ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugüne kadar çıkartılan 10 af yasasından 163 bin öğrencinin yararlandığını hatırlatarak, "Öğrenci affı kelimesi uygulama ve işin içeriği bakımından çok doğru değil. Yeni bir fırsat verme anlamına gelen bir düzenleme yapıyoruz" dedi. Çelik, İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Polis Akademisi'nin de kapsama alınacağını açıkladı.
28 Haziran 2000 tarihinden sonra çeşitli nedenlerle üniversiteden uzaklaştırılanlara devam ve sınav hakkı tanınmasını öngören Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Çelik de katıldı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan komisyonda öğrenci affı konusundaki hükümet tasarısı ile CHP, MHP ve DTP tarafından verilen kanun tekliflerinin birleştirilerek görüşülmesi yönündeki önerge oylanarak kabul edildi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde hükümet adına bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, 1981 yılında çıkarılan Yükseköğretim Kanunu'nun uygulamaya girmesinin ardından ilki 1983 yılında olmak üzere öğrenci affı denilebilecek 10 af düzenlemesi yapıldığını hatırlattı. Bu düzenlemelerden 163 bin 851 öğrencinin yararlandığını açıklayan Çelik, son düzenlemenin ise 2005 yılında çıkarıldığını ifade etti. 1984 yılında öğrenci affı uygulamasından yararlanan öğrenciler arasındaki başarı oranının yüzde 78 olduğunu hatırlatan Çelik, 1997 yılından sonraki düzenlemelerde ise başarı oranının yüzde 36 olduğunu belirtti. Çelik, "Son 10 affın başarı ortalaması yaklaşık yüzde 48'dir. Öğrenci affı kelimesi uygulama ve işin içeriği bakımından çok doğru değil. Burada herhangi bir başarı olmadan öğrencilere diploma verilmesi sözkonusu değildir. Yeni bir fırsat verme, hak verme anlamına gelen bir düzenleme yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Çelik, 1981'den bugüne kadar 400 bini açık öğretim fakülteleri olmak üzere 600 bin öğrencinin üniversiteden uzaklaştırıldığını ve bu aftan yararlanmak istediğini dile getirerek, tasarıyla, 28 Haziran 2000'den itibaren hangi sebeple olursa olsun üniversiteler ile ilişiği kesilenlere devam ve sınav hakkı getirileceğini söyledi.
Açıköğretim öğrencileri ile mastır ve doktora öğrencilerinin de yapılan bu çalışmanın kapsamında olduğunu belirten Çelik, diğer af düzenlemelerinden farklı olarak artı bir sınav hakkı verileceğini bildirdi. Çelik, vakıf üniversitelerinden uzaklaştırılan öğrencilerin bursluluk halinin devam edip etmeyeceğine ise vakfın mütevelli heyetinin karar vereceğini açıkladı. Bakan Çelik, öğrenciliği iade edilecek olanların Kredi ve Yurtlar Kurumu'na olan kredi borçlarının erteleneceğini kaydetti. Kredi ve Yurtlar
Kurumu'ndan kredi alıp geri ödemeyenlerden sadece ihlam ve kasıt nedeniyle ödeme yapmayanlara takibat uygulandığını hatırlatan Bakan Çelik, buradan geri dönüşlerin de yine öğrenciler için kullanıldığını vurguladı.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, af düzenlemesinin kapsamının genişletilmesi konusunda bazı talepler geldiğine işaret ederek, İçişleri Bakanlığı'ndan Polis Akademisi'nin de kapsama alınması yönünde gelen talebin değerlendirileceğini ve komisyonda önerge ile bu düzenlemenin yapılacağını söyledi. Askeri okullarla ilgili bir talebin de bulunduğunu anlatan Çelik, bunun da komisyonda müzakere edileceğini ifade etti.
Uygulama konusunda bazı sıkıntılar yaşanabileceğine yönelik endişeler bulunduğuna dikkat çeken Çelik, bu konuda YÖK'e yetki verildiğini açıklayarak YÖK'ün yönerge ile bazı detaylarla ilgili düzenlemeler yapabileceğini bildirdi. Çelik, "Ümit ediyorum ki uygulamada bir sıkıntı yaşanmaz" dedi.
Bu arada Bakan Çelik'in ardından söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, düzenlemenin kapsamına Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin de alınmasını ve 1980'den itibaren üniversitelerden ilişiği kesilen ancak daha önce aftan yararlanmayanların bu tasarıdan yararlanmasının sağlanmasını istedi.