HABER

Ortadoğu'da şimdi de su problemi

ŞAM (İHA) - Ortadoğu, şiddet ve çatışmaların yaşandığı bir bölge olarak dikkat çekerken, su paylaşımı konusunun da ileride bu coğrafyada daha büyük sorun haline gelmesinden endişe ediliyor.

Uzmanlar; İsrail, Ürdün, Batı Şeria ile Gazze'nin sürekli su sıkıntısı içinde olduğunu belirtirken, nüfus artışı ve ileride olacak ekonomik gelişmenin, bölgenin yer altı su kaynakları üzerinde daha da büyük bölüşüm baskısı doğuracağını bildiriyor. 2040 yılında İsrail, Ürdün ve Filistinliler'in suya olan yıllık ihtiyacının 870 milyon metreküp ila 3.5 milyar metreküp arasında olacağının tahmin edildiğini vurgulayan uzmanlara göre, Amerika'da bir yılda kişi başına kullanılan temiz su miktarı 7 bin metre küp olarak hesaplanıyor. İsrail'de ise kişi başına kullanılan su yılda 300 metre küpe düşüyor. Batı Şeria ile Gazze'de ise bu miktar, 100 metre küpün altında.

Uzmanlar, ileride Ürdün Nehri Havzası'ndan su kullanımının, şu anda tarımda sulama ile sanayide kullanılan suyu tüketeceğini öne sürerken, günümüzdeki mevcut suyun yarıdan fazlasının kent alanlarına gittiğini ve bu kullanımın daha da büyüyeceğini, 2020 yılında oranın yüzde 70'i aşacağını kaydediyor.
Ortadoğu'da temiz su arzını artıracak projelerden birinin, Kızıl Deniz ile Ölü Deniz'den 180 kilometrelik bir su boru hattı inşasını öngördüğünü hatırlatan uzmanlar, bu suyun yılda 850 milyon metre küpünün hidroelektrik gücüyle tuzdan arındırılmasının planlandığını, ancak bu projenin çok pahalı olduğunu ifade ediyor.

DENİZDEN İÇME SUYU Uzmanlar, İsrail'in deniz kıyılarında kurulacak tesislerle suyun tuzdan arındırılmasının ise ikinci ve daha iyi bir proje olarak gözüktüğünü belirtirken; deniz suyunu arındırmanın, öteki dev su projelerine kıyasla Ortadoğu'daki en iyi seçenek olduğunu savunuyor.

Çeşitli su projelerinin gerçekleşebilmesi için birçok güçlük ve engelin aşılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu engelleri, 'Mali kaynak sorunu ve İsrail-Filistin anlaşmazlığının doğurduğu şiddet ortamı' olarak sıralıyor. Uzmanlar, bu sorunların, Amerikan yardım kuruluşu USAID'ın Gazze'deki deniz suyunu arındırma projesini durdurmasına yol açtığına da dikkat çekiyor.

Ortadoğu'daki tarihi düşmanların su kaynakları projesi çerçevesinde biraraya geleceklerini düşünmenin de yanlış olduğunu, fakat yakın tarihin aksini gösterdiğini kaydeden uzmanlar, 1990 yılında İsrail'in Ürdün ve Filistinliler'le ortak su komisyonları kurma anlaşmasının oldukça başarılı olduğunu bildiriyor.
Uzmanlar, İsrail-Ürdün, İsrail-Filistin ortak su komisyonlarının, anlaşmaların imzalanmasından bu yana aralıksız şekilde işlediğini hatırlatarak, son 3.5 yılda yaşanan şiddete rağmen İsrail, Ürdün ve Filistinliler'in çok yönlü su projelerinde birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler