektöründen de talepler oldu"