HABER

Padişahlara teşekkür etti

Trabzon Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez ayin düzenlendi. Ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, Osmanlı padişahlarına da teşekkür etti.

Padişahlara teşekkür etti

Trabzon Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez ayin düzenlendi. Ayini yöneten ilk kez Fener Rum Patriği Bartholomeos, Osmanlı padişahlarına da teşekkür etti. Ayini izlemek için dünyanın farklı ülkesinden birçok Ortodoks Hıristiyan Trabzon’a akın etti.

Trabzon'da Karadağ'ın eteğine kurulu Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez Ortodoks Hristiyanlar ayin düzenlendi. Saat 10.00'da başlayan ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve yurt içinden gelen çok sayıdaki Ortodoks Hristiyan katıldı.

Manastırda, 88 yıl aradan sonra, Hristiyan aleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde bir günlüğüne düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Bartholomeos, manastırı bir günlüğüne ibadete açan Kültür Bakanlığı'na teşekkür etti.

Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu belirten Bartholomeos, ''88 yıl sonra Sumela Manastırı'nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun. Sumela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hıristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana'mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustos'ta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım'' dedi.
PADİŞAHLARA DUA ETTİ

Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır. Biz, her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından İkinci Beyazıt, Birinci Selim, İkinci Selim, Üçüncü Murat, Birinci İbrahim, Dördüncü Mehmet, İkinci Süleyman, İkinci Mustafa ve Üçüncü Ahmet'in anılarına dua etmeye geldik.

Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, insanlığın ve burada bulunan bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan, az inanan Ortodoks veya başka mezhep ve dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, bu kutsal mekanda şükür dualarımızı kabul etsin.''
ERTUĞRUL GÜNAY'A ÖZEL TEŞEKKÜR

Bu tarihi günü yaşamalarına yardımcı olan hükümete ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Trabzon'daki devlet yöneticilerine ve yerel yöneticilere şükranlarını sunduğunu ifade eden Bartholomeos, ''Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın. Ortadoğu ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış, huzur, mutluluk gelsin. Bu vesile ile Ramazan ayınızı kutlarız. Huzur, sabır ve ibadetle bu anlamlı ayı yaşamanızı temenni ederiz'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından ayin, dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.
YUNAN TELEVİZYONU CANLI YAYINLADI

Valilikçe haber ajanslarından 2, diğer yayın kuruluşlarından 1'er kişiye akreditasyon hakkı tanındı. Akreditasyon yaptıran gazeteciler, Sümela Manastırı'na alındı. Diğer gazeteciler, ören yerinde hazırlanan basın merkezinde görevlerini yerine getirdi. Yunan televizyonu ayini canlı olarak yayınladı.

Ayini izlemek üzere yurt dışından 50'yi aşkın yabancı gazeteci de akreditasyon yaptırdı.

En Çok Aranan Haberler