ANKARA (ANKA)- Dış Ticaret Müsteşarlığı, yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine pamuk ipliği ithalatında korunma önlemi soruşturması açılması; gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınması konusunda ise Bakanlar Kurulu'na öneride bulunma kararı aldı.
Yerli üreticiler, dikiş ipliği hariç ağırlık itibariyle yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmeyenlerde, ağırlık itibariyle yüzde 85'den az pamuk içerenlerde ve perakende olarak satılacak hale getirilen pamuk ipliklerinde yerli üretimin ithalattan zarar görmesi nedeniyle korunma önlemi alınması için Müsteşarlığa başvuruda bulunmuştu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, soruşturma açılmasına ilişkin "İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Müsteşarlık, pamuk ipliği ithalatı için korunma önlemi soruşturması açılmasına, söz konusu ürünlerin ithalatında 200 gün süreyle geçici önlem uygulanması, geçici önlemin net kilogram başına 1.03 dolar tutarında ek mali yükümlülük olarak belirlenmesi ve gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınması konusunda Bakanlar Kurulu'na öneride bulunulmasına karar verdi.
-CAM EŞYA İTHALATINDA KORUNMA ÖNLEMİ
Dış Ticaret Müsteşarlığı, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam eşyanın İran menşeli olanlarının ithalatında uygulanan korunma önleminin süresinin uzatılmasına ilişkin gözden geçirme soruşturmasını sonuçlandırdı. Buna göre, belirtilen eşyanın İran menşeli olanlarının ithalatında uygulanan korunma önleminin uygulama süresinin 3 yıl süreyle uzatıldı. Ayrıca söz konusu önlemin ek mali yükümlülük şeklinde uygulanması ve ek mali yükümlülüğün uygulamanın 1. yıl kilo başına 0.90 cent, 2. yıl kilo başına 0,85 cent ve 3. yılda kilo başına 0,80 cent olarak belirlenmesi konularında Bakanlar Kurulu'na öneride bulunulmasına karar verdi.