ANKARA (İHA) - Hükümet, Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere, diğer tüm kanunlardaki 'ölüm' ve 'idam'ları çıkaran, YÖK, Habarleşme Yüksek Kurulu ve RTÜK'te askeri üyenin çıkarılmasını öngören yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi.
Bugün TBMM Başkanlığı'na gönderilen yasa tasarısına göre, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), 1322 Sayılı Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti Neşir ve İlan ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanun, 141 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK), 6831 sayılı Orman Kanunu, 647 Sayılı Cezaların İnfazı Hakkında Kanun, 1481 Sayılı Asayişe Müessir Bazı Fiillerin Önlenmesi Hakkında Kanun, 2253 sayılı Çocuk Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu, 3713 tarihli ve Terörle Mücadele Kanunu ile 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu, 4771 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 1283 sayılı Demiryollarının Usulü Zabıtasına Dair Nizamnamede yer alan ölüm veya idam cezalarına ilişkin hükümler kaldırılıyor. Yasa tasarısıyla bu kanunlarda yer alan ölüm ve idam cezasını gerektiren fiillerin karşılığında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülüyor.
Öte yandan, ölüm veya idam cezasının yerine öngörülen ağırlaştırılmış müebbit ağır hapis cezasının, ceza ve usul hukukuna ilişkin genel ilkeleri ile cezanın infazına ilişkin hükümlerine yer veriliyor.
Buna göre ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası, ağır hapis cezasının bir türü olarak, hükümlünün hayatı boyunca devam edecek.
Ayrıca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bir başka ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla, müebbet ağır hapis cezasıyla veya hürriyeti bağlayıcı cezayla içtimaına ilişkin özel hükümlere de yer veriliyor.
Aynı tasarıyla YÖK, Habarleşme Yüksek Kurulu ve RTÜK'teki askeri üyeler de çıkarılıyor.
Tasarının genel gerekçesinde Anayasa'nın 15, 17 ve 87. maddelerinde yapılan değişikliklerle ölüm cezasının Anayasa'dan, 131. maddesinde yapılan değişiklikle de Genelkurmay Başkanlığı'na Yükseköğretim Kurulu'na üye seçilmesi yönünde imkan veren hükmün maddeden çıkarılması ifadelerine yer verilerek, şöyle denildi: "Ayrıca AB'ye üye tüm ülkeler gibi, ülkemiz de İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'yi (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 13 No'lu Protokol'ü imzalamıştır. Söz konusu protokol idam cezasının tamamen kaldırmayı öngörmektedir. Ülkemiz 13 No'lu Protokol'ü henüz onaylamamışsa da onaydan önce konuyla ilgili olarak gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla, çeşitli kanunlarda yer alan ölüm veya idam cezalarının kanun metninden çıkartılması gerekmektedir.
Anayasada yapılan bu değişikliğe ve İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 13 No'lu Protokol'e uyum sağlamak amacıyla bu tasarı haırlanmıştır". Tasarıın önümüzdeki günlerde Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor.