ANKARA (İHA) - Türkiye Hafıza-Zihinsel Matematik ve Hızlı Okuma Şampiyonası, Ankara Neva Palas Oteli'nde gerçekleştirildi. Dünya Hafıza Olimpiyatları Memoriad'ın Başkanı Melik Duyar'ın öncülük ettiği yarışmada yarışmacılar hiçbir hesap makinesi kullanmadan tamamen zihinlerini kullanarak sayılarla yarıştı. Melik Duyar, yarışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en iyi beyinlerinin 9 kategoride yarıştığını söyledi. Yarışmanın hafıza, zihinsel matematik, hızlı okuma ve anlama gibi bölümlerden oluştuğunu anlatan Duyar, "Zihinsel matematik konusunda bugün bir rekor kırıldı. 6 haneli 10 tane rakam veriliyor, bunlar virgülden sonra 5 haneye kadar hiçbir hesap makinesi kullanmadan zihinden yapılıyor. Bu alanda çok kısa, inanılamaz bir rekor kırıldı. Bugüne kadar dünyada kırılmamış bir rekor" dedi. Duyar, kişinin zihninden bulduklarını ekrana yazdığını ve bilgisayarın da bunun yanlış ve doğruluğunu tespit ettiğini söyledi. Yarışmaya 15 yaş ve üzeri grubun katıldığını belirten Duyar, "Yarışmada sadece bir tane bayan
yarışmacımız var. O da iskambil kağıtlarının akılda tutulması alanında katıldı. Bayanlar pek fazla hafızalarına ve matematiklerine güvenmiyorlar" dedi.
"ZİHNİMİZ HESAP MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR"
Yarışmada dünya rekoru kıran Selçuk Soner Akgül de, zihinsel karakök alanında bu dereceyi elde ettiğini söyledi. Dünya rekoru kırmanın büyük bir olay olduğunu ifade eden Akgül, şu an çok şaşkın olduğunu ve henüz bir şey anlamadığını söyledi.
Yarışmayı da anlatan Akgül, "Karşımıza sayılar çıkıyor. Biz onlar üzerinde işlem yapıyoruz. Zihnimiz hesap makinesi gibi işlem yapıyor. Yarışmada kullanılan programların bir benzeri ücretsiz olarak dağıtıldı. Ben de bir program hazırladım. O da çok yardımcı oldu" dedi.
Aynı zamanda bilgisiyar öğretmeni de olan Selçuk Soner Akgül, "Lisede matematikten kaldım. Daha sonra çalışarak bu yeteneğe sahip oldum. Bu doğuştan gelen bir yetenek değil. Geçen yıl da bu yarışmaya farklı bir alanda katıldım. O zaman metodları bilmiyordum. Bir yıl boyunca kendimce bir metod geliştirdim. Karışık Doğrusal Karakök Alma (KADOKA) adını verdiğim bir metod geliştirdim. Farklı ama tamamen bilimsel bir metod. 10 soru sorulmuştu. 7 dakika 37 saniyede yaklaşık 708 puan aldım" diye konuştu.