Financial Times, bir darbe veya Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesinin Türkiye'nin AB'ye üyelik umutlarının sonu olacağını yazdı.
FT: "TÜRKİYE'NİN UMUTLARINA GEÇİCİ MÜHLET"
Ekonomi gazetesi Financial Times Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine olan sert muhalefetine karşın "Türkiye'nin AB umutlarına geçici bir mühlet verdiği"ni belirterek Sarkozy'nin çabalarını, Türkiye'nin üyeliği konusunun yerine yeni bir AB antlaşmasını sağlamada yoğunlaştırmaya karar verdiğini kaydetti. Fransa'nın veto riskinin yok olması ile yeni başlıklarda müzakerelerin başlanabileceğine dikkat çeken gazete, bir AB diplomatının "Siyasi olarak en az bir başlıkta müzakere açmamız önemlidir. İki fasıl da başarılabilir" sözlerine de yer verdi.
AB'nin genişlemenin geleceği konusunun Aralık ayındaki zirvede derinlemesine görüşülebileceğini de dile getiren gazete, "Ankara'nın destekçilerinin bazıları, şimdiden tam üye olup olmayacağına ilişkin kararın verilmesinden önce Türkiye'ye iki veya üç yıl daha verilmesi gerektiğini savunuyorlar" diye yazdı. Gazete, Sarkozy'nin "Türkiye ile bir diplomatik çatlağı önlemek için" Levitte'yi Ankara'ya gönderdiği değerlendirmesini de yaptı.
"DARBE VEYA KUZEY IRAK'A MÜDAHALE ÜYELİK UMUDUNUN SONU OLUR"
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye destekçilerinin, Temmuz seçimlerinden çıkacak yeni hükümetin ülkenin reform sürecine yeni bir ivme kazandırabileceğini umduklarını kaydeden gazete, Türk ordusu ile iktidardaki AKP arasında bir süre önce yaşanan sorunlara dikkat çekerek "Birçok diplomat, bir darbe veya Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesinin Türkiye'nin üyelik umutlarının sonu anlamına geleceğini söylüyor" diye yazdı.
TIMES: "SARKOZY RADİKAL PLANLARINI SULANDIRMAYA BAŞLADI"
İngiliz The Times gazetesi ise sıkı reform sözü ile seçim kazanan Nicolas Sarkozy'nin sendikalar ve Avrupa liderleri ile sorunların yaşamamak için en radikal planlarını sulandırmaya başladığını belirtirken "sert adam yok oldu" ifadesini kullandı. Gazete, Kampanya boyunca Türkiye'nin AB üyeliğini bloke edeceğine söz veren Sarkozy'nin şimdi yeni başlıkların açılmasına karşı çıkmayacağını söylediğine dikkat çekti.
Sarkozy'nin Ankara'ya güven vermek amacıyla ulusal güvenlik başdanışmanı Jean-David Levitte'yi Türkiye'ye gönderdiğinin ortaya çıktığını kaydeden gazete, "Diplomatlar, Cumhurbaşkanı'nın Türkiye konusundaki tereddütlerini, gerçeğin şimdiden seçim kampanyasının basit söylemi ile çakışmaya başladığının kanıtı olarak görüyorlar" diye yazdı.
EL PAIS: "TÜRKİYE KONUSUNU HIZINI DÜŞÜRMEK ZORUNDA KALDI"
İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise Sarkozy'nin Türkiye konusunda hızını düşürmek sorunda kaldığını belirterek "Fiilen Fransız Cumhurbaşkanı, AB'nin üç yeni başlığı açmasını kabul etmek ve danışmanını Ankara'ya göndermek zorunda kaldı" yorumunu yaptı.