Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Usame bin Ladin'in ülkesinde öldürülmüş olmasının, terörle savaşta başarısız oldukları anlamına gelmediğini söyledi.
Washington Post'ta yayımlanan makalesinde Zerdari, operasyonla ilgili olarak kendilerinin bilgilendirilmediğini doğruladı, ama iki ülke arasında onlarca yıldır varolan işbirliğinin bin Ladin'in öldürülmesini sağladığını savundu.
İki ülke istihbarat servisleri, geçmişte El Kaide liderlerinin yakalanmasında işbirliği yapmışlardı.
Ancak son operasyonda Pakistanlıların bilgilendirilmemesinde Washington'un İslamabad'a yönelik güvensizliğinin etkili olduğu düşünülüyor.
Bin Ladin Pakistan'ın Abbutabad kentinde öldürülmüş, ancak operasyonda Pakistan yer almamıştı.
Amerikalı yetkililer, Bin Ladin'in Pakistan içinde kimi çevrelerden destek almış olabileceğine inanıyor.
Bin Ladin'in Abbutabad'da kaldığı bina, Pakistan Askeri Akademisi'ne sadece bir kaç yüz metre uzaklıkta bulunuyordu.
Başkan Barack Obama'nın terörle mücadele danışmanlarından John Brennan, Beyaz Saray'da Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonla ilgili ayrıntıları anlatırken "Bin Ladin'in Pakistan içinde bir destek bulmadığına inanmak güç" ifadesini kullandı.
Zerdari ise makalesinde ülkesinin "El Kaide'den nefret etmek için diğer ülkeler kadar gerekçesi olduğunu, terörle savaşta Amerika gibi Pakistan'ın da yer aldığını" vurguladı.
John Brennan, Beyaz Saray'daki basın toplantısında seçkin Amerikan askerlerinin El Kaide liderini mümkün olursa sağ yakalamayı hedeflediklerini, ancak bin Ladin'in direndiğini, bunun üzerine başından vurulduğunu söyledi.
El Kaide liderinin yerinin güvendiği kurye izlenerek tespit edildiğini kaydeden Beyaz Saray yetkilisi, ayrıca bin Ladin'in cesedinin İslami usüllere göre yıkandıktan ve dini gerekler yerine getirildikten sonra denizine gömüldüğünü belirtti.
Brennan, Bin Ladin'in operasyon sırasında direndiğini belirterek, "Eğer operasyon düzenleyen Amerikan birliğine tehdit oluşturmasaydı, canlı ele geçirilebilirdi ama karşılık verdiği için öldürüldü. Eğer fırsat olsaydı, canlı ele geçirirdik" dedi.
Bin Ladin'in ölüm haberi ardından Pakistan'daki Taliban örgütlenmesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistan'da saldırı düzenleyebileceklerini, Pakistan ordusunu ve siyasi liderlerini hedef alabileceklerini açıkladı.
Bir grup Arap lider, bin Ladin'in öldürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, cihat yanlısı internet sitelerinde öfke ve intikam mesajları yer aldı.
Afganistan'da dört yıl boyunca savaşmış, Pakistanlı bir militan, BBC'ye yaptığı açıklamada, El Kaide liderinin kendisi için bir baba figürü olduğunu anlattı.
Bin Ladin'in öldürülmesinin bir darbe yarattığını kabul eden bu kişi, mücadelelerinin tek bir kişiye bağlı olmadığının altını çizdi.
Washington'da ise Usame bin Ladin'in cesedinin fotoğraflarının yayınlanıp yayınlanmaması tartışılıyor.
Zira el Kaide liderini korkunç bir halde gösterdiği söylenen kimi fotoğrafların, Pakistan ve diğer ülkelerde tepki çekmesinden endişe ediliyor.
ABD önlem amacıyla Pakistan'daki büyükelçiliğini ve diğer temsilciliklerini kapalı tutuyor.