ANKARA (İHA) - İlk ve ortaöğretim kurumlarında madde bağımlılığı hızla büyüyor ve tehlike çanları çalıyor. Öğrencilerin yüzde 13'ü sigara, yüzde 7'si alkol ve yüzde 1.29 uyuşturucu madde kullanıyor. Erkek öğrenciler 12-13, kız öğrenciler 14-15 yaşlarında sigara ile tanışıyor. Türk Eğitim-Sen'in 42 ilde 13 bin 950 ilk ve orta öğretim öğrencisi üzerinde yapmış olduğu anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ankete göre, alkole başlama yaşı erkeklerde 14-15, kızlarda 16-17 yaş. Türkiye'de 30 milyon sigara, 25 milyon alkol ve 7 milyon uyuşturucu madde bağımlısı bulunuyor.
Türkiye, sigara tüketiminde dünyada dördüncü, alkol tüketiminde üçüncü sırada yer alıyor. Günümüzde ilköğretim okullarımızın kapısına kadar gelip dayanan madde bağımlılığı tehlikesi toplumumuzun sağlığı ve ülkemizin geleceği için çok ciddi bir risk oluşturmaya başladı. Alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerin kullanımı artık görmezden gelinecek küçük bir sorun olmaktan çıkıp, aksine çocuklarımızın ve geleceğimizin hayatı için doğrudan tehlike oluşturan başlıca unsur haline geldi.
Öte yandan, yapılan bir başka araştırmaya göre de, uyuşturucu kullananların yüzde 8.5'i 16 yaşından küçük, yüzde 9'u ise 16-30 yaşlarında uyuşturucu kullanmaya başladıklarını ifade ediyor. Ayrıca uyuşturucu kullananların yüzde 54.9'u ilkokul mezunu.
ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 82.6'SI MERAK VE ARKADAŞ İLİŞKİLERİYLE BAŞLIYOR Uyuşturucuya başlama nedenleri arasında merak ve arkadaş ilişkileri yüzde 82.6 gibi büyük bir oranı oluşturuyor. Eğitim uzmanları, bu nedenlerin ortadan kaldırılması için de çocukların iyi bir eğitim ortamına kavuşturulmasının tartışılmaz bir zorunluluk olarak belirtiyorlar. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından bir tanesi de uyuşturucu kullanan gençlerin yüzde 81.3'ünün ailesi ile birlikte yaşıyor olmaları. Bu durumda aile eğitimi ve aile içi eğitimin de önemi bir kez daha ortaya çıkartıyor. Milli Eğitim kaynakları, gelinen noktada herkese görev düştüğünü, ailelerin, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu yöneticilerinin topyekün bir seferberliğe dahil olmaları ve duyarlı olmaları gerektiğini vurguluyorlar ve bu korkunç tehlikenin ancak el ele birlikte yürütülecek bir mücadele ile aşılabileceğini ifade ediyorlar.
GELECEĞİMİZE BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM Alkol, sigara ve uyuşturucu yani zararlı madde alışkanlığının ilköğretim öğrencilerine kadar inmiş olması üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken önemli bir konu. Böylesine ciddi bir problemin karşısında kamu yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun tüm kesimlerinin seferber olması gerekiyor. İşte biran önce harekete geçilmezse çocukların madde bağımlılığıyla karşı karşıya kalacakları olumsuzluklar şunlar:
"-Beyin ve sinir merkezini tahrip
-Erken bunama, hafıza kaybı, felç
-Depresyon
-Sayıklama
-Hayal görme
-Ani ölümler
-Endişe ve korkular
-Karaciğer ve böbreklerin iflası
-Kalp ve kan düzensizlikleri
-Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi
-Cinayet, gasp, fuhuş, anarşi
-AIDS, frengi, kanser, verem, kangren".